Яка кава буде смачнішою: з кавоварки чи турки

Вічні суперечки кавоманів сходяться до способів приготування напою. Тож намагалися розібратися, яка кава смачніша

Яка кава буде смачнішою: з кавоварки чи турки
Олена Черкасець

Олена Черкасець

авторка GoToShop

Кавові гурмани постійно сперечаються, яка кава смачніша: одні з упевненістю заявляють, що смачніше маслянистого еспресо з кавомашини нічого бути не може. Інші наполягають на традиційному методі приготування кави в турці. Адже саме в мідній джезві, привезеній зі Стамбула, вдається домогтися насиченого смаку.

Редактори GoToShop розкажуть, чи й справді різний процес готування призводить до отримання двох несхожих один на одного смаків та яка кава вийде смачнішою.

Усі переваги та недоліки приготування кави в кавоварці

Кавоварка — це пристрій, який призначений для приготування кави за допомогою зернової, меленої або таблетованої кави. Вона стала популярною як у домашніх умовах, так і в офісах. Ось чому:

  • Смак та аромат: Кавоварки, особливо ті, які мають тиск 15 барів, створюють каву з насиченим смаком і ароматом, не гірше професійного баристи. Вода під таким тиском проникає через кавову сировину, що дозволяє повністю розкрити її смакові властивості.

  • Швидкість приготування: Приготування кави в кавоварці зазвичай займає всього 3-5 хвилин. Це особливо зручно в умовах поспіху на роботу або навчання, коли немає часу довго чекати напій.

  • Автоматизація процесу: Користувачу потрібно лише підготувати каву та увімкнути пристрій. Кавоварка автоматично приготує напій без ризику розливання або підгорання.

  • Порції для двох осіб: Деякі моделі кавоварок можуть приготувати одночасно дві порції кави, що зручно, наприклад, для подружжя або для гостей.

  • Різноманітність напоїв: Крім класичної кави, кавоварки можуть приготувати різноманітні напої, такі як капучино, лате зі смачною і стійкою пінкою.

  • Деякі моделі кавоварок навіть укомплектовані вбудованою кавомолкою, що звільняє власників від необхідності заздалегідь подрібнювати зерна для напоїв.

Але і без мінусів тут не обійшлося: у кавомашинах вибір обмежується заданими програмами, а значить, любителям суперексклюзивних напоїв доведеться постаратися, щоб підібрати налаштування під себе.

Які плюси та мінуси приготування кави в турці

Ручний метод приготування напою не втрачає популярності вже кілька сотень років. Однак кава в турці має свої плюси і мінуси.

  • Відмінний смак напою: Не потрібно підбирати надто дорогі зерна, можна обмежитися бюджетними сортами, водночас не втратити смак і насиченість.

  • Приголомшливий аромат: Через мінімальну термообробку кавової сировини перед приготуванням напою залишається практично повний набір речовин, які перебувають у обсмаженому зерні, зокрема тригонеллін, що відповідає за невимовний смак і аромат готового продукту.

  • Простота використання: Не потрібно вивчати інструкції з експлуатації: просто берете джезву, наливаєте воду, додаєте мелену каву і доводите до кипіння. Все. Ваша кава готова.

  • На якість смаку та аромату напою не вплине, у якій турці ви варили напій — у дорогій чи бюджетній. При належному вмінні та вправності можна зварити відмінну каву в будь-якому подібному пристрої.

Щоправда, тут знайшлося місце і мінусам:

  • готовий напій виходить із гущі;

  • можна використовувати тільки попередньо змелену каву;

  • потрібно постійне спостереження за процесом готування, інакше рідина проллється на плиту.

Головний бонус ручного способу — готувати можна в будь-яких пропорціях, керуючись особистими уподобаннями, а не інструкцією. Гурмани навіть розробили спеціальний спосіб, як варити каву еспресо у турці.

Основні секрети — перемолоти зерна безпосередньо перед приготуванням: чим дрібнішими вони будуть, тим вище вийде пінка. Також потрібно обов`язково брати фільтровану м`яку воду. В іншому процес не відрізняється від стандартного варіння напою.

Як вибрати між туркою і кавоваркою

Якщо ви цінуєте швидкість та зручність, автоматична кавоварка — ваш вибір. Вона готує каву швидко та безпомилково, ідеально підходить для ритму сучасного життя.

Але якщо вам подобається процес готування кави, і ви хочете насолоджуватися кожним етапом, ручна турка — ідеально підійде для вас. Ручний метод не терпить поспіху і суєти, потрібно дотриматися всіх традицій і ритуалів, додати потрібні інгредієнти (наприклад, кориця, імбир, перець, навіть сіль).

А щоб ваш напій вийшов не лише смачний, а й вигідний, радимо ознайомитися з актуальними акціями на каву в супермаркетах вашого міста.

Читати статті на тему

2024.09.19 16:26
Рекомендації

Що ви робите не так: поширені помилки при готуванні олів'є

Хочете, щоб улюблений салат завжди виходив смачним і довершеним? Розповідаємо про найпоширеніші помилки при приготуванні олів'є та даємо практичні поради, які допоможуть вам уникнути їх
2024.09.19 15:29
Рекомендації

Розвінчуємо міфи: чи можна їсти картоплю і худнути

Картопля — джерело цінних поживних речовин, але часто вважається ворогом стрункої фігури. Розповідаємо, чи справді цей овоч заважає схудненню, і як правильно включити картоплю в свій раціон
2024.09.19 11:28
Рекомендації

Калорійність гарбуза та його роль у дієтичному харчуванні

Розповідаємо про всі переваги гарбуза для тих, хто стежить за вагою. Дізнайтеся про його калорійність, склад вітамінів та мінералів, а також, як включити гарбуз у свій раціон
2024.09.18 16:31
Рекомендації

Скільки хвилин насправді потрібно варити каву в турці

Дізнайтесь, як такі фактори, як помел кави, температура води та час варіння, впливають на смак вашого напою, і як досягти ідеального результату
2024.09.18 13:27
Рекомендації

Кавун для краси: сонячна ягода для вашої шкіри та волосся

Шукаєте природні засоби для догляду за шкірою та волоссям? Кавун — справжній скарб краси, який глибоко зволожує шкіру, захищає від шкідливого впливу навколишнього середовища та зміцнює волосся