Селера використовується в багатьох кухнях по всьому світу та відома своїми корисними властивостями, завдяки чому часто є елементом здорових дієт. Які саме поживні речовини має селера, чому її варто додати до свого раціону, та як її правильно обирати, розібрались редактори GoToShop.
Для початку дамо пораду, слідкувати за актуальними акціями на селеру в магазинах вашого міста, щоб придбати корисну рослину за вигідною ціною.
Користь селери
Низька калорійність
Селера містить мало калорій, що робить її відмінними продуктом для тих, хто дотримується здорової та низькокалорійної дієти.
Високий вміст волокон
Селера багата волокнами, які підтримують здоров’я шлунково-кишкового тракту, сприяють нормалізації травлення та запобігають закрепам.
Знижує рівень цукру у крові
Дослідження показали, що селера допомагає контролювати рівень цукру в крові природним шляхом. Виявилося, що група, яка отримувала селеровий екстракт, мала на 19,5% менший рівень цукру в крові після прийому їжі.
Антиоксиданти
Також ця рослина містить антиоксиданти, такі як каротин та вітамін С, котрі допомагають боротися з вільними радикалами та зменшують ризик розвитку окислювальних стресів.
Вітаміни та мінерали
Селера містить низку вітамінів (А, К, С, B6), а також мінерали, такі як калій і фолієва кислота, які важливі для здоров’я серця та імунної системи.
Зниження кров’яного тиску
Вміст калію у селері може сприяти зниженню кров’яного тиску, що корисно для здоров’я серця.
Протизапальні властивості
Селера також відома вмістом сполук, які можуть мати протизапальні ефекти та сприяти зменшенню запалення в організмі.
Детоксикація
Селера також може допомагати виводити токсини з організму та підтримувати здоров’я печінки.
Вас також може зацікавити:
Схуднення без голоду: секрети раціону від тренера
Як зберегти вітаміни: кращі способи приготування їжі
Підтримка здоров’я шкіри
Вітаміни та антиоксиданти в селері можуть покращувати стан шкіри та запобігати подразнення і висипи.
Як вибрати селеру: на що звернути увагу
1. Вигляд. Беріть селеру з яскраво-зеленим листям, без ознак пожовклості чи засохлості. Листя має бути свіжим і соковитим, без плям чи пошкоджень.
2. Товщина стебла. Стебло селери має бути товстим і соковитим, натомість тонкі стебла можуть мати менш смачними.
Зважайте також на те, що при відокремленні стебел один від одного має лунати характерний хрускіт.
Крім цього, оглядайте листя і стебла на наявність відірваних частин. Якщо стебла частково відірвані, а листя взагалі немає, це може свідчити про те, що селера зберігається дуже довго та почала псуватись.
3. Колір. Листя селери зазвичай має салатовий колір із характерним блиском. Але зважайте на те, що листя не має блищати занадто сильно, бо це може свідчити про використання спеціальних хімічних речовин для продовження терміну зберігання селери.
4. Аромат. Перед покупкою також радимо понюхати селеру — вона повинна мати приємний і свіжий аромат. Не беріть селеру з неприємним чи кислим запахом.
5. Текстура. Обирайте селеру з гладкими та твердими стеблами, уникаючи тих, які мають зморшки, подряпини чи м’які плями.
6. Корінь. Якщо ж селера продається з коренем, переконайтесь, що він свіжий і не в’ялий.
Раніше ми розповідали, про продукти, які допомагають схуднути. Серед них є і селера, яка сприяє спалюванню калорій.