Хрін — це не просто доповнення до смачних страв. Цей коренеплід, відомий своїм пекучим смаком і ароматом, володіє багатством корисних властивостей, роблячи його цінним доповненням до раціону. Проте, як і будь-який продукт, хрін слід вживати з розумом, адже у деяких випадках він може завдати шкоди.
Чим корисний хрін
Незважаючи на те, що хрін зазвичай вживається у невеликих кількостях, він містить цілий спектр цінних для організму речовин. Хрін налічує рекордну кількість вітаміну C (навіть більше, ніж у лимоні!), а також вітаміни групи B та такі мікроелементи, як кальцій, калій, магній, фолієва кислота. У складі хрону міститься клітковина, синігрін — антиоксидант та алілізотіоціанат, що має антибактеріальні властивості.
Наукові дослідження свідчать про те, що хрін може:
знижувати ризик розвитку раку завдяки здатності гальмувати ріст ракових клітин і сприяти їх загибелі
зупиняти ріст грибків, що вражають нігті
боротися з шкідливими бактеріями, такими як кишкова паличка та сальмонела
Коли хрін може бути шкідливим
Через свою гостроту та високий вміст гірчичної олії хрін слід вживати з обережністю. Надмірне його споживання може призвести до: подразнення слизової оболонки шлунку, розладів шлунково-кишкового тракту, запаморочення та блювоти.
Хрін протипоказаний до вживання у таких випадках:
виразка шлунку або дванадцятипалої кишки, гастрит, підвищена кислотність шлунку
запальні захворювання кишківника
хвороби нирок і печінки
ентероколіт
розлади щитовидної залози
вагітність і період грудного вигодовування
вік до 4 років
Важливо! Перед вживанням хрону, особливо при наявності проблем зі здоров’ям, рекомендується проконсультуватися з лікарем. Пам’ятайте, що запорукою доброго самопочуття є збалансоване харчування, яке враховує ваші індивідуальні потреби та вікові особливості. А щоб обрати улюблений продукт з вигодою для гаманця, радимо переглянути акції на хрін в торгових мережах вашого міста.