Close the fixed Barcode

Яка кава буде смачнішою: з кавоварки чи турки

Вічні суперечки кавоманів сходяться до способів приготування напою. Тож намагалися розібратися, яка кава смачніша

Яка кава буде смачнішою: з кавоварки чи турки
Олена Черкасець

Олена Черкасець

авторка GoToShop

Кавові гурмани постійно сперечаються, яка кава смачніша: одні з упевненістю заявляють, що смачніше маслянистого еспресо з кавомашини нічого бути не може. Інші наполягають на традиційному методі приготування кави в турці. Адже саме в мідній джезві, привезеній зі Стамбула, вдається домогтися насиченого смаку.

Редактори GoToShop розкажуть, чи й справді різний процес готування призводить до отримання двох несхожих один на одного смаків та яка кава вийде смачнішою.

Усі переваги та недоліки приготування кави в кавоварці

Кавоварка — це пристрій, який призначений для приготування кави за допомогою зернової, меленої або таблетованої кави. Вона стала популярною як у домашніх умовах, так і в офісах. Ось чому:

  • Смак та аромат: Кавоварки, особливо ті, які мають тиск 15 барів, створюють каву з насиченим смаком і ароматом, не гірше професійного баристи. Вода під таким тиском проникає через кавову сировину, що дозволяє повністю розкрити її смакові властивості.

  • Швидкість приготування: Приготування кави в кавоварці зазвичай займає всього 3-5 хвилин. Це особливо зручно в умовах поспіху на роботу або навчання, коли немає часу довго чекати напій.

  • Автоматизація процесу: Користувачу потрібно лише підготувати каву та увімкнути пристрій. Кавоварка автоматично приготує напій без ризику розливання або підгорання.

  • Порції для двох осіб: Деякі моделі кавоварок можуть приготувати одночасно дві порції кави, що зручно, наприклад, для подружжя або для гостей.

  • Різноманітність напоїв: Крім класичної кави, кавоварки можуть приготувати різноманітні напої, такі як капучино, лате зі смачною і стійкою пінкою.

  • Деякі моделі кавоварок навіть укомплектовані вбудованою кавомолкою, що звільняє власників від необхідності заздалегідь подрібнювати зерна для напоїв.

Але і без мінусів тут не обійшлося: у кавомашинах вибір обмежується заданими програмами, а значить, любителям суперексклюзивних напоїв доведеться постаратися, щоб підібрати налаштування під себе.

Які плюси та мінуси приготування кави в турці

Ручний метод приготування напою не втрачає популярності вже кілька сотень років. Однак кава в турці має свої плюси і мінуси.

  • Відмінний смак напою: Не потрібно підбирати надто дорогі зерна, можна обмежитися бюджетними сортами, водночас не втратити смак і насиченість.

  • Приголомшливий аромат: Через мінімальну термообробку кавової сировини перед приготуванням напою залишається практично повний набір речовин, які перебувають у обсмаженому зерні, зокрема тригонеллін, що відповідає за невимовний смак і аромат готового продукту.

  • Простота використання: Не потрібно вивчати інструкції з експлуатації: просто берете джезву, наливаєте воду, додаєте мелену каву і доводите до кипіння. Все. Ваша кава готова.

  • На якість смаку та аромату напою не вплине, у якій турці ви варили напій — у дорогій чи бюджетній. При належному вмінні та вправності можна зварити відмінну каву в будь-якому подібному пристрої.

Щоправда, тут знайшлося місце і мінусам:

  • готовий напій виходить із гущі;

  • можна використовувати тільки попередньо змелену каву;

  • потрібно постійне спостереження за процесом готування, інакше рідина проллється на плиту.

Головний бонус ручного способу — готувати можна в будь-яких пропорціях, керуючись особистими уподобаннями, а не інструкцією. Гурмани навіть розробили спеціальний спосіб, як варити каву еспресо у турці.

Основні секрети — перемолоти зерна безпосередньо перед приготуванням: чим дрібнішими вони будуть, тим вище вийде пінка. Також потрібно обов`язково брати фільтровану м`яку воду. В іншому процес не відрізняється від стандартного варіння напою.

Як вибрати між туркою і кавоваркою

Якщо ви цінуєте швидкість та зручність, автоматична кавоварка — ваш вибір. Вона готує каву швидко та безпомилково, ідеально підходить для ритму сучасного життя.

Але якщо вам подобається процес готування кави, і ви хочете насолоджуватися кожним етапом, ручна турка — ідеально підійде для вас. Ручний метод не терпить поспіху і суєти, потрібно дотриматися всіх традицій і ритуалів, додати потрібні інгредієнти (наприклад, кориця, імбир, перець, навіть сіль).

А щоб ваш напій вийшов не лише смачний, а й вигідний, радимо ознайомитися з актуальними акціями на каву в супермаркетах вашого міста.

Читати статті на тему

2024.11.22 15:43
Рекомендації

5 помилок, які псують вашу випічку

Мрієте про домашню випічку, яка тане в роті? Ділимося простими порадами та перевіреними рецептами, які зроблять вашу випічку ще смачнішою
2024.11.22 13:37
Рекомендації

Корисна кіноа: як зварити, щоб не втратити вітаміни

Кіноа — справжнє джерело енергії та здоров’я. Але як зберегти всі її корисні властивості під час приготування? Команда GoToShop розкриває секрети правильного варіння кіноа
2024.11.22 10:41
Рекомендації

Збалансоване харчування: яка користь мʼяса, кисломолочних продуктів, овочів та фруктів

Збалансоване харчування, яке включає різноманітні продукти, є ключем до довголіття та добробуту. Але яку саме користь несуть м’ясо, кисломолочні продукти, овочі та фрукти? Команда GoToSHop розповість детальніше
2024.11.21 17:24
Рекомендації

Що додати до тушкованої капусти: секрет смачної та соковитої страви

Щоб тушкована капуста не виходила сухою, розкриваємо секрет соковитої і смачної страви. Дізнайтесь, як за допомогою простого інгредієнта перетворити звичайний продукт на кулінарний шедевр
2024.11.21 16:35
Рекомендації

Чи може розвинутися залежність від цукру і як вона проявляється

Розповідаємо, яким чином звичайний цукор може викликати залежність, подібну до наркотичної, та як ця залежність впливає на наше здоров’я. Дізнайтесь про ознаки такої залежності та як від неї позбутися