Груші та здоров’я: кому цей фрукт може нашкодити

Груші — це солодкий і соковитий фрукт, багатий на вітаміни та мінерали. Однак, не всім вони корисні: дізнайтеся, які захворювання можуть бути протипоказаннями до вживання груш

Тетяна Рудковська

редакторка GoToShop

Користь груш не викликає сумнівів, проте їх вживання має свої нюанси. Не всім і не завжди ці фрукти принесуть очікувану користь.

Коли не можна їсти груші

Хвороби шлунково-кишкового тракту

Груба клітковина, що міститься в грушах, може негативно впливати на травлення, особливо при таких захворюваннях, як гастрит, виразка шлунка та коліт. Подразнюючи слизову оболонку шлунка та кишечника, вона посилює запалення і може провокувати болісні симптоми, такі як здуття живота та діарея. Особливо чутливими до грубої клітковини є люди, які страждають на синдром подразненого кишечника.

Цукровий діабет

Груші містять значну кількість фруктози, яка може підвищувати рівень цукру в крові. Особливо це стосується людей з інсулінорезистентністю.

Алергія

Як і на будь-які інші продукти, у деяких людей може бути алергія на груші. Симптоми алергії можуть варіюватися від легкої висипки до серйозних анафілактичних реакцій.

Вас також зацікавить:

Готуємо варення з гарбуза: солодкий рецепт для осіннього настрою

Осіннє різноманіття: калорійність та харчова цінність фруктів

Інші протипоказання

Правильний вибір груш — запорука незабутнього смакового враження. Проте, у літніх людей та у дітей раннього віку шлунково-кишковий тракт має свої особливості. У перших зі віком знижується чутливість шлунка, що може призвести до дискомфорту при вживанні грубої клітковини, наприклад, такої, як у грушах. У дітей же травна система ще формується, тому надмірна кількість клітковини може перевантажити незрілий шлунково-кишковий тракт. Крім того, під час загострення будь-яких хронічних захворювань варто відмовитися від груш.

Коли і як їсти груші

Враховуючи калорійність груші та її багатий вітамінно-мінеральний склад, цей фрукт є цінним продуктом для підтримки здоров’я всього організму. Проте, груба клітковина може подразнювати слизову оболонку шлунка, тому груші краще вживати після їжі.

Щоб уникнути дискомфорту в шлунку, обирайте для вживання стиглі груші. Більша частина грубої клітковини міститься в шкірці, тому її краще зняти. Для легшого засвоєння груші можна піддати термічній обробці: приготувати компот, мус або пюре. А щоб придбати ці фрукти за найвигіднішою ціною, радимо ознайомитися з актуальними акціями на груші.

Перед введенням груш в раціон, особливо при наявності хронічних захворювань, проконсультуйтеся з лікарем.

Груші — корисний і смачний фрукт, але його вживання має бути помірним і обережним. Раніше ми розповідали, як зберегти літо на зиму, закатавши в банки ароматні та соковиті груші в сиропі, щоб насолоджуватися їхнім смаком у затишні зимові вечори.

Читати статті на тему

2024.09.16 16:21
Рекомендації

Що їсти, щоб талія стала тоншою, а живіт плоским

Струнка талія — це не лише фізичні вправи, а й правильне харчування. Дізнайтеся, які продукти допоможуть зменшити об'єм талії та прискорити процес схуднення
2024.09.16 15:31
Рекомендації

Домашня консервація: персики в солодкому сиропі

Розкриваємо секрети приготування персиків в сиропі на зиму, які не поступаються магазинним, а часом і перевершують їх за смаком!
2024.09.13 17:24
Рекомендації

Як і з чим пити єгермейстер — поради експертів

Ділимося цінними порадами та рекомендаціями щодо вибору способів вживання цього лікеру: від класичних до найсміливіших експериментів
2024.09.12 13:31
Рекомендації

Чому квасоля — джерело користі для всього організму

Розповідаємо про різноманіття сортів квасолі, їхні смакові якості та корисні властивості, а також про те, як зробити цей продукт основою здорового харчування
2024.09.11 14:28
Рекомендації

Розчинна кава: пастка для здоров’я чи еліксир бадьорості

Розчинна кава — швидкий спосіб отримати заряд бадьорості, але чи насправді вона корисна для здоров’я? Розповідаємо про позитивні та негативні аспекти цього напою, а також, кому варто обмежити споживання