Гарячий, запашний курячий бульйон — він не лише дуже смачний та поживний, а ще має комплекс лікувальних властивостей. Якщо в домі хтось застудився або перемерз, саме його заходжуються готувати господині. А якщо треба швидко скинути зайві кілограми — тоді переключаємося на легкі супи з куркою та овочами.
Редактори GoToShop розкажуть, чи й справді кістковий бульйон корисний, які його цілющі властивості та як його правильно зварити.
Завдяки тому, що кістки в бульйоні варяться досить тривалий час, вони віддають рідині всі свої корисні мінерали та мікроелементи.
У курячому м’ясі міститься амінокислота L-цистеїн, яка допомагає боротися з простудними захворюваннями — кашлем і нежитю. Крім того, курячий білок містить багато амінокислот, які організм використовує, щоб створити антитіла, які необхідні для боротьби з інфекціями.
Курячий бульйон — це харчові ліки та джерело вітамінів, зокрема вітаміну В6, який покращує роботу нервових клітин. Крім того, у бульйоні є вітаміни А та С, фосфор і антиоксиданти, які підтримують імунну систему.
Цей продукт також містить магній, який допомагає зміцнити кістки, і колаген, який має протизапальні властивості. Таким чином, курячий бульйон можна вважати корисним харчовим продуктом, який сприяє загальному здоров’ю.
Лікувальні властивості: таємниці цілющої сили бульйону із кісток
Робить суглоби еластичними та зміцнює кістки: кістковий бульйон містить багато колагену, що допомагає покращити стан суглобів і кісток. Колаген позитивно впливає на кісткову та сполучну тканину, а також сприяє зміцненню волосся, нігтів та шкіри.
Корисний для кишківника: завдяки вмісту глютену, кістковий бульйон поліпшує мікрофлору кишківника і допомагає уникнути проблем зі здоров’ям шлунку.
Зміцнює імунітет: кістковий бульйон містить важливу амінокислоту пролін, яка сприяє зміцненню імунітету і допомагає швидше вилікувати простудні захворювання. Також пролін сприяє швидкому загоєнню ран.
Зміцнює суглоби: корисні речовини глюкозамін і хондроїтин, які містяться в кістковому бульйоні, допомагають при лікуванні запальних процесів у суглобах. Вони зменшують запалення та знімають біль, полегшуючи рух та зміцнюючи суглоби.
Покращує якість сну: у кістках є амінокислота гліцин, яка регулює якість сну. Вона допомагає засинати швидше і прокидатися вранці бадьорим та повним енергії. Якщо вживати щодня до трьох грамів гліцину, то можна позбутися тривожних станів і почуватися енергійним і сповненим сили.
Має знеболювальні властивості: кістковий бульйон має знеболювальну властивість. Він може полегшити головний біль, біль у м’язах та суглобах, завдяки вмісту кількох амінокислот.
Нарощує м’язову тканину: Кістковий бульйон допомагає розігнати обмін речовин, що допомагає спалити зайвий жир та нарости м’язову масу. Це особливо корисно для тих, хто займається фізичними вправами і хоче підвищити свою м’язову масу.
Щоб зробити найкращий кістковий бульйон, ось кілька корисних порад:
Пропечіть кістки у духовці на 30-40 хвилин при 180 градусах. Це надасть бульйону більш міцний та насичений смак.
Готуйте бульйон з кісток протягом 3-4 годин. Приблизно за півтори години до готовності, додайте в каструлю цибулю, моркву, часник, селеру, перець горошком і лавровий лист.
Зробіть більше бульйону, ніж вам потрібно. Залишки можна заморозити, щоб потім додавати до супів, м’яса або соусів. Це зробить ваші страви ще смачнішими.
Раніше ми розповідали, як зберігати бульйон протягом тривалого часу та використовувати його для інших страв. Також радимо ознайомитися з актуальними акціями на свіже та заморожене мʼясо, щоб приготування вашого бульйону було ще й вигідним.