Мʼясний бульйон — дуже корисна страва для здоров’я. Але щодо того, що робити з першим бульйоном — зливати його чи ні — досі існують дискусії. Редактори GoToShop розкажуть думку кулінарів та лікарів з цього приводу.
Чи потрібно зливати перший бульйон: думки кулінарів
Кулінари стверджують, що зливати перший бульйон під час варіння м’яса не потрібно, оскільки втрачається насиченість страви. Адже саме в першій рідині міститься той навар, який надає їй особливого смаку.
Декого може налякати біла піна, яка починає утворюватися на поверхні практично одразу після закипання води і має досить неапетитний вигляд. Тому чимало господинь і зливають перший бульйон. Проте фахівці зазначають, що піна — це білок, який згорнувся, і її можна легко виловити.
Якщо ж вам не подобається вигляд бульйону з піною, опустіть м’ясо у вже закипілу воду. Тоді білок згортатиметься одразу всередині м’яса. Навіть якщо піна з’явиться, її буде дуже мало.
Також, перш ніж бульйон закипить, кулінари рекомендують додати в нього цілу або половину цибулини. Тоді увесь білок збереться на ній, а сам овоч надасть страві насичений аромат. Після приготування цибулину можна легко виловити і викинути.
Чи потрібно зливати перший бульйон: поради лікарів
Дієтологи дотримуються іншої думки і наголошують, якщо ви готуєте бульйон з магазинної курки, краще зливати першу воду. Вона містить багато жирів, пуринів, антибіотиків, нітратів та радіонуклідів, яких краще позбутися.
Але якщо курка домашня, то можна не зливати бульйон. Однак, якщо ви готуєте страву для літніх людей або дітей, краще все-таки перший бульйон злити, щоб вона краще засвоювалась.
Чим шкідливий перший бульйон
Перший бульйон може бути шкідливим для людей, які мають проблеми зі шлунком, підшлунковою залозою та жовчним міхуром. Його рекомендується зливати, оскільки ця рідина може бути важкою для перетравлення.
Також страву не варто споживати, якщо ви маєте індивідуальну непереносність певних спецій, що додаються до бульйону. У деяких людей можуть бути алергічні реакції.
Краще утримуватися від споживання першого бульйону й людям з подагрою та сечокам’яною хворобою, оскільки він може сприяти накопиченню солей в організмі, що є небажаним в їх стані.
У чому полягає користь бульйону
Курячий бульйон має багато корисних властивостей для нашого здоров’я.
Підтримує роботу серця і судин. Оскільки містить калій, магній та кальцій, які необхідні для їх здоров’я, а також колаген, який зміцнює судини. Щоб бульйон був ще кориснішим, краще готувати його на білому м’ясі, без шкірки.
Є природним засобом проти ламкості кісток. Забезпечує живлення кісткової тканини, містить мінеральні речовини, які зміцнюють кістки, зуби і нігті.
Допомагає відновити організм після вживання алкоголю. Вміст білка і жиру стимулює роботу шлунково-кишкового тракту і допомагає компенсувати зневоднення і швидше виводить продукти розпаду алкоголю.
Має корисний вплив на стан здоров’я при ГРВІ. Полегшує симптоми, особливо на початкових етапах захворювання.
Покращує стан волосся, шкіри, суглобів. Це зумовлено вмістом вітамінів, мінералів та колагену.
Знижує кислотність шлунка. Тому рекомендується включати до раціону при печії, виразковій хворобі, гастриті.
Допомагає легеням.Корисний для людей з астмою, бронхітом, пневмонією, а також для тих, хто палить або працює на шкідливих виробництвах.
Для того, щоб бульйон приніс ще більше користі — його потрібно купити за вигідною ціною. Тож радимо ознайомитися з акціями на свіже та заморожене мʼясо.