Сосиски або сардельки — страви, над якими не треба заморочуватися, а готувати їх зручно і швидко. Але щоб не розчаруватися в них, потрібно мати справу з якісним продуктом. Тож які сосиски і сардельки можна вважати такими?
Редактори GoToShop розкажуть, на що необхідно звернути увагу під час вибору сосисок та сардельок, щоб не наразитися на неякісну продукцію.
Звертайте увагу, з чого складаються сардельки та сосиски
Сосиски і сардельки — це вироби з ковбасного фаршу, які необхідно варити або смажити. Вони відрізняються від звичайних ковбас меншими розмірами. За стандартами діаметр сосисок має становити 14–32 мм, а довжина — до 14 см. Сардельки повинні мати діаметр 32–44 мм, а довжину — до 11 см.
Зазвичай сосиски роблять з тонко подрібненого м’ясного фаршу, вони м’якші і соковитіші, ніж ковбаси. Сардельки можуть містити додаткові інгредієнти — сир або сало.
Зараз у супермаркетах складно знайти сосиски або сардельки, які були б 100% натуральні без харчових добавок або замінників. Але, знаючи особливості складу та вміючи розпізнавати назви, ви можете визначити, чи варто купувати той продукт, який вам подобається.
Сосиски і сардельки випускають лише у двох сортах: вищого та першого. Звичайні варені ковбаси можуть бути другого і третього сорту.
Сосиски вищого сорту мають бути зроблені винятково з якісного м’яса свинини і яловичини і з натуральних інгредієнтів: сала, жиру-сирцю, субпродуктів, сиру, вершків, молока, курячих яєць і олії. Інші добавки у виробах вищого сорту стандартом не дозволяються.
Сосиски першого сорту можуть містити й інші добавки. Це білковий стабілізатор з колагенової сировини і свинячої шкірки (до 10%), яловича, свиняча, бараняча м’ясна маса, м’ясо птиці механічної обробки (до 10%), соєві та молочні препарати в гідратованому вигляді (до 10%), крупи (до 3%), крохмаль і пшеничне борошно (до 4%). Однак не менша частка сировини — 70% все одно повинна бути якісною.
Отже, при виборі сосисок чи сардельок краще звертати увагу на їх сорт та склад, щоб бути впевненим у якості продукту, який ви купуєте.
Як продукти назвали — такої вони і якості
Звертайте увагу на назви продукції.
Сосиски, що відповідають певним стандартам, мають традиційні назви:
«Особливі», «Вершкові», «Молочні», «Шкільні», «Дитячі», «Малюк» для вищого сорту;
«Любительські», «Російські», «Яловичі» для першого сорту.
Які назви обирають для сардельок:
«Шпикачки» вищого сорту, які містять шматочки сала білого кольору з розміром до 4 мм;
«Свинячі», «Сардельки першого сорту», «Яловичі», «Київські», «Оболонські» для першого сорту.
За стандартами виробники не можуть змінювати назви або рецептуру продуктів. Якщо вони випускають нові ковбасні вироби, то не можуть використовувати традиційні назви або додавати до них слова, як «нова», «екстра», «прима», «люкс» і так далі. Наприклад, не можна назвати сосиски «Дитячі екстра» або «Любительські люкс».
За законодавством України виробник може самостійно розробляти вимоги до якості і складу продукції, головне, щоб вона була безпечною. Тому виробники створюють свої ТУ, щоб знизити вартість продукції, і таким шляхом часто замінюють м’ясо на дешевші інгредієнти.
У рецептурі сосисок і сардельок за такими ТУ можуть бути білкові замінники м’яса нетваринного походження, а також різні хімічні компоненти — барвники, ароматизатори і підсилювачі смаку. Це роблять продукт привабливішим зовні і додають йому смаку натурального м’яса. Іноді всі ці складники навіть не вказані на етикетках продуктів, які їх містять.
Як не потрапити у халепу під час покупки сосисок та сардельок
Щоб не попасти на обман під час купівлі сосисок і сардельок, слід звернути увагу на деякі фактори
Поверхня продукту: перевірте, щоб продукція мала чисту, суху поверхню без пошкоджень оболонки, напливів фаршу або жирових «капсул».
Соковитість і пружність: якісні сосиски і сардельки повинні бути соковитими і пружними. Визначається соковитість у гарячому стані. Пружність ви можете перевірити, натиснувши на продукт. Якщо він повертає свою форму, це хороший знак.
Запах і смак: продукт повинен мати характерний для нього запах і смак, пахнути прянощами, бути помірно солоним і без стороннього запаху або присмаку.
Консистенція: якщо вона занадто м’яка або пухка, це свідчить про використання білкових добавок або великий вміст жиру. Також із сосиски не повинна виділятися рідина.
Колір: краще вибрати сосиски і сардельки з блідо-рожевим або сіруватим кольором, а не яскраво-червоним, що притаманний при використанні барвників та консервантів.
Розріз: якщо можливо, попросіть розрізати продукт. Його м'якуш не повинна бути пухкою. Великі порожнечі або крупинки свідчать про надмір води.
Підозрілі ознаки: уникайте продуктів з підозрілим зовнішнім виглядом або оболонкою, що має вологу, слиз або цвіль. Ймовірно, продукція неякісна або взагалі зіпсована.
Ціна: надто дешевий продукт може бути низької якості. Але ви можете придбати якісний продукт вигідно, якщо ознайомитеся з актуальними акціями на сосиски.
Вибираючи сосиски й сардельки за цими порадами, ви зможете уникнути попадання на обман при покупці цих продуктів.