Її ще називають італійською кульбабою, бо за формою рукола дуже нагадує зелені листочки цієї рослини. Та й на смак вони досить схожі — гіркуваті, але з приємним присмаком.
Рукола невибаглива у вирощуванні, і дуже швидко у нас прижилася. Навесні вона з’являється однією з перших, поряд з петрушкою, кропом та зеленою цибулею. Тому для багатьох робити із нею салат чи просто заправляти оливковою олією і соком лимона — звична справа.
Крім чудових кулінарних властивостей рукола є також дуже корисною для організму. Редактори GoToShop розкажуть, що лікує ця зелень, кому необхідно якнайшвидше додати її до свого раціону, а кому утриматися від споживання.
Чим корисна рукола для організму
Рукола містить безліч вітамінів та мікроелементів, як-от B, C, A, K, E, фолат, калій, магній, цинк, залізо, селен тощо, які необхідні для живлення та підтримки здоров’я організму.
Флавоноїди та глікозиди, які містяться в руколі, мають антиоксидантні властивості та захищають організм від багатьох недуг, зокрема від ракових захворювань.
Які лікувальні властивості руколи
Зміцнює імунітет
Рукола містить багато вітамінів, включаючи вітамін С, який підтримує імунітет, бореться з мікробами і бактеріями в організмі. Також руколу корисно вживати під час застуди та для її профілактики.
Корисна для серцево-судинної системи
У молодих пагонах руколи містяться флавоноїди та йод, які зміцнюють стінки кровоносних судин. Також корисно вживати цю зелень при недокрів’ї, оскільки вона підвищує рівень гемоглобіну, та тим, хто страждає від венозної недостатності, тромбофлебіту і підвищеного артеріального тиску.
Запобігає розвитку ракових клітин
Рукола містить антиоксиданти і глюкозіналати, які є чудовою профілактикою раку простати, грудей, легенів і підшлункової залози.
Зміцнює нервову систему
Внаслідок високого вмісту вітамінів групи В, рукола зміцнює нервову систему. Тож, регулярне її вживання показано при стресах і депресіях.
Корисна для схуднення
Вона покращує обмінні процеси та позитивно впливає на кислотний баланс в шлунку. Допомагає виводити з організму токсини і шлаки, шкідливий холестерин і нормалізує водно-сольовий баланс. Також допомагає боротися з ураженнями стінок шлунка. Крім того, рукола низькокалорійний продукт: у 100 грамах всього 25 кілокалорій.
Покращує зір
Рукола є джерелом каротиноїдів (лютеїну, бета-каротину, зеаксантину), які здатні лікувати безліч захворювань очей.
Корисна при цукровому діабеті
Рукола сприяє нормалізації рівня цукру в крові, чим знижує ризик розвитку цукрового діабету.
Покращує стан шкіри та нігтів
Якщо вживати руколу регулярно, шкіра стає більш пружною, а нігті — міцними. Для зовнішнього застосування з руколи роблять омолоджувальні маски для обличчя.
Заряджає організм енергією
Завдяки великому вмісту вітамінів, макро- й мікроелементів руколу вважають хорошим енергетиком. Вона швидко приводить у тонус організм, підвищує працездатність, нормалізує водно-сольовий баланс.
Чим корисна рукола для жінок
Низька калорійність робить цю рослину незамінною для тих, хто хоче схуднути. Експерти рекомендують влаштовувати розвантажувальні дні з використанням руколи — вітаміни, які містяться в зелені, дадуть необхідну кількість енергії, а мінімум калорій допоможуть позбутися зайвих кілограмів.
Завдяки В-каротину ця зелень покращує стан шкіри, нігтів і волосся.
Вона також використовується в масках для обличчя як засіб проти старіння.
А яка користь руколи для чоловіків
Рукола ефективно бореться з пошкодженнями стінок шлунка, сприяє загоєнню виразок.
А ще рукола — відомий афродизіак, який покращує потенцію та підвищує сексуальний потяг до протилежної статі.
Кому краще уникати споживати руколу
Хоча рукола має багато корисних властивостей, вона підходить не для всіх.
Людям з алергією або індивідуальною непереносністю до речовин, які є в руколі. Це може проявлятися у вигляді спазм горла, набряків слизової оболонки чи проблем з травленням.
Не можна вживати руколу людям, які приймають антикоагулянти — ліки, які розріджують кров — краще уникати руколи, оскільки вона може підсилити їх дію і призвести до небезпечних наслідків.
Споживання руколи слід уникати людям із гастритом з підвищеною кислотністю та деякими захворюваннями органів травлення. Дієтологи не рекомендують їсти руколу у великих кількостях у разі захворювань печінки, дискінезії жовчовивідних шляхів, коліту, подагри.
Рукола містить речовину, яка може сприяти утворенню каменів у нирках, тому людям з таким ризиком слід обережно ставитися до її споживання. Водночас кальцій, якого теж багато в руколі, покращує роботу нирок, тому потрібно обмежити споживання цієї рослини, не виключивши її повністю з меню.
Людям із проблеми зі щитоподібною залозою або аутоімунними захворюваннями, краще утриматися від вживання руколи.
Отже, якщо ви входите в одну з цих категорій, краще обмежити або і взагалі не вживати руколу, щоб уникнути можливих негативних наслідків. Але якщо протипоказань до вживання немає і ви хочете наповнити свій організм корисними речовинами вигідно, пропонуємо ознайомитися з актуальними акціями на руколу, щоб знайти найкращу пропозицію у супермаркетах вашого міста.