До Дня захисту дітей: як обрати смаколик для малечі

Дитяче свято — чудова нагода потішити свого малюка смачненьким десертом. Розповідаємо, як його правильно обирати

Тетяна Ковальчук

Редакторка GoToShop

Щороку в перший день літа, 1 червня, у всьому світі святкується Міжнародний день захисту дітей. У цей день всі навколо прагнуть потішити діток та подарувати їм маленьку казку. Не обходиться цей день і без смаколиків, які так полюбляють діти. Тож редактори GoToShop зібрали поради, які допоможуть обрати різні десерти та подарувати вашій малечі справжню насолоду без шкоди для здоровʼя.

Морозиво

Один з найулюбленіших дитячих десертів влітку — морозиво. Це може бути пломбір чи шоколадне у стаканчику, ескімо, ріжок або фруктовий лід — кожна дитина має свій найулюбленіший вид. Щоб покупка цього смаколика була не надто дорогою, радимо ознайомитися з актуальними акціями на морозиво.

Склад

Перед покупкою морозива, оцініть його склад. Чим менше там домішок — барвників і ароматизаторів, а також консервантів, тим здоровіший десерт.

З цукром чи без?

Здається, що смаколик без цукру буде кориснішим для дітей, особливо до 3 років. Проте напис «без цукру» може мати і небезпеки, адже воно містить цукрозамінники. В 90% це цукрові спирти, які можуть вести до розладу харчової поведінки, здуття та метеоризму, бо впливають на бактерії мікробіома.

Морозиво з добавками

Морозиво зі смаками та посипанням має вищі рівні цукру та значно більшу кількість консервантів, стабілізаторів.

Ароматизоване кольорове морозиво часто містить штучні харчові барвники, такі як червоний № 3 (еритрозин) та синій № 2 (індигокармін). Деякі дослідження пов’язують ці барвники із гіперактивністю та поведінковими проблемами у дітей.

Які бувають види морозива

В Україні діють три стандарти на морозиво:

  • Молочне (з вмістом жиру від 0,5-7,5%), вершкове морозиво (8,0-11,5%) і пломбір (12,0-20,0%). На основі молока, в складі немає жодних рослинних жирів (пальмової або кокосової олій, маргаринів, кулінарних жирів тощо). Є кращим вибором.

  • Морозиво з комбінованим складом. Молочні жири замінюють поганими рослинними (або іншими замінниками молочного жиру), і це законно. Таке морозиво «видає» себе водянистістю і швидко тане

  • Плодово-ягідне морозиво, заморожений сік (продукт, виготовлений на основі цукрового сиропу, барвників, концентрату та ароматизаторів). Часто містить багато цукру.

Торт або тістечка

Ще одним популярним десертом для дітей є солодка випічка з додаванням крему, шоколаду чи желе.

Склад

Найперше тут також потрібно звернути увагу на те, з чого складається десерт. У його склад можуть додаватися різноманітні штучні додатки, які є небезпечними для організму дитини: емульгатори, консерванти, підсилювачі смаку, дешеві фарбники.

Вам також може бути цікаво:

Силіконові форми для випічки: переваги, недоліки та правила використання

Зберігаємо морозиво правильно: терміни та правила

Також під час виготовлення випічки можуть використовувати не масло, а маргарин для економії, або ж вершки низького ґатунку. Ці інгредієнти можуть містити пальмову олію, яка протипоказана малечі.

Начинка та коржі

Коржі можуть бути пісочні, бісквітні, з листкового тіста, з безе. Бісквіт, наприклад, вважається універсальною основою, адже він не кришиться, витримує будь-яку температуру, а ще він легкий і нейтральний за смаком, а ще мʼякий, що дуже подобається дітям.

Окрім коржів та крему торти та тістечка можуть мати фруктову, ягідну або горіхову начинки. Обирайте, що найбільше подобається вашій дитині та враховуйте її особливості: наприклад, алергію чи непереносимість деяких продуктів.

Корисні солодощі

Для дітей, особливо молодшого віку — до 3 років, найкращим варіантом стануть корисні солодощі без цукру чи штучних складників.

Фрукти та ягоди

У літній сезон особливо великий вибір сезонних фруктів та ягід, які потішать малечу. Вони смачні, соковиті та ще й дуже корисні. До того ж їх можна поєднувати з іншими продуктами і готувати сорбет, морозиво, смузі.

Пастила

Це чудова альтернатива цукеркам, та заміна свіжим фруктам у зимовий період. Пастила скручується з тонкого м’якого шару, має рівномірну структуру. Смак пастили від солодкого до кисло-солодкого з домішкою фруктово-ягідних відтінків залежно від складу.

Зефір

Десерт виготовляють з чотирьох інгредієнтів: фруктового чи ягідного пюре, яєчних білків, цукру та згущувача. Згущувачі: желатин, агар-агар або пектин. Зефір має приємну текстуру та солодкий смак.

Цукерки

Ще один улюблений смаколик дітей, хоч і не надто корисний. Раніше ми детально розповідали, як обрати цукерки, щоб отримати найсмачніші та найкорисніші ласощі, експериментувати та насолоджуватися ними з розумом.

Читати статті на тему

2024.11.25 17:31
Як обирати продукти

Гарбуз — джерело вітамінів: обираємо найкорисніші сорти

Світ гарбузів надзвичайно різноманітний: від солодких мускатних до великоплідних атлантичних. Сьогодні ми розглянемо найпопулярніші сорти, їхні особливості та кулінарне застосування
2024.11.25 15:36
Як обирати продукти

Порівняння видів дріжджів: який найкращий для вашого рецепту

Пресовані чи сухі, швидкі чи активні: які дріжджі обрати, щоб ваша випічка була найсмачнішою? Дізнайтеся, як легко підібрати ідеальні дріжджі для будь-якого рецепту
2024.11.22 17:21
Як обирати продукти

Яку комбучу вибрати: критерії ідеального напою

Розповідаємо все, що потрібно знати про комбучу: від її корисних властивостей та різноманітності смаків до порад щодо вибору якісного продукту та його вживання
2024.11.21 13:27
Як обирати продукти

Як вибрати смачні квашені огірки на базарі: 5 критеріїв якості

Вибирати квашені огірки на ринку — справжнє мистецтво! Розповідаємо, як відрізнити якісний продукт від неякісного та вибирати найкращі огірки, щоб ваша закуска була не лише смачною, а й безпечною
2024.11.20 12:30
Як обирати продукти

Дієтичні переваги свинини: чи можна їсти м’ясо і худнути

Свинина — універсальний продукт, який може бути як частиною святкової вечері, так і повсякденного раціону. Дізнайтеся, які відруби свинини є найменш калорійними та як їх правильно готувати