Солодке життя: скільки цукру можна їсти без шкоди для здоров’я

Як розрахувати безпечну норму цукру та як зменшити його споживання, щоб зберегти здоров’я: поради дієтолога

Тетяна Рудковська

редакторка GoToShop

Цукор — невід'ємна частина нашого раціону. Ми додаємо його в чай і каву, ласуємо солодощами, їмо фрукти. Але чи безпечно для здоров’я вживати цукор щодня? І скільки його можна їсти без шкоди?

Дієтолог Наталія Самойленко пояснює, що чіткої норми для природного цукру (фруктози та лактози) не існує. А ось доданий цукор рекомендується вживати в помірних кількостях.

Як розрахувати безпечну норму цукру

Безпечна норма становить 10% від загальної кількості калорій, які ви споживаєте за день.

Наприклад, якщо ви їсте 2000 калорій на день, то ваша норма цукру становить: 2000 калорій * 10% = 200 калорій

Переведіть калорії в грами цукру: 200 калорій / 4 калорії/грам = 50 грамів

Отже, ваша безпечна норма цукру — 50 грамів на день.

Чим небезпечний надмір цукру:

  • гіпертонія

  • цукровий діабет

  • ожиріння

  • інші хронічні захворювання

Як зменшити споживання цукру:

  • замініть магазинні йогурти на грецький йогурт з ягодами

  • пийте трав’яний чай без цукру замість солодкого чаю в кафе

  • звертайте увагу на склад продуктів харчування

  • вибирайте продукти з низьким вмістом цукру

Здоровий глузд — запорука здорового харчування, тому не бійтеся експериментувати і шукати альтернативи з меншим вмістом цукру. А щоб обрати найкращий варіант за привабливою ціною, перегляньте акції на цукор в супермаркетах свого міста.

Читати статті на тему

2024.09.18 16:31
Рекомендації

Скільки хвилин насправді потрібно варити каву в турці

Дізнайтесь, як такі фактори, як помел кави, температура води та час варіння, впливають на смак вашого напою, і як досягти ідеального результату
2024.09.18 13:27
Рекомендації

Кавун для краси: сонячна ягода для вашої шкіри та волосся

Шукаєте природні засоби для догляду за шкірою та волоссям? Кавун — справжній скарб краси, який глибоко зволожує шкіру, захищає від шкідливого впливу навколишнього середовища та зміцнює волосся
2024.09.18 12:31
Рекомендації

Як швидко приготувати квасолю: лайфхаки без замочування

Розповідаємо про лайфхаки досвідчених господинь, які допоможуть швидко і легко зварити квасолю без попереднього замочування, заощадити час і насолодитися смачною та корисною стравою
2024.09.17 17:36
Рекомендації

Вибух смаку: домашня засолка червоної риби

Забудьте про магазинні консерванти та невідомий склад. Цей покроковий рецепт навчить вас, як засолити червону рибу в домашніх умовах і отримати корисний продукт, використовуючи лише натуральні інгредієнти
2024.09.17 10:28
Рекомендації

Не викидайте: як можна використати гарбузове насіння

Дізнайтеся про багатий склад гарбузового насіння, різноманітні способи його приготування та використання в кулінарії, а також про позитивний вплив на організм