Осінні смаколики для здоров’я: що потрібно їсти в жовтні

Осіння пора — час для смачних і корисних продуктів. Дізнайтеся, які сезонні фрукти та овочі варто їсти в жовтні, щоб отримати максимум вітамінів і мінералів та підтримати організм у холодну пору року

Тетяна Рудковська

редакторка GoToShop

У жовтні природа щедро ділиться з нами своїми дарами. Саме в цей період на прилавках з’являється безліч смачних і корисних фруктів та овочів, які не лише задовольняють ваші смакові рецептори, але й зміцнюють імунітет та забезпечують організм необхідними вітамінами і мінералами.

Чому варто обирати сезонні продукти

Сезонні продукти містять найбільшу кількість корисних речовин, оскільки збираються в момент максимальної зрілості. Вони також мають насичений смак і аромат, який не зрівняється зі смаком продуктів, вирощених в теплицях або привезених з далеких країн.

Варто пам’ятати, що саме сезонні продукти мають менший вуглецевий слід, оскільки не потребують тривалої транспортування. А щоб придбати їх за вигідною ціною, радимо переглянути акції на фрукти та овочі в українських торгових мережах.

Які фрукти та овочі варто включити до свого раціону в жовтні

Яблука

Королі осені! Вони багаті на вітаміни C, A, K, а також клітковину. Яблука можна їсти свіжими, додавати в салати, випічку або готувати з них компоти.

Груші

Солодкі і соковиті груші — ще один осінній делікатес. Вони містять багато розчинної клітковини, яка покращує травлення.

Вас також зацікавить:\78

Вітамінний заряд на всю зиму: варення з аличі

Поживна цінність картоплі: вітаміни, мінерали та їхня користь

Сливи

Ці сині ягоди багаті на антиоксиданти, які захищають клітини від пошкоджень. Сливи можна додавати в каші, йогурти або готувати з них варення.

Гарбуз

Яскравий і корисний овоч, який містить велику кількість бета-каротину, необхідного для здоров’я очей. З гарбуза можна приготувати суп, кашу, пюре або випічку, а також замаринувати гарбуз на зиму.

Морква

Це джерело вітаміну А, який покращує зір і зміцнює імунітет. Моркву можна їсти сирою, тушкованою або додавати в салати.

Капуста

Різноманітні види капусти (білокачанна, цвітна, броколі) — це справжнє джерело вітамінів і мінералів. Капуста корисна для травлення і має протизапальну дію.

Буряк

Цей коренеплід багатий на залізо і фолієву кислоту. Буряк можна варити, запікати або додавати в салати.

Гриби

Осінь — це пора грибів. Лісові гриби багаті на білок і мінерали. Перед вживанням їх необхідно ретельно відварити.

Різноманітне харчування — запорука здоров’я. Включайте в свій раціон якомога більше свіжих овочів і фруктів, і насолоджуйтеся смаками осені! Раніше ми розповідали, які продукти допоможуть бути бадьорим. Дізнайтеся, як за допомогою правильно підібраних продуктів підняти рівень енергії та відчувати себе бадьорим протягом усього дня.

Читати статті на тему

2024.10.18 16:23
Рекомендації

Як зробити випічку з яблуками особливою: нестандартні інгредієнти

Набридла звичайна шарлотка? Ми підготували для вас добірку нестандартних інгредієнтів, які додадуть яблучній випічці оригінальності та пікантності
2024.10.18 14:31
Рекомендації

Як продовжити термін служби посуду для індукційних плит

Розповідаємо про особливості догляду за посудом, призначеним для використання на індукційних плитах: як правильно мити, сушити та зберігати різні види посуду, щоб продовжити його термін служби та зберегти функціональність
2024.10.18 13:33
Рекомендації

Імунітет дітей восени: особливості харчування для міцного здоров’я

З настанням холодів часто виникає питання, — як зміцнити імунітет дитини. Розповідаємо, як за допомогою правильного харчування забезпечити міцний імунітет дитини та захистити її від сезонних хвороб
2024.10.18 11:30
Рекомендації

Обираємо електроковдру: тепло і затишок взимку

Від класичних моделей до інноваційних розробок — ринок електроковдр пропонує широкий вибір. Допоможемо орієнтуватися в цьому різноманітті та знайти оптимальний варіант для ваших потреб
2024.10.17 16:25
Рекомендації

Натуральні підсолоджувачі замість цукру: переваги та недоліки

Розібралися, чи справді натуральні підсолоджувачі такі корисні, як про них говорять, і які ризики можуть виникнути при їхньому регулярному вживанні