Вісім продуктів, які раніше помилково вважали шкідливими

Нові дослідження показали, що деякі продукти, які вважалися шкідливими у щоденному раціоні, насправді такими не є

Вісім продуктів, які раніше помилково вважали шкідливими
Олена Черкасець

Олена Черкасець

авторка GoToShop

Якщо ви чуєте, що ці продукти не можна їсти щодня, не вірте. Їх незаслужено звинувачували у тому, що вони вкрай шкідливі для організму. Однак останні дослідження перевернули з ніг на голову уявлення про деякі харчові продукти, і спрямувало їх з категорії шкідливої їжі до корисної категорії.

Редактори GoToShop розкажуть, які продукти помилково і незаслужено потрапили до переліку шкідливих, проте їх варто додати до щоденного раціону.

Яйця

Раніше дієтологи радили обмежувати споживання яєць через їх великий вміст жирів. Побутувала думка, що вони нібито можуть збільшити рівень «поганого» холестерину в крові і є шкідливими для організму.

Проте виявилося, що яйця є ідеальним продуктом для здорового сніданку. Дослідження показали, що вони жодним чином не впливають на рівень холестерину в крові.

Тож вони стали безпечним продуктом для споживання щодня, якщо немає алергії. Головне, пам’ятати про баланс білків, жирів та вуглеводів, а також уникати надмірного споживання яєць.

Картопля

Картоплю внесли до «чорного списку» тоді, коли на піку популярності були білкові дієти. Вона також була виключена з дієтичних меню через свій високий вміст вуглеводів і крохмалю, які нібито заважають схудненню.

Але насправді ці вуглеводи у картоплі швидко не засвоюються організмом, тому вона допомагає відчувати ситість на довше, регулює кількість калорій в раціоні і є дуже корисною для тих, хто на дієті.

Вершкове масло

Це ще один продукт, який незаслужено потрапив під роздачу, оскільки нібито заважає стрункості фігури.

Багато людей відмовляються від цього корисного продукту, оскільки він багатий на жири. Але насправді, воно містить корисні жиророзчинні вітаміни, зокрема вітамін D, який є особливо важливим для здоров’я.

Тим паче, що вершкове масло — це не той продукт, який їдять постійно і у великих порціях. Головне — дотримуватися помірності в споживанні.

Цілісні молочні продукти

Якщо ваш шлунок добре перетравлює молоко, купуйте йогурти і кефір звичайних, а не знежирених версій. Кожен молочний продукт має свій вміст жирності, а у процесі обробки, щоб зробити з них йогурти чи кефір, виробники часто додають різні інгредієнти, щоб покращити смак.

Саме ці додатки, як цукор, крохмаль, загусники, ароматизатори, барвники і консерванти уже не такі корисні. Тому 5% жирності сир принесе вам набагато менше шкоди, ніж всі ці модифікації.

Шоколад

Любителям солодощів, яким вкрай важко відмовитися від смаколиків, можна радити обирати темний шоколад із вмістом какао не менше 70%.

Він дуже корисний для роботи серця, нервової системи та може підняти настрій.

Кава

Щодо кави, думки вчених розділені. Деякі вважають, що вона може бути шкідливою, особливо якщо ви п'єте її великими кількостями. Звісно, якщо після міцної кави у вас починає темніти в очах чи болить голова, то краще відмовитися від напою.

Однак, якщо ви відчуваєте себе добре — немає причин відмовлятися від неї. Кава може підняти настрій, стимулює роботу мозку та додасть енергії. Тому 1-2 чашки напою в день не принесуть нічого крім користі.

Крім того, кава містить поліфеноли — сильні антиоксиданти, які захищають організм від шкідливих вільних радикалів, які можуть стати причиною як передчасного старіння, так і виникнення хронічних захворювань.

Консервовані продукти

У консервів вже тривалий час зберігається репутація найнебезпечніших продуктів, які вважають хімічними та шкідливими. Однак ця хибна думка не відповідає дійсності.

Насправді більшість консервів зберігають свої корисні властивості і не є загрозою для здоров’я. Під час консервації зберігаються жиророзчинні вітаміни, такі як А, D, E і K, а також мінерали, такі як калій, магній і марганець.

Навіть кальцій, який важливий для нашого здоров’я кісток, легше засвоюється організмом з консервованих продуктів. Важливо обирати продукти, які консервуються у власному соку, а не в цукровому сиропі чи томатному соусі.

Бобові

До бобових продуктів також ставляться дуже насторожено через їх високий вміст калорій та крохмалю. Але насправді, бобові — це чудове джерело рослинного білка, вітамінів і мінералів.

Вони містять багато розчинної клітковини, яка корисна для здоров’я шлунково-кишкового тракту і може допомогти в підтримці стабільної ваги.

Навіть якщо авокадо і лосось мають високий вміст калорій, їхні користі важко перебільшити.

А придбати усі продукти за вигідними цінами допоможе сервіс порівняння цін від Gotoshop!

Читати статті на тему

2024.09.19 16:26
Рекомендації

Що ви робите не так: поширені помилки при готуванні олів'є

Хочете, щоб улюблений салат завжди виходив смачним і довершеним? Розповідаємо про найпоширеніші помилки при приготуванні олів'є та даємо практичні поради, які допоможуть вам уникнути їх
2024.09.19 15:29
Рекомендації

Розвінчуємо міфи: чи можна їсти картоплю і худнути

Картопля — джерело цінних поживних речовин, але часто вважається ворогом стрункої фігури. Розповідаємо, чи справді цей овоч заважає схудненню, і як правильно включити картоплю в свій раціон
2024.09.19 11:28
Рекомендації

Калорійність гарбуза та його роль у дієтичному харчуванні

Розповідаємо про всі переваги гарбуза для тих, хто стежить за вагою. Дізнайтеся про його калорійність, склад вітамінів та мінералів, а також, як включити гарбуз у свій раціон
2024.09.18 16:31
Рекомендації

Скільки хвилин насправді потрібно варити каву в турці

Дізнайтесь, як такі фактори, як помел кави, температура води та час варіння, впливають на смак вашого напою, і як досягти ідеального результату
2024.09.18 13:27
Рекомендації

Кавун для краси: сонячна ягода для вашої шкіри та волосся

Шукаєте природні засоби для догляду за шкірою та волоссям? Кавун — справжній скарб краси, який глибоко зволожує шкіру, захищає від шкідливого впливу навколишнього середовища та зміцнює волосся