Засмажену моркву з цибулею додають практично в усі гарячі страви. Хоч цей процес не забирає багато часу, але важливо знати, з чого почати: з моркви чи з цибулі?
Редактори GoToShop розкажуть усі секрети кулінарії та правильну послідовність приготування.
Для чого обсмажувати моркву з цибулею
Засмажена морква з цибулею надає страві особливий смак і аромат. Навіть якщо страва не вдалася, морква може додати трохи пікантності, а цибуля — нотку карамелі.
Таким чином, засмажка може «прикрити» помилки під час приготування їжі.
Крім того, цибулю з морквою засмажують, щоб підкреслити смак основного інгредієнта, наприклад, м’яса.
Окрім цього, засмажка красиво виглядає у перших стравах. Завдяки моркві, суп отримує насичений помаранчевий колір.
Що першим смажити — моркву чи цибулю
Ось тут думки кулінарів розділилися: деякі стверджують, що краще спочатку підсмажити цибулю на сковороді на середньому вогні 4-5 хвилин, а потім уже додавати моркву та інші овочі. Це добре, але є одне «але».
Під час приготування цибулі з іншими овочами, цибуля випускає багато вологи. Якщо ви готуєте їх разом, з тією ж морквою в маленькій сковороді під кришкою, цибуля може стати м’якою і вологою через пару, що утворюється.
Основна причина, чому кулінари обсмажують цибулю окремо від інших овочів — це пара, яка піднімається під час готування. Якщо місця для обсмажування всіх овочів разом із цибулею достатньо, і ви не будете закривати сковороду кришкою, можете готувати їх разом.
Однак досвідчені господині переконують, що цибулю краще смажити окремо. Так вона дає страві кращий смак, стає золотистою і хрусткою. А вже потім беріться за моркву. Звісно краще готувати їх у різних ємностях. Цей мікс овочів до основної страви, наприклад, до мʼяса, додають на останньому етапі приготування.
Чимало новачків-кулінарів запитує: чому краще спочатку обсмажувати цибулю, а вже потім м’ясо. Річ у тому, що м’ясо теж виділяє багато соків під впливом високої температури. Ці соки можуть змішатися з цибулею, зробити її м’якшою і зіпсувати смак. Тому краще спочатку обсмажувати цибулю, а потім додавати м’ясо. Таким чином, ви збережете смак і текстуру цибулі, а ваша страва буде смачнішою.
Як правильно обсмажити цибулю, щоб вона була смачною
Все залежить від того, як добре розігріта ваша сковорода. Зазвичай це займає від 1 до 3 хвилин.
Щодо моркви, то якщо плита вже нагріта, час смаження буде приблизно 5-6 хвилин. Ви можете смажити цей овоч на олії, у якій смажили цибулі. Це збереже кращий смак страви.
Важливо уникати того, щоб засмаження стало надто солодким або гірким. Тому потрібно уважно контролювати процес.
Щоб ваша засмажка була не лише смачною, а й вигідною, радимо скористатися сервісом порівняння цін від GoToShop.