Гречка є лідером в рейтингу найкорисніших страв, оскільки вона є справжнім джерелом цінних мінералів і вітамінів, що необхідні нашому організму. Лікарі називають її цілющою кашею: вона не містить алергенів, не важка для травлення, зменшує ризики захворювань. А ще її легко готувати.
Однак, є продукти, з якими медики не рекомендують вживати гречку, бо це може бути вкрай шкідливим для здоров’я. Редактори GoToShop розкажуть, у поєднанні з якими продуктами гречка не тільки втрачає свої корисні властивості, а стає небезпечною для здоров’я.
У чому полягає користь гречки для здоров’я
Зменшує цукор у крові: гречка має низький глікемічний індекс, що допомагає знизити рівень цукру в крові. Її корисно споживати, щоб уникнути розвитку цукрового діабету.
Допомагає схуднути: гречка містить лише 110 ккал на 100 грамів і сприяє швидкому зменшенню ваги. Регулярне вживання гречаної каші допомагає втратити зайву вагу, а також сприяє виведенню токсинів з організму.
Зміцнює серце і судини: гречка містить багато заліза і рутину, які зміцнюють стінки судин і зменшують ризик серцевих захворювань. Вона також допомагає контролювати рівень холестерину в крові.
Покращує травлення: гречка містить клітковину і рослинний крохмаль, які полегшують травлення і корисні при проблемах зі шлунком, закрепах і здутті. Вона активізує метаболізм і сприяє синтезу білків, жирів і вуглеводів. Люди, які мають проблеми з кишківником, обов’язково повинні їсти гречку.
Підтримує здоров’я шкіри, волосся та нігтів: цю кашу називають «еліксиром молодості», гречка містить антиоксиданти та вітаміни, які сповільнюють старіння. Вона також зміцнює зуби, кістки, нігті та шкіру, поліпшуючи їх стан.
Зміцнює нервову систему: гречка містить вітаміни групи В, які покращують роботу нервової системи, допомагають заспокоїтися та нормалізувати сон, що особливо корисно для людей, схильних до тривожних станів.
З якими продуктами не можна суміщати гречку
Молоко. У такому тандемі гречка не матиме жодної користі. Навпаки, може виникнути здуття живота і біль у шлунку.
Яйця. Це також небажаний продукт для вживання з гречкою, оскільки в разі поєднання цих страв утворюється велике навантаження на шлунок і кишківник. Якщо їсти яйця з гречкою, можуть виникнути діарея, здуття, нудота й печія.
Черемша. Не можна їсти ці продукти разом, бо черемша уповільнює засвоєння гречки, що може спровокувати проблеми з травленням.
Чай. Напій містить кофеїн та антиоксидантні сполуки, які в тандемі не дадуть засвоїтися залізу, що міститься в гречці. Тому не варто запивати гречану кашу чорним або зеленим чаєм.
Кому не слід захоплюватися гречкою
Жінкам після 40 років. У такому віці організм відчуває особливу потребу в кальції, а часте вживання гречки заважає мінералу повноцінно засвоюватися. Це загрожує розвитком остеопорозу, проблемами з зубами.
Людям з проблеми травлення. Дієтологи кажуть, що після вживання каші можуть бути спазми шлунка та інші дискомфортні явища.
Людям з низьким тиском. Гречка багата магнієм, надлишок якого небезпечний для тих, хто страждає на гіпотонію. Цей мікроелемент розслабляє стінки судин, що може ще більше знизити тиск. З цієї ж причини з гречкою слід бути обережніше вагітним жінкам.
Людям з харчовою алергією. Попри те, що гречка викликає алергію вкрай рідко, все ж слід бути дуже обережним, якщо є схильність до алергічних реакцій. В основному, проблеми виникають тоді, коли люди надто часто їдять цей продукт.
Обережно споживати кашу рекомендують тим, у кого діагностовано непереносимість глютену, підвищене згортання крові чи ниркову недостатність.
Якщо у вас є проблеми з нирками — краще не дозволяти собі їсти більше однієї порції гречки на тиждень.
Споживати гречану кашу обережно також потрібно тим, у кого недостатньо ферментів підшлункової залози, надлишковий бактеріальний ріст, дисбактеріоз, синдром подразненого кишківника, варикоз, діабет чи мігрень.
Якщо здорова людина з'їсть забагато гречаної каші, їй загрожує здуття живота.
Якщо вирішили приготувати цю корисну кашу, то радимо ознайомитися з актуальними акціями на гречану крупу, щоб ваша страва була не лише поживною, а й вигідною.