9 причин, щоб їсти спаржу: користь для здоров’я та поради щодо вживання

Розповідаємо, як збагатити свій організм вітамінами, покращити травлення та насолоджуватись весняним смаком: додайте корисну та універсальну спаржу до свого раціону!

9 причин, щоб їсти спаржу: користь для здоров’я та поради щодо вживання
Тетяна Рудковська

Тетяна Рудковська

редакторка GoToShop

Спаржа — це не лише смачний весняний овоч, але й джерело багатьох поживних речовин, які сприятливо впливають на організм. Ось деякі з її головних переваг.

1. Сприяє схудненню

Має низьку калорійність (27 калорій на чашку) та високий вміст клітковини (2,8 грама на чашку), що дає відчуття ситості на тривалий час і допомагає контролювати вагу.

2. Допомагає запобігти інфекціям сечовивідних шляхів

Має сечогінну дію, тобто виводить з організму зайву рідину та сіль, що може допомогти вимити з сечовивідних шляхів шкідливі бактерії, які спричинюють інфекції.

3. Містить антиоксиданти

Особливо багата на антоціани (у фіолетовій спаржі), які борються з вільними радикалами та захищають клітини від пошкоджень.

4. Містить вітамін Е

Цей вітамін важливий для підтримки імунної системи та захисту клітин від окисного стресу.

5. Сприяє репродуктивному здоров’ю

Містить сапонін протодіосцин, який може підвищувати лібідо, покращувати репродуктивну функцію у чоловіків та жінок, а також мати протиракову дію.

6. Корисна для здоров’я кишківника

Містить інулін, пребіотик, який стимулює ріст «хороших» кишкових бактерій, покращує травлення та запобігає запорам.

7. Багата на фолієву кислоту

Важлива для здоров’я вагітних, адже запобігає вродженим вадам розвитку плода.

8. Містить багато вітаміну К

Необхідний для здоров’я кісток та згортання крові.

9. Піднімає настрій

Містить фолат, вітамін групи B, який може покращити настрій та допомогти впоратися з дратівливістю.

Як краще їсти спаржу

Спаржа доступна цілий рік, але пік сезону припадає на весну. Вибирайте стебла з яскраво-зеленим кольором.

Вживання спаржі загалом безпечно. Сеча після вживання спаржі може мати дивний запах через аспарагінову кислоту, але це не шкідливо.

Існує багато способів приготувати спаржу: її можна запекти, посмажити на грилі, відварити, додати до салатів, супів, макаронних виробів та інших страв.

Якщо ви приймаєте варфарин, перед вживанням спаржі проконсультуйтеся з лікарем, адже вона може впливати на його ефективність.

Щоб заощадити на покупках, радимо скористатися сервісом GoToShop, де можна легко та швидко порівняти ціни на спаржу в українських торгових мережах.

Читати статті на тему

2024.04.29 17:06
Рекомендації

Перетворюємо жорстке м’ясо на м’яке та соковите: прості способи

Розповідаємо, як зробити жорстке м’ясо м’яким та соковитим, використовуючи такі методи, як маринування, тушкування, відбивання та інші
2024.04.29 16:45
Рекомендації

Кава з сіллю: незвичайне поєднання, яке вас здивує

Розповідаємо, як зробити улюблену каву ще смачнішою за допомогою такої приправи, як сіль
2024.04.29 16:08
Рекомендації

Які фрукти та овочі потрібно їсти зі шкіркою, а які обовʼязково почистити

Деякі овочі та фрукти принесуть набагато більше користі, якщо споживати їх зі шкіркою
2024.04.29 12:45
Рекомендації

Чорний шоколад: чи дійсно щоденне вживання корисне для вашого організму

Відкрийте для себе секрети щоденного вживання шоколаду: насолоджуйтесь смаком, покращуйте пам’ять та підтримуйте здоров’я серця
2024.04.29 11:38
Рекомендації

Секрети ідеальної паски: як спекти красуню, яка не трісне та довго збережеться

Розкриваємо секрети борошна, тіста, глазурі до великодньої випічки та даємо поради, щоб ваша паска не тріснула, довго збереглася та вразила всіх своїм смаком