Розпушувач — незамінний інгредієнт для випічки, який робить тісто пишним і повітряним. Але що робити, якщо він раптом закінчився, а бігти до магазину немає часу? Не хвилюйтесь, адже є кілька способів замінити розпушувач підручними засобами.
Сода з кислотою
Це найпоширеніший спосіб замінити розпушувач. На 1 чайну ложку розпушувача вам знадобиться ½ чайної ложки харчової соди та ½ чайної ложки кислоти: лимонного соку, оцту або сухої лимонної кислоти.
Змішайте соду з кислотою до утворення піни. Цю суміш одразу ж додайте в тісто і швидко замісіть. Важливо використовувати свіжогашену соду, адже з часом вона втрачає свої властивості.
Вас також може зацікавити:
Солодке життя: скільки цукру можна їсти без шкоди для здоров’я
Як перетворити залишки їжі на нові кулінарні шедеври
Розпушувач з лимонної кислоти та соди
Цей спосіб підходить, якщо ви хочете заздалегідь приготувати замінник розпушувача. Змішайте:
5 частин лимонної кислоти
7 частин харчової соди
8 частин кукурудзяного крохмалю (за бажанням)
Зберігайте цю суміш у герметичному контейнері в темному сухому місці. Для заміни 1 чайної ложки розпушувача використовуйте 1 чайну ложку цієї суміші.
Газована вода
Газована вода може частково замінити розпушувач у деяких рецептах, наприклад, у кексах, мафінах та млинцях. Замініть частину рідини в рецепті газованою водою. Наприклад, якщо в рецепті 1 склянка молока, використовуйте ¾ склянки молока та ¼ склянки газованої води.
А порівняти ціни та знайти найкращі пропозиції на продукти в українських супермаркетах ви можете за допомогою ресурсу GoToShop.
Пекарський порошок
Пекарський порошок — це ще один варіант заміни розпушувача. Він містить соду, лимонну кислоту та інші інгредієнти, тому його можна використовувати в пропорціях 1:1.
Саморобний розпушувач
Ви можете приготувати власний розпушувач, змішавши:
2 частини лимонної кислоти
1 частину харчової соди
1 частину кукурудзяного крохмалю (за бажанням)
Зберігайте цю суміш у герметичному контейнері в темному сухому місці. Для заміни 1 чайної ложки розпушувача використовуйте 1 чайну ложку цієї суміші.
При заміні розпушувача іншими інгредієнтами, враховуйте, що це може трохи змінити смак і текстуру вашої випічки. Не використовуйте занадто багато соди, адже це може зробити тісто гірким. Якщо ви не впевнені, чим замінити розпушувач, краще використовувати трохи менше замінника, ніж рекомендується, і додати його на смак.
З допомогою цих порад ви зможете легко замінити розпушувач для тіста підручними засобами і приготувати пишну та смачну випічку.
Раніше ми писали, як реанімувати черствий хліб. Завдяки простим лайфхакам ви зможете знову зробити черствий хліб м’яким і ароматним, а також знайдете безліч цікавих рецептів його використання.