Як смажити рибу на сковороді, щоб вона не прилипала: прості лайфхаки

Зібрали хитрощі, які допоможуть зберегти смак вашої риби та допоможемо обрати найкориснішу

Як смажити рибу на сковороді, щоб вона не прилипала: прості лайфхаки
Олена Черкасець

Олена Черкасець

авторка GoToShop

Смаження риби — це один з найпростіших способів приготування. Здавалося б, та що там її готувати? Почистити, обваляти в борошні та й смажте собі на сковороді.

Але не все так просто, як здається: часто риба прилипає до сковороди, а під час смаження, коли перевертаєш її на інший бік, здирається шкірка, і страва стає непривабливою. Щоб цього не сталося, потрібно знати деякі нюанси.

Редактори GoToShop розкриють усі хитрощі, що допоможуть приготувати смачну рибу, яка не прилипне до сковороди і виглядатиме бездоганно. А головне, розкажуть, яка риба є найкориснішою.

Якщо риба щойно з морозильної камери

Якщо риба була замороженою, вона може прилипати до сковороди через зайву вологу. Тому перед готуванням її треба розморозити повністю, щоб всередині не залишилися шматочки льоду.

Потім треба помити її та обсушити паперовим рушником, щоб усунути зайву вологу.

Розігріта пательня — головний секрет успіху

Перш ніж смажити, потрібно добре розігріти сковороду. Це стосується не лише риби, а й інших продуктів. Ви можете перевірити готовність сковороди до смаження, якщо виллєте на неї крапельку води.

Якщо вона почне «бігати» — сковорода готова. Тож коли ви покладете рибу на правильно розігріту сковороду, утвориться рум’яна скоринка, яка збереже вологу всередині продукту та не дасть рибі розвалитися чи прилипнути.

Скільки треба олії для смаження

Чи потрібно багато олії, щоб посмажити рибу? Хоча вона допомагає уникнути рибі прилипнути до сковороди, якщо ви додаєте олії забагато, це може мати зворотний ефект.

Щоб риба не прилипала, додавайте олію потроху під час смаження, тільки якщо це потрібно.

Як врятувати рибу від прилипання до сковороди

Тут є кілька порад. 

  1. Ви можете використовувати сковороду з антипригарним покриттям або прогріти звичайну сковороду з сіллю. Це зменшить ризик прилипання.

  2. Дехто радить натерти сковороду шматочком свіжого імбиру перед тим, як додавати олію. Якщо немає імбиру, можна додати трішки цукру до олії.

  3. Також існує цікавий спосіб смаження риби без прилипання за допомогою паперу. Папір кладеться на розігріту сковороду, а коли він нагріється, на нього можна покласти рибу. Папір вбере зайвий жир із риби та вбереже її від пригорання.

  4. Відмінно вбирає в себе зайву вологу і борошно. Якщо обваляти в ньому кожен шматок риби, тоді страва не прилипне до сковороди, та ще й отримає апетитну скоринку. Багато кухарів робить саме так. Але варто зазначити, що для цієї мети підійде не лише пшеничне борошно, але й, наприклад, рисове.

  5. Щоб риба не підгоріла в процесі приготування, потрібно зробити кілька неглибоких надрізів уздовж тушки.

  6. Після приготування продукт потрібно перекласти на паперові рушники і промокнути, щоб забрати зайвий жир. Ну, а для тих, кому жирна їжа протипоказана, рибу краще запікати у духовці.

Яку рибу обовʼязково необхідно включити до свого раціону

Оселедець. Містить жирні кислоти омега-3 і вітамін D. Вживання цієї риби сприяє зниженню ризику серцево-судинних захворювань і смертності, депресії та раку.

Лосось. Багатий на довголанцюгові поліненасичені жирні кислоти омега, які є дуже корисними для здоров’я. Лосось знижує артеріальний тиск, серцеві аритмії, запальні реакції, а також покращує здоров’я мозку, серцево-судинної системи та розвиток сітківки.

Сардина. Це справжнє джерело незамінного і функціонального аргініну, який служить будівельним блоком для 20 білків. Риба містить кальцій, калій, магній, цинк, залізо та інші поживні речовини, які знижують серцево-судинні захворювання.

Атлантична скумбрія. Багата на білок і добре збалансована незамінними амінокислотами, містить жирні кислоти омега-3, жиророзчинні вітаміни (вітамін Е і вітамін D) і легкозасвоювані білки.

Тунець. Відпрацьоване масло тунця містить довгий ланцюг омега-3-6 жирних кислот, які мають великий потенціал для здоров’я і знижує різні захворювання.

Сиг. Порція м’яса сига у 150 г може забезпечити 40-50% щоденного споживання нежирного білка і менш як 10% споживання жиру. Крім того, сиг має низький вміст ліпідів і збагачений необхідними мінералами.

Окунь. Завдяки поживній цінності окуня з нього можна витягувати риб’ячий жир омега-3 для різних цілей.

Риба-меч. Багата на селен, який нейтралізує вплив ртуті. Селен захищає тканини мозку від окисного пошкодження та виконує багато інших життєво важливі функції.

Минтай. Він складається з білків і пептидів, що володіють біологічною активністю., сприяють боротьбі з ожирінням, антихолестерином, зниженням рівня глюкози в крові, гіпертрофією скелетних м’язів і антиалкогольним жировим гепатозом, а також можуть бути корисні для вагітних жінок.

Райдужна форель (мікіжа). Цю рибу можна вживати хоч і щодня, щоб отримати поживну користь від жирних кислот омега-3 без ризику для здоров’я.

Морська риба. Багате джерело кальцію, фосфору, заліза і жиру, захищає від серцево-судинних захворювань, сприяє розвитку плоду і дитини.

Кобія. Завдяки чудовій якості і меншій кількості кісток, визнана однією з кращих риб для вживання.

Тілапія. Друга за популярністю риба в світі. Важливе джерело білків і довголанцюгових омега-жирних кислот, які запобігають серцевим захворюванням, порушенням серцевого ритму та психічним розладам.

Ви отримаєте більше насолоди від споживання риби, якщо купите її за вигідною ціною. Для цього радимо ознайомитися з актуальними акціями на рибу.

Читати статті на тему

2024.04.27 12:27
Рекомендації

Як зробити свій сир у домашніх умовах

Домашній сир найбільш корисний, адже приготований з натуральних інгредієнтів. Розповімо, як це легко зробити
2024.04.26 16:51
Рекомендації

Збережіть електроенергію та продукти: як правильно розморожувати холодильник

Хочете, щоб ваш холодильник прослужив довше, працював тихіше та економив електроенергію: розповідаємо, як правильно його розморожувати
2024.04.26 16:20
Рекомендації

Секрет блискучого взуття: копійчаний засіб з вашої кухні

Розповідаємо, як повернути блиск шкіряному взуттю за допомогою доступних засобів, таких як картопля або лак для волосся
2024.04.26 16:02
Рекомендації

Вінегрет за хвилину: секрети заготовки

Розповідаємо, як зробити заготовку для вінегрету, щоб потім приготувати його за лічені хвилини
2024.04.26 14:46
Рекомендації

Стимулюють роботу мозку, зміцнюють серце і стінки судин: користь волоських горіхів більша, ніж вважалося раніше

Розповідаємо, які хвороби можуть попередити горіхи, чим вони корисні, а для кого навпаки краще від них відмовитися