Крашанки без хімії: 5 лайфхаків фарбування яєць натуральними барвниками

Розповідаємо про 5 простих способів фарбування яєць на Великдень натуральними барвниками з використанням інгредієнтів, які завжди є під рукою

Крашанки без хімії: 5 лайфхаків фарбування яєць натуральними барвниками
Тетяна Рудковська

Тетяна Рудковська

редакторка GoToShop

Зовсім скоро, 5 травня, Україна буде святкувати Великдень. Традиційне фарбування яєць — невід'ємна частина цього світлого свята. Зазвичай, ми купуємо готові барвники, не замислюючись про те, що можемо використовувати натуральні та безпечні альтернативи. Спробуйте цього року пофарбувати крашанки за допомогою простих інгредієнтів, які завжди є під рукою!

5 лайфхаків для оригінального фарбування яєць:

1. Мармурові крашанки:

Інгредієнти: 5 яєць, 1 л води, 1 ст. л. куркуми, чай каркаде.

Інструкція:

  1. Відваріть яйця протягом 10 хвилин.

  2. Додайте у воду куркуму та каркаде, перемішайте.

  3. Зменшіть вогонь і варіть ще 15 хвилин.

  4. Вимкніть плиту, дайте яйцям охолонути у воді.

  5. Дістаньте яйця, промокніть рушником.

2. Оливкові крашанки:

Інгредієнти: 5 яєць, 1 л води, 1 ст. л. оливкової олії.

Інструкція:

  1. Відваріть яйця протягом 10 хвилин.

  2. Додайте у воду оливкову олію, перемішайте.

  3. Зменшіть вогонь і варіть ще 10 хвилин.

  4. Вимкніть плиту, дайте яйцям охолонути у воді.

  5. Дістаньте яйця, промокніть рушником.

  6. Натріть яйця оливковою олією для блиску.

3. У синьому лушпинні цибулі:

Інгредієнти: 5 яєць, 1,5 л води, лушпиння з 1 цибулі, 50 мл оцту.

Інструкція:

  1. Відваріть лушпиння цибулі протягом 30 хвилин.

  2. Додайте у воду оцет, перемішайте.

  3. Викладіть у воду варені яйця, варіть ще 10 хвилин.

  4. Вимкніть плиту, дайте яйцям охолонути у воді.

  5. Дістаньте яйця, промокніть рушником.

4. У червоному вині:

Інгредієнти: 4-5 яєць, 1 л червоного вина.

Інструкція:

  1. Залиште яйця при кімнатній температурі на 2-3 години.

  2. Промийте яйця, помістіть у каструлю з вином.

  3. Доведіть до кипіння, варіть 10 хвилин.

  4. Залиште яйця у вині на ніч.

  5. Вранці дістаньте яйця, промокніть рушником.

5. Жовто-блакитні крашанки:

Інгредієнти: 5 яєць, куркума, синя капуста, вода.

Інструкція:

  1. Відваріть яйця протягом 10 хвилин.

  2. Розділіть яйця на дві частини.

  3. Додайте у воду з одними яйцями куркуму, у воду з іншими — подрібнену синю капусту.

  4. Варіть яйця ще 10 хвилин у кожній каструлі.

  5. Вимкніть плиту, дайте яйцям охолонути у воді.

  6. Дістаньте яйця, промокніть рушником.

Додаткові поради:

  • Для більш насиченого кольору можна використовувати більше інгредієнтів (куркуми, каркаде, лушпиння цибулі тощо).

  • Експериментуйте! Спробуйте загортати яйця у візерунчасту тканину перед варінням, щоб отримати цікаві відбитки.

  • Зварені крашанки найкраще зберігати у холодильнику, попередньо змастивши олією. Так вони залишатимуться свіжими довше.

Ці прості лайфхаки допоможуть вам створити оригінальні та красиві крашанки на Великдень, використовуючи лише натуральні барвники. А придбати усе необхідне за вигідними цінами допоможе сервіс порівняння цін GoToShop!

Читати статті на тему

2024.04.29 17:06
Рекомендації

Перетворюємо жорстке м’ясо на м’яке та соковите: прості способи

Розповідаємо, як зробити жорстке м’ясо м’яким та соковитим, використовуючи такі методи, як маринування, тушкування, відбивання та інші
2024.04.29 16:45
Рекомендації

Кава з сіллю: незвичайне поєднання, яке вас здивує

Розповідаємо, як зробити улюблену каву ще смачнішою за допомогою такої приправи, як сіль
2024.04.29 16:08
Рекомендації

Які фрукти та овочі потрібно їсти зі шкіркою, а які обовʼязково почистити

Деякі овочі та фрукти принесуть набагато більше користі, якщо споживати їх зі шкіркою
2024.04.29 12:45
Рекомендації

Чорний шоколад: чи дійсно щоденне вживання корисне для вашого організму

Відкрийте для себе секрети щоденного вживання шоколаду: насолоджуйтесь смаком, покращуйте пам’ять та підтримуйте здоров’я серця
2024.04.29 11:38
Рекомендації

Секрети ідеальної паски: як спекти красуню, яка не трісне та довго збережеться

Розкриваємо секрети борошна, тіста, глазурі до великодньої випічки та даємо поради, щоб ваша паска не тріснула, довго збереглася та вразила всіх своїм смаком