Close the fixed Barcode
Рекомендації

Щоб жовток не зеленів: як готувати ідеальне круте яйце

Зварені круто яйця є інгредієнтом до багатьох страв, але часто жовток під час приготування зеленіє і псує все. Розповімо, як цього уникнути

Щоб жовток не зеленів: як готувати ідеальне круте яйце

Користь жовтка та його вигляд у стравах, наприклад салатах, можна зіпсувати, якщо неправильно приготувати. Зокрема, про це говорить зеленуватий колір жовтка. Розповідаємо, чому так відбувається та що зробити, щоб уникнути цього явища.

Чому жовток стає зеленим

Авторка кулінарної книжки Fresh Eggs Daily, ведуча та блогерка — експертка Ліза Стіл наголошує, що зелений колір жовтка через варіння виникає внаслідок хімічної реакції — яєчний білок містить сірководень, і він з'єднується із сульфідом заліза, що є в жовтку.

«Тому, коли ви нагріваєте яйце, білки руйнуються, і вони починають виділяти сірчисті гази, і це той запах, який ви відчуваєте, коли ви варите яйця. Гази вступають у реакцію із залізом, і поверхня жовтка набуває зеленувато-сіруватого кольору», — говорить експертка.

Як готувати яйце круто

За словами Лізи Стіл, щоб уникнути позеленіння жовтка, яйця потрібно готувати на пару.

Для цього:

  • візьміть пароварку (можна використовувати каструлю з друшляком) і покладіть у неї яйця. Якщо ви взяли каструлю — обов’язково після кипіння води закрийте яйця кришкою;

  • готуйте яйця на пару 12 хвилин.

Після цього яйця потрібно перекласти в крижану воду.

Щоб ваші страви були не лише смачними та естетичними, а й вигідними, радимо заздалегідь ознайомитися з акціями на яйця.

Читати статті на тему

2025.02.11 12:24
Рекомендації

Складаємо ідеальний список покупок: як не купити зайвого та заощадити

Вирушаючи в магазин без чіткого плану, ви ризикуєте не лише витратити зайві гроші, але й наповнити кошик непотрібними продуктами. Дізнайтесь, як уникнути спонтанних витрат, заощадити час та гроші, і завжди купувати лише те, що дійсно потрібно
2025.01.31 09:56
Рекомендації

Який кухонний прилад обрати — блендер чи міксер?

Блендер і міксер — два незамінні помічники на кухні, але чи знаєте ви, в чому полягає їх принципова різниця та який прилад краще обрати для ваших потреб? Давайте розберемось разом!
2025.01.30 10:42
Рекомендації

Чи дійсно коричневий цукор корисніший за білий?

Чи справді темний колір робить цукор кориснішим? Розвінчуємо популярний міф про коричневий цукор та з’ясуємо, чи варта його вища ціна реальної користі для здоров’я
2025.01.29 10:35
Рекомендації

Секрети успішних онлайн-покупок: як знайти найкращі пропозиції, уникнути шахраїв та повернути товар

Онлайн-шопінг — це зручно, швидко та часто вигідно, але чи знаєте ви, як отримати максимум від покупок в Інтернеті та не потрапити на гачок шахраїв? Команда GoToShop розкриє вам таємниці успішних онлайн-покупок: від пошуку найкращих пропозицій до безпечного повернення товару, якщо він вам не підійшов
2025.01.28 10:34
Рекомендації

Психологія споживача: як маркетологи маніпулюють нашими рішеннями

Світ реклами — поле битви за нашу увагу та гаманці, де маркетологи застосовують потужну зброю — психологію. Розповідаємо, як саме маркетинг маніпулює нашими рішеннями, змушуючи купувати те, що нам насправді не потрібно