Хоча вживання однієї з цих олій не зашкодить одразу, регулярне споживання може мати негативні наслідки. Ось 5 олій, від яких краще триматися подалі.
1. Пальмова олія
Містить багато насичених жирів, які шкодять холестерину та підвищують ризик серцевих хвороб.
Виробляється з тропічних рослин, а її збір шкодить екосистемі.
Зустрічається в оброблених продуктах: тортах, печиві, шоколаді.
2. Соєва олія
Дослідження показують, що може сприяти ожирінню та непереносимості глюкози.
Багата на Омега-6, що може негативно впливати на травлення.
Міститься в заправках, приправах та смаженій їжі.
3. Кукурудзяна олія
Містить багато Омега-6, не маючи значних переваг.
Більшість кукурудзи ГМО, що може спричинити алергію.
Використовується для смаження у фритюрі.
4. Гідрогенізована рослинна олія
Містить транс-жири, які шкодять серцю та підвищують ризик хвороб.
Зустрічається в маргарині, жирі та продуктах, що їх містять.
5. Кокосова олія
Містить багато насичених жирів, не оптимальних для здоров’я.
Може підвищити рівень «поганого» холестерину, збільшуючи ризик серцево-судинних хвороб.
Краще обирати олії з доведеною користю:
оливкова олія
авокадо
горіхові олії
льняна олія
олія з насіння чіа
Вибирайте олії з високим вмістом моно- та поліненасичених жирів, які корисні для здоров’я. Щоб заощадити на покупках корисних продуктів, радимо переглянути акції на оливкову олію в супермаркетах вашого міста.
Дотримуючись цих порад, ви можете зробити свій раціон більш здоровим і знизити ризик розвитку хронічних захворювань.