Небезпечні харчові звички українців: ризики та шляхи до покращення

Дієтолог розповідає, як неправильні харчові звички українців, такі як вживання великої кількості калорійних, високоуглеводних та низькоякісних продуктів, можуть призвести до серйозних проблем зі здоров’ям

Тетяна Рудковська

редакторка GoToShop

Харчування відіграє ключову роль у нашому здоров'ї. Це підтверджує і дієтолог Олена Скиталінська, яка наголошує, що 70% здоров’я людини залежить від того, що вона їсть щодня.

Аналіз харчових звичок українців свідчить про те, що воно часто є:

  • Калорійним і високовуглеводним: копчені ковбаси, вафлі, пиріжки, вироби з борошна, солодощі, горішки.

  • Низької якості: 86% смертей українців пов’язані з хворобами, що викликані неправильним харчуванням.

  • Незбалансованим: брак необхідних поживних речовин негативно впливає на роботу організму.

Нехтування принципами правильного харчування може мати серйозні наслідки для вашого здоров’я. Незбалансований раціон, багатий на трансжири, цукор та рафіновані вуглеводи, веде до системних запалень в організмі. Ці запальні процеси, в свою чергу, провокують порушення роботи серця, печінки та інших життєво важливих органів.

Крім того, неправильне харчування може призвести до передчасного старіння. Високий рівень глюкози в крові, що виникає через вживання великої кількості легкозасвоюваних вуглеводів, шкодить клітинам і прискорює процеси старіння.

Наслідки нездорового харчування не обмежуються лише вищепереліченими. Постійне виділення інсуліну у відповідь на високий рівень глюкози, а також системне запалення негативно впливають на стан тканин і судин, роблячи їх більш схильними до різних захворювань.

Що робити:

Зменшити споживання:

  • копчених ковбас, вафель, пиріжків, виробів з борошна, солодощів, горіхів

  • трансжирів: фастфуд, напівфабрикати, магазинні соуси

  • високоглікімічних продуктів: білий хліб, цукор, білий рис

Збільшити споживання:

  • овочів, фруктів, зелені

  • цільнозернових продуктів

  • нежирного білка: риба, курка, бобові

Дотримуватися режиму харчування:

  • не їсти протягом 14-16 годин

  • їсти 3-4 рази на день

  • не їсти перед сном

Що ще можна зробити:

  • пийте достатньо води

  • регулярно займайтеся спортом

  • висипайтеся

  • зверніться до дієтолога за персональною консультацією

Зробивши правильний вибір на користь збалансованого та здорового харчування, ви можете значно покращити своє самопочуття, знизити ризик виникнення багатьох недуг і зберегти здоров’я на довгі роки. А придбати усі необхідні для цього продукти за найкращими цінами легко та зручно завдяки сервісу порівняння цін GoToShop.

Читати статті на тему

2024.11.25 16:28
Рекомендації

Делікатес із ризиком: чи можна їсти сирий тунець

Чи вартий цей продукт японської кухні ризику для здоров’я? Розповідаємо, чи можна безтурботно насолоджуватися смаком сирого тунця або краще віддати перевагу термічній обробці
2024.11.25 14:31
Рекомендації

Дикий рис: чому він корисніший за інші сорти

Хочете додати до свого раціону продукт, багатий на поживні речовини і здатний зарядити енергією на весь день? Обов’язково спробуйте дикий рис — суперфуд, який завоював серця багатьох гурманів та прихильників здорового харчування
2024.11.25 13:33
Рекомендації

За і проти: що варто знати про безглютенову дієту

Все більше людей обирають безглютенову дієту, проте мало хто усвідомлює її потенційні недоліки. Хоча така дієта є життєво необхідною для хворих на целіакію, для здорових людей вона може мати як позитивні, так і негативні наслідки
2024.11.25 11:33
Рекомендації

Смачно та безпечно: яке печиво можна їсти при цукровому діабеті

Дізнайтеся, які види печива можуть вживати люди з цукровим діабетом без шкоди для здоров’я. Розглядаємо, на які компоненти варто звертати увагу при виборі печива та як приготувати безпечний десерт в домашніх умовах
2024.11.22 15:43
Рекомендації

5 помилок, які псують вашу випічку

Мрієте про домашню випічку, яка тане в роті? Ділимося простими порадами та перевіреними рецептами, які зроблять вашу випічку ще смачнішою