Користь насіння чіа та як додати в раціон харчування

Насіння чіа — справжня скарбниця корисних речовин. Редактори GotoShop розкривають секрети цього суперфуду та діляться порадами щодо його включення до щоденного раціону

Тетяна Рудковська

редакторка GoToShop

Насіння чіа — справжня скарбниця корисних речовин. Цей суперфуд походить з Центральної Америки, а останнім часом завоював популярність у всьому світі завдяки своїм унікальним властивостям.

Багате на омега-3 жирні кислоти, білок, вітаміни та мінерали, насіння чіа може стати незамінним компонентом здорового раціону. Розповідаємо, чому варто включити цей продукт до свого харчування.

Корисні властивості насіння чіа

Це насіння насамперед цінується завдяки великій кількості омега-3 жирних кислот, які корисні для здоров’я серця та мозку. Цих кислот навіть більше, ніж у насінні льону. Саме тому дієтологи рекомендують додавати насіння чіа у різноманітні страви — від смузі до вівсяної каші.

Насіння чіа, окрім омега-3 жирних кислот, також містить антиоксиданти, які допомагають боротися зі стресом оксидативного походження та запобігають пошкодженню клітин.

У насінні чіа чи не найбільше білків серед усіх злакових і зерен, тож може бути чудовим джерелом рослинного білка, особливо для веганів та вегетаріанців. Також чіа містить всі 9 незамінних амінокислот. Щоб придбати його за вигідною ціною, перегляньте акції на насіння в супермаркетах вашого міста.

Насіння чіа також багаті марганцем, котрий нам потрібен для обміну речовин, а також — фосфором, котрий забезпечує здоров’я кісток. Також є залізо, магній, кальцій та мідь, яка важлива для здоров’я серця. Насіння чіа також здатні поглинати велику кількість рідини, що сприяє почуттю ситості та може допомогти в контролі апетиту.

Вас також зацікавить:

6 видів насіння, які допоможуть вашому серцю

Збагатіть свій раціон: чому варто їсти гарбузове насіння

Як додати насіння чіа до свого раціону

Насіння чіа — універсальний інгредієнт, який можна використовувати в різних стравах. Воно стане чудовою заміною яєць у випічці, додасть текстури та смаку йогуртам, збагатить каші білком і волокнами. Крім того, насіння чіа можна додавати до соків, коктейлів, а також використовувати у паніровці.

Раніше ми розповідали, які сезонні фрукти та овочі варто їсти в жовтні, щоб отримати максимум вітамінів і мінералів та підтримати організм у холодну пору року.

Читати статті на тему

2024.11.25 16:28
Рекомендації

Делікатес із ризиком: чи можна їсти сирий тунець

Чи вартий цей продукт японської кухні ризику для здоров’я? Розповідаємо, чи можна безтурботно насолоджуватися смаком сирого тунця або краще віддати перевагу термічній обробці
2024.11.25 14:31
Рекомендації

Дикий рис: чому він корисніший за інші сорти

Хочете додати до свого раціону продукт, багатий на поживні речовини і здатний зарядити енергією на весь день? Обов’язково спробуйте дикий рис — суперфуд, який завоював серця багатьох гурманів та прихильників здорового харчування
2024.11.25 13:33
Рекомендації

За і проти: що варто знати про безглютенову дієту

Все більше людей обирають безглютенову дієту, проте мало хто усвідомлює її потенційні недоліки. Хоча така дієта є життєво необхідною для хворих на целіакію, для здорових людей вона може мати як позитивні, так і негативні наслідки
2024.11.25 11:33
Рекомендації

Смачно та безпечно: яке печиво можна їсти при цукровому діабеті

Дізнайтеся, які види печива можуть вживати люди з цукровим діабетом без шкоди для здоров’я. Розглядаємо, на які компоненти варто звертати увагу при виборі печива та як приготувати безпечний десерт в домашніх умовах
2024.11.22 15:43
Рекомендації

5 помилок, які псують вашу випічку

Мрієте про домашню випічку, яка тане в роті? Ділимося простими порадами та перевіреними рецептами, які зроблять вашу випічку ще смачнішою