Осінні смаколики для здоров’я: що потрібно їсти в жовтні

Осіння пора — час для смачних і корисних продуктів. Дізнайтеся, які сезонні фрукти та овочі варто їсти в жовтні, щоб отримати максимум вітамінів і мінералів та підтримати організм у холодну пору року

Тетяна Рудковська

редакторка GoToShop

У жовтні природа щедро ділиться з нами своїми дарами. Саме в цей період на прилавках з’являється безліч смачних і корисних фруктів та овочів, які не лише задовольняють ваші смакові рецептори, але й зміцнюють імунітет та забезпечують організм необхідними вітамінами і мінералами.

Чому варто обирати сезонні продукти

Сезонні продукти містять найбільшу кількість корисних речовин, оскільки збираються в момент максимальної зрілості. Вони також мають насичений смак і аромат, який не зрівняється зі смаком продуктів, вирощених в теплицях або привезених з далеких країн.

Варто пам’ятати, що саме сезонні продукти мають менший вуглецевий слід, оскільки не потребують тривалої транспортування. А щоб придбати їх за вигідною ціною, радимо переглянути акції на фрукти та овочі в українських торгових мережах.

Які фрукти та овочі варто включити до свого раціону в жовтні

Яблука

Королі осені! Вони багаті на вітаміни C, A, K, а також клітковину. Яблука можна їсти свіжими, додавати в салати, випічку або готувати з них компоти.

Груші

Солодкі і соковиті груші — ще один осінній делікатес. Вони містять багато розчинної клітковини, яка покращує травлення.

Вас також зацікавить:\78

Вітамінний заряд на всю зиму: варення з аличі

Поживна цінність картоплі: вітаміни, мінерали та їхня користь

Сливи

Ці сині ягоди багаті на антиоксиданти, які захищають клітини від пошкоджень. Сливи можна додавати в каші, йогурти або готувати з них варення.

Гарбуз

Яскравий і корисний овоч, який містить велику кількість бета-каротину, необхідного для здоров’я очей. З гарбуза можна приготувати суп, кашу, пюре або випічку, а також замаринувати гарбуз на зиму.

Морква

Це джерело вітаміну А, який покращує зір і зміцнює імунітет. Моркву можна їсти сирою, тушкованою або додавати в салати.

Капуста

Різноманітні види капусти (білокачанна, цвітна, броколі) — це справжнє джерело вітамінів і мінералів. Капуста корисна для травлення і має протизапальну дію.

Буряк

Цей коренеплід багатий на залізо і фолієву кислоту. Буряк можна варити, запікати або додавати в салати.

Гриби

Осінь — це пора грибів. Лісові гриби багаті на білок і мінерали. Перед вживанням їх необхідно ретельно відварити.

Різноманітне харчування — запорука здоров’я. Включайте в свій раціон якомога більше свіжих овочів і фруктів, і насолоджуйтеся смаками осені! Раніше ми розповідали, які продукти допоможуть бути бадьорим. Дізнайтеся, як за допомогою правильно підібраних продуктів підняти рівень енергії та відчувати себе бадьорим протягом усього дня.

Читати статті на тему

2024.11.25 16:28
Рекомендації

Делікатес із ризиком: чи можна їсти сирий тунець

Чи вартий цей продукт японської кухні ризику для здоров’я? Розповідаємо, чи можна безтурботно насолоджуватися смаком сирого тунця або краще віддати перевагу термічній обробці
2024.11.25 14:31
Рекомендації

Дикий рис: чому він корисніший за інші сорти

Хочете додати до свого раціону продукт, багатий на поживні речовини і здатний зарядити енергією на весь день? Обов’язково спробуйте дикий рис — суперфуд, який завоював серця багатьох гурманів та прихильників здорового харчування
2024.11.25 13:33
Рекомендації

За і проти: що варто знати про безглютенову дієту

Все більше людей обирають безглютенову дієту, проте мало хто усвідомлює її потенційні недоліки. Хоча така дієта є життєво необхідною для хворих на целіакію, для здорових людей вона може мати як позитивні, так і негативні наслідки
2024.11.25 11:33
Рекомендації

Смачно та безпечно: яке печиво можна їсти при цукровому діабеті

Дізнайтеся, які види печива можуть вживати люди з цукровим діабетом без шкоди для здоров’я. Розглядаємо, на які компоненти варто звертати увагу при виборі печива та як приготувати безпечний десерт в домашніх умовах
2024.11.22 15:43
Рекомендації

5 помилок, які псують вашу випічку

Мрієте про домашню випічку, яка тане в роті? Ділимося простими порадами та перевіреними рецептами, які зроблять вашу випічку ще смачнішою