Користь жовтка та його вигляд у стравах, наприклад салатах, можна зіпсувати, якщо неправильно приготувати. Зокрема, про це говорить зеленуватий колір жовтка. Розповідаємо, чому так відбувається та що зробити, щоб уникнути цього явища.
Чому жовток стає зеленим
Авторка кулінарної книжки Fresh Eggs Daily, ведуча та блогерка — експертка Ліза Стіл наголошує, що зелений колір жовтка через варіння виникає внаслідок хімічної реакції — яєчний білок містить сірководень, і він з'єднується із сульфідом заліза, що є в жовтку.
«Тому, коли ви нагріваєте яйце, білки руйнуються, і вони починають виділяти сірчисті гази, і це той запах, який ви відчуваєте, коли ви варите яйця. Гази вступають у реакцію із залізом, і поверхня жовтка набуває зеленувато-сіруватого кольору», — говорить експертка.
Як готувати яйце круто
За словами Лізи Стіл, щоб уникнути позеленіння жовтка, яйця потрібно готувати на пару.
Для цього:
візьміть пароварку (можна використовувати каструлю з друшляком) і покладіть у неї яйця. Якщо ви взяли каструлю — обов’язково після кипіння води закрийте яйця кришкою;
готуйте яйця на пару 12 хвилин.
Після цього яйця потрібно перекласти в крижану воду.
Щоб ваші страви були не лише смачними та естетичними, а й вигідними, радимо заздалегідь ознайомитися з акціями на яйця.