Щоб жовток не зеленів: як готувати ідеальне круте яйце

Зварені круто яйця є інгредієнтом до багатьох страв, але часто жовток під час приготування зеленіє і псує все. Розповімо, як цього уникнути

Щоб жовток не зеленів: як готувати ідеальне круте яйце
Тетяна Ковальчук

Тетяна Ковальчук

шеф-редакторка GoToShop

Користь жовтка та його вигляд у стравах, наприклад салатах, можна зіпсувати, якщо неправильно приготувати. Зокрема, про це говорить зеленуватий колір жовтка. Розповідаємо, чому так відбувається та що зробити, щоб уникнути цього явища.

Чому жовток стає зеленим

Авторка кулінарної книжки Fresh Eggs Daily, ведуча та блогерка — експертка Ліза Стіл наголошує, що зелений колір жовтка через варіння виникає внаслідок хімічної реакції — яєчний білок містить сірководень, і він з'єднується із сульфідом заліза, що є в жовтку.

«Тому, коли ви нагріваєте яйце, білки руйнуються, і вони починають виділяти сірчисті гази, і це той запах, який ви відчуваєте, коли ви варите яйця. Гази вступають у реакцію із залізом, і поверхня жовтка набуває зеленувато-сіруватого кольору», — говорить експертка.

Як готувати яйце круто

За словами Лізи Стіл, щоб уникнути позеленіння жовтка, яйця потрібно готувати на пару.

Для цього:

  • візьміть пароварку (можна використовувати каструлю з друшляком) і покладіть у неї яйця. Якщо ви взяли каструлю — обов’язково після кипіння води закрийте яйця кришкою;

  • готуйте яйця на пару 12 хвилин.

Після цього яйця потрібно перекласти в крижану воду.

Щоб ваші страви були не лише смачними та естетичними, а й вигідними, радимо заздалегідь ознайомитися з акціями на яйця.

Читати статті на тему

2024.04.27 12:27
Рекомендації

Як зробити свій сир у домашніх умовах

Домашній сир найбільш корисний, адже приготований з натуральних інгредієнтів. Розповімо, як це легко зробити
2024.04.26 16:51
Рекомендації

Збережіть електроенергію та продукти: як правильно розморожувати холодильник

Хочете, щоб ваш холодильник прослужив довше, працював тихіше та економив електроенергію: розповідаємо, як правильно його розморожувати
2024.04.26 16:20
Рекомендації

Секрет блискучого взуття: копійчаний засіб з вашої кухні

Розповідаємо, як повернути блиск шкіряному взуттю за допомогою доступних засобів, таких як картопля або лак для волосся
2024.04.26 16:02
Рекомендації

Вінегрет за хвилину: секрети заготовки

Розповідаємо, як зробити заготовку для вінегрету, щоб потім приготувати його за лічені хвилини
2024.04.26 14:46
Рекомендації

Стимулюють роботу мозку, зміцнюють серце і стінки судин: користь волоських горіхів більша, ніж вважалося раніше

Розповідаємо, які хвороби можуть попередити горіхи, чим вони корисні, а для кого навпаки краще від них відмовитися