Вино, правильно підібране під певну страву, може значно поліпшити смакове сприйняття обох. Редактори GoToShop зібрали для вас поради сомельє, які допоможуть підібрати ідеальне вино для будь-яких ваших страв.
Враховуйте складність страви, її смак, текстуру та соус
Під час вибору вина до певних страв орієнтуйтеся на смакову інтенсивність і складність кухні та самих вин. Наприклад легкі білі або рожеві вина добре поєднуються з легкими текстурами та простими соусами, а тому ідеально підійдуть до страв з риби, овочів та морепродуктів, а більш міцні вина (наприклад, червоні вина) — до сирів, смаженого м’яса та складних страв з «важкими» соусами.
Зіставлення ароматів та смаків
Пробуйте поєднання, які підкреслюють або контрастують з ароматами та смаками страви. Наприклад, фруктові та квіткові ноти білих вин можуть добре доповнити страви з м’якими та легкими ароматами, а кислотні вина можуть освіжити більш жирні страви.
Регіональні поєднання
Як правило, вина з певних регіонів ідеально пасують до страв тієї ж кухні. Це стосується як ширшого застосування (наприклад, італійське вино до італійських страв, французьке — до французьких), так і локального. Тож подорожуючи певними регіонами та куштуючи місцеві традиційні страви, не бійтеся замовляти до них «домашні» вина, які виробляються в цьому ж районі.
Відповідні винні стилі
Якщо в смакових якостях вам розібрати ще складно, то тримайте підказку, яка допоможе вам швидко орієнтуватися під час вибору. До білого м’яса і риби пасують легкі білі вина, як-от Совіньйон Блан, Піно Гріджіо або Шаблі. До червоного м’яса і більш насичених страв добре пасують червоні вина, як-от Каберне Совіньйон, Мерло або Сіра. До гострої та пряної кухні, а також до пікантних страв, можна обирати солодкі та напівсолодкі вина.
Спробуйте перед покупкою
Якщо у вас є можливість, спробуйте трохи вина в келиху з певною стравою до купівлі цілої пляшки. Багато винних барів і ресторанів надають таку можливість. І так ви зможете зорієнтуватися, що вам підходить більше.
Слухайте інтуїцію
Не бійтеся довіритися своєму смаковому сприйняттю та інтуїції. Куштуйте різні вина та обирайте ті, що вам найбільше подобаються. З часом ви навчитеся підбирати найкращі поєднання.
Ось такі рекомендації винних експертів допоможуть вам при виборі найкращого вина до ваших улюблених страв. Пам’ятайте, що підбір вина — це мистецтво, і він залежить від ваших уподобань і досвіду. Експериментуйте, пробуйте різні поєднання і насолоджуйтеся цією надихаючою подорожжю у світ вин і гастрономії.
А щоб ваш напій не лише ідеально пасував до страв, а й був бюджетним, радимо ознайомитися з актуальними акціями на вино.