Поради тренера: як схуднути за допомогою правильного харчування

Розповідаємо, які продукти слід вживати та яких уникати, щоб схуднути, з порадами від тренера

Тетяна Рудковська

редакторка GoToShop

Мрія про струнку фігуру не дає спокою багатьом. Проте, шлях до схуднення не завжди простий. Дієти, голодування, виснажливі тренування — все це може дати тимчасовий результат, а потім привести до зривів і повернення втрачених кілограмів.

На що звертати увагу при формуванні раціону для схуднення: поради тренера

Персональний тренер Олег Попко в Facebook поділився своїми рекомендаціями щодо того, як харчуватися, аби схуднути і зберегти здоров’я.

Забудьте про «продукти», думайте про нутрієнти!

Схуднення неможливе без розуміння базового обміну речовин — мінімальної кількості калорій, необхідних вам для підтримки життєдіяльності в стані спокою.

  • Скористайтеся онлайн-калькуляторами або мобільними додатками.

  • Зверніться до дієтолога або тренера за персональним розрахунком.

Створіть свій план харчування

  • Для схуднення — відніміть від базового обміну 300-500 ккал.

  • Для підтримки ваги — дотримуйтесь базового обміну.

  • Для набору ваги — додайте до базового обміну 300-500 ккал.

Основа раціону

За словами тренера, основою раціону мають бути продукти з мінімальною термічною обробкою, які насичують нас і багаті вітамінами, мінералами, високобілкові та з вмістом клітковини.

Експерт радить мінімізувати вживання продуктів, які шкодять й провокують переїдання. Звісно, ​​повністю відмовлятися від них складно, адже вони дарують нам приємні смакові відчуття. Проте, щоб не шкодити здоров’ю і не набирати зайву вагу, важливо знати міру.

До «шкідливої» їжі відносяться:

  • білий хліб

  • цукор та цукровмісні продукти

  • кетчупи, соуси

  • чипси і сухарики

  • ковбаси, сосиски, консерви

  • каші швидкого приготування і швидкі сніданки

Натомість рекомендується вживати продукти з мінімальною термічною обробкою, які насичують й багаті вітамінами, мінералами, білками та клітковиною.

Основою раціону мають бути білкові продукти:

  • нежирна яловичина

  • нежирні сорти риби (зрідка жирні: лосось, оселедець, скумбрія)

  • яйця

  • кисломолочний сир

  • філе птиці

  • морепродукти

  • субпродукти (печінка, сердечка, шлуночки, язик).

Також важливо вводити в раціон вуглеводи:

  • гречку

  • вівсянку

  • рис нешліфований

  • бобові

  • сочевицю

Щоб поповнити запаси необхідних продуктів з вигодою для гаманця, радимо переглянути акції на крупи в супермаркетах свого міста.

Не забувайте про овочі: різноманітні та кольорові (капуста, зелень), в сезон: парникові, квашені продукти (капуста, огірки).

Вживайте корисні жири: оливкова олія, лляна олія, авокадо, горіхи несмажені.

Віддавайте перевагу ягодам перед фруктами. Ягоди — джерело вітамінів, мінералів, клітковини. Фрукти краще обирати кислі з меншою кількістю цукру.

Пам’ятайте про повноцінне харчування, адже це основа для омріяної фігури. Рослинна їжа — важливий елемент раціону. Не обмежуйте себе, а зробіть раціон смачним і різноманітним.

Читати статті на тему

2024.11.25 16:28
Рекомендації

Делікатес із ризиком: чи можна їсти сирий тунець

Чи вартий цей продукт японської кухні ризику для здоров’я? Розповідаємо, чи можна безтурботно насолоджуватися смаком сирого тунця або краще віддати перевагу термічній обробці
2024.11.25 14:31
Рекомендації

Дикий рис: чому він корисніший за інші сорти

Хочете додати до свого раціону продукт, багатий на поживні речовини і здатний зарядити енергією на весь день? Обов’язково спробуйте дикий рис — суперфуд, який завоював серця багатьох гурманів та прихильників здорового харчування
2024.11.25 13:33
Рекомендації

За і проти: що варто знати про безглютенову дієту

Все більше людей обирають безглютенову дієту, проте мало хто усвідомлює її потенційні недоліки. Хоча така дієта є життєво необхідною для хворих на целіакію, для здорових людей вона може мати як позитивні, так і негативні наслідки
2024.11.25 11:33
Рекомендації

Смачно та безпечно: яке печиво можна їсти при цукровому діабеті

Дізнайтеся, які види печива можуть вживати люди з цукровим діабетом без шкоди для здоров’я. Розглядаємо, на які компоненти варто звертати увагу при виборі печива та як приготувати безпечний десерт в домашніх умовах
2024.11.22 15:43
Рекомендації

5 помилок, які псують вашу випічку

Мрієте про домашню випічку, яка тане в роті? Ділимося простими порадами та перевіреними рецептами, які зроблять вашу випічку ще смачнішою