Буряк — це не просто овоч, а справжній скарб вітамінів і мінералів. Він додасть яскравих фарб і насиченого смаку вашим стравам. Але як серед різноманіття буряків на прилавках обрати саме той, який буде соковитим, смачним і корисним?
На що звернути увагу при виборі буряка
Колір. Ідеальний буряк має яскравий, насичений колір — темно-червоний або бордовий. Блідий або тьмяний відтінок може свідчити про незрілість або неправильне зберігання. А щоб покупки були вигідними для вашого гаманця, радимо переглянути акції на буряк в магазинах свого міста.
Шкірка. Саме в шкірці і м’якоті буряка містяться більшість корисних речовин. Шкірка повинна бути гладкою, без тріщин, подряпин і плям. Пошкодження можуть спричинити швидке псування овоча.
Форма. Буряк буває різної форми — круглої, овальної, довгастої. Форма не впливає на смак, але варто обрати рівномірний, без виростів, овоч.
Розмір. Розмір буряка залежить від сорту. Вибирайте буряки середнього розміру, вони зазвичай соковитіші і смачніші.
Твердість. Свіжий буряк твердий і щільний на дотик. Якщо при натисканні відчувається м’якість, це означає, що овоч почав псуватися.
Вага. Для свого розміру буряк повинен бути важким. Це свідчить про його соковитість.З такого овочу вийде смачна маринована капуста з буряком, яку варто заготовити на зиму.
Хвостик. Свіжий буряк має зелений, пружний хвостик. Якщо листя пожовкле або засохле, це може вказувати на втрату вологи.
Сезонність. Найсмачніший буряк — сезонний. Влітку і восени він особливо солодкий і ароматний.
Вас також зацікавить:
Зимові запаси: готуємо бурякову ікру
Скільки та як варити буряк: секрети ідеального приготування
Як зберігати буряк
Для того, щоб буряк зберіг свою свіжість та смакові якості, важливо дотримуватися певних умов зберігання. Оптимальна температура для зберігання буряка — від 0 до +2°C. Водночас, рівень вологості також відіграє важливу роль: надмірна вологість може спровокувати гниття, а занадто сухе повітря — висушування. Крім того, буряк слід зберігати окремо від інших овочів, оскільки він виділяє фітонциди, які можуть вплинути на їхній смак.
Вибираючи буряк, звертайте увагу на всі перелічені критерії. Пам’ятайте, що свіжий, якісний буряк — це запорука смачних і корисних страв. Адже буряк можна використовувати не тільки для приготування борщу, але й для салатів, гарнірів, соків і навіть десертів.
Раніше ми розповідали, як продовжити життя моркви та буряка, правильно зібрати їх у потрібний час і створити оптимальні умови для зберігання.