Ківі — це справжнє джерело вітамінів для нашого здоров’я. Але чи правильно ми його споживаємо? Здається, що ж там складного — очистити фрукт і нарізати на шматочки. Але насправді шкірка ківі не тільки їстівна, але й дуже корисна.
Редактори GoToShop розкажуть, чому важливо їсти цей екзотичний фрукт цілком, і кому все ж краще його очистити перед споживанням.
Шкірка ківі містить багато корисних речовин, що додає ще переваги фрукта. У світі існує близько 60 видів ківі, і хоча їхня шкірка може відрізнятися за текстурою та консистенцією, вона є їстівною у всіх сортів. Однак найбільш корисними вважаються зелене та золоте ківі.
Зелене ківі найпоширеніше в Україні, воно має пухнасту шкірку. Золоте ківі — менш відоме і має гладку шкірку. Золотий фрукт відрізняється соковитішим, тропічним смаком і бронзовим відтінком. Також, залежно від місця вирощування, існують різні сорти ківі, що можуть мати незначні відмінності у смаку і складі вітамінів і мінералів.
Шкірка ківі: сховані скарби для вашого здоров’я
Шкірка ківі приховує безліч корисних речовин, які можуть покращити ваше здоров’я. Ось чому варто їсти ківі разом зі шкіркою:
Більше клітковини: шкірка ківі містить вдвічі більше клітковини, ніж сам плід. Це сприяє правильному функціонуванню травної системи, зменшує здуття живота і полегшує травлення.
Потужні антиоксиданти: у шкірці ківі міститься втричі більше антиоксидантів, ніж у самих плодах. Шкірка містить вітамін С, вітамін Е і поліфеноли, які допомагають боротися з вільними радикалами і запаленнями в організмі.
Більше фолієвої кислоти: шкірка золотого ківі містить на 34% більше фолієвої кислоти, ніж сам фрукт. Фолієва кислота, або вітамін В9, потрібна, щоб перетворювати вуглеводи на глюкозу, яка є паливом для нашого організму, так само як бензин для автомобіля. Вона важлива для здоров’я печінки, очей і волосся, а також допомагає нервовій системі працювати правильно, що важливо для мозку і нервів.
Особливо важливо мати достатньо фолієвої кислоти під час вагітності, бо її дефіцит може призвести до проблем для мами та дитини. Наприклад, може розвинутися анемія (коли в крові не вистачає червоних кров’яних клітин), а також можуть виникнути дефекти у розвитку дитини.
Кому необхідно почистити ківі перед споживанням
Шкірка ківі містить речовину, яка називається оксалатами. Ця речовина може бути шкідливою для людей, які мають камені у нирках, оскільки збільшує ризик утворення нових і розвиток старих.
Оксанами є природною речовиною, яка міститься в деяких рослинних продуктах, зокрема, ківі, шпинат, горіхи тощо. Вони не мають особливої користі для організму і виділяються з сечею.
Іноді оксалати можуть з'єднуватися з кальцієм у тілі, що може перешкоджати його нормальному засвоєнню і призводити до утворення кристалів оксалату і суглобах. Тому людям, які мають проблеми з нирками, рекомендується обмежувати споживання продуктів, які містять велику кількість оксалатів.
Як правильно їсти ківі зі шкіркою: прості поради
Варто віддавати перевагу золотому ківі, якщо можливо. Його шкірка не така тверда і не містить волосків, тому організм легше її перетравлює.
Якщо у вас зелений ківі, можна видалити «пушок» за допомогою рушника або щітки для овочів з нейлоновою щетиною під час миття фруктів.
Можна нарізати ківі кубиками і додати до фруктових салатів. Тоді його текстура не буде так помітна через солодкий смак інших фруктів.
Додавайте ківі зі шкіркою до смузі. Блендер роздробить шкірку на дрібні шматочки, які будуть ледь помітними.
А щоб насолоджуватися користю цього фрукта вигідно, радимо ознайомитися з актуальними акціями на ківі у супермаркетах вашого міста.