Шість корисних властивостей дині, про які ви не знали

Розповімо, які корисні властивості має диня та як її правильно обирати

Шість корисних властивостей дині, про які ви не знали
Олена Черкасець

Олена Черкасець

авторка GoToShop

Уже незабаром на ринках та на прилавках магазинів ми побачимо перший урожай українських динь. Цей соковитий фрукт чудово знімає спрагу і насичує без важкості в животі, водночас має мінімальну кількість калорій.

Диня є чудовим варіантом замінити солодощі та ідеально підходить як літній перекус, особливо якщо ви боретесь із зайвою вагою. Її можна додавати в смузі, змішувати з різними видами сирів, оздоблювати нею рибні страви, салати або каші.

Редактори GoToShop розкажуть, які корисні властивості має диня та як вибрати ароматний фрукт, щоб не помилитися.

Які лікувальні властивості дині

Диня — еліксир молодості

Диня — це справжній фрукт молодості. Вона містить багато бета-каротину, який стимулює вироблення колагену, допомагає захистити шкіру від сонячних променів і зберігає її молодою та еластичною. Якщо диню споживати регулярно, ви помітите, як зменшаться зморшки, а шкіра стане більш пружною і здоровою.

Диня сприяє підтримці зору

Диня — скарбниця вітаміну А, який необхідний для здоров’я очей. Якщо їсти цей фрукт, це допоможе покращити ваш зір і захистить очі від проблем у майбутньому. Тому не забувайте додавати цей смачний фрукт до свого раціону для молодості та здоров’я вашої шкіри і очей.

Диня корисна для здоров’я серця

Диня не лише смачна, але й корисна для серця, оскільки містить багато калію, що допомагає підтримувати здоров’я вашої серцево-судинної системи. Регулярне споживання дині допоможе знизити артеріальний тиск і зменшить ризик розвитку серцевих захворювань. Крім того, вона допомагає підтримувати здоров’я серцевого м’яза, що є важливим для загального здоров’я.

Диня покращує настрій і знімає стрес

Ще один плюс дині — вона покращить ваш настрій і допоможе зняти стрес. У дині міститься багато триптофану, амінокислоти, яка впливає на синтез серотоніну — гормону щастя. Тому після того, як ви з'їсте диню, ви відчуєте підйом настрою, зменшення рівня стресу. І навіть вважають, що цей солодкий фрукт може допомогти боротися з тривогою.

Диня підтримує травлення

Диня — це чудовий помічник для здорового травлення. Вона містить багато волокон, які допомагають нормалізувати роботу кишківника і запобігають запорам. Якщо ви їстимете диню регулярно, це покращить вашу травну систему і збереже її в нормі.

Диня допоможе знизити вагу

Якщо ви мрієте знизити вагу, але не хочете відмовлятися від солоденького, диня — ваш вибір. Вона містить мало калорій, але багата на воду і містить лише невелику кількість цукру — у 100 грамах м’якоті дині всього 41 кілокалорія. Отже, диня не лише вгамовує апетит, а й сприяє зниженню ваги.

Як правильно вибрати стиглу диню

Щоб обрати стиглу диню, слід звернути увагу на кілька ознак:

Стебло: у стиглої дині воно буде товсте, а на шкірку можна легко натиснути пальцем.

Запах: понюхайте диню. Якщо ви відчуваєте трав’янистий запах, це ознака того, що вона ще не дозріла. Також варто пам’ятати, що тепле повітря підсилює запах, тому краще вибирати дині в теплу погоду.

Поплескати: якщо ви постукаєте по дині, звук у стиглого фрукта повинен бути гучним і глухим, а не дзвінким. Краще уникати купівлі дині біля шосе, де може бути багато вихлопних газів, які зменшують смак та користь ароматної дині.

Шкіра: рукою трішки натисніть на диню. У стиглої дині шкіра повинна бути пружною. Якщо вона м’яка, це може бути ознакою псування.

Хвостик дині має бути сухим, а «носик» — м’яким: подивіться на хвостик — він повинен бути сухим, а не мокрим або зеленим. Спробуйте трохи натискати на «носик» дині. Краще, якщо він трохи м’який. Якщо він занадто твердий — диня ще не дозріла, а якщо занадто м’який — вона перезріла.

Куля чи торпеда: існує чимало сортів динь, однак зазвичай нам доводиться вибирати між двома основними: «колгоспниця» і «торпеда». «Колгоспниця» — це яскраво-жовта, кругла, запашна диня, але не дуже солодка. Коли купуєте її, не обирайте великі, гігантські екземпляри — краще взяти ті, що мають діаметр 10-15 см.

«Торпеда», навпаки, довша і більша, і чим крупніший фрукт, тим смачніше. Вона блідо-жовта і солодка, але менш ароматна, ніж «колгоспниця».

Якщо ви захочете спробувати щось нове, наприклад, італійську «канталупу», вирушайте в супермаркет. А ось «кассабу», «хандаляки» або «перську» зазвичай не так легко знайти в магазинах.

Зверніть увагу на насіння: воно у дині повинне бути великим і легко відділятися від м’якоті. Коли ви смакуєте диню, не намагайтеся вигризати її до шкірки, бо найбільше нітратів міститься ближче до шкірки. Найкраще зберігається розрізана диня в холодильнику при температурі від 0 до +2° С.

Сіточка не повинна бути зеленою: щоб переконатися, що диня дозріла і смачна, придивіться до цілісності шкірки і зверніть увагу на її «сіточку». Вона повинна бути сухою і мати пісочний колір. Якщо прожилки на поверхні мають зелений відтінок, це ознака того, що диня ще недозріла і несолодка. 

Проте, щільність сіточок не завжди є важливою ознакою якості. Для деяких сортів, як «колгоспниця», «торпеда» і «канталупа», частіше сіточки — краще, а для більшості європейських сортів це не має значення, бо у них малюнок на сіточках майже непомітний.

Подряпини допустимі: коли обираєте диню, зверніть увагу, чи вона не пошкоджена. Якщо помітите навіть невеликі порізи, проколи або тріщини на шкірі, краще не купувати таку диню. Через ці пошкодження бактерії можуть потрапити всередину фрукту і викликати небезпечні інфекції — ботулізм або сальмонельоз.

Не рекомендується купувати розрізані фрукти на ринку або шматочками. Якщо на шкірці є чорні крапки або вм’ятини, це також може призвести до проблем, оскільки ці ушкодження можуть викликати утворення токсинів. Навіть якщо диня має цілу шкірку, вона може бути небезпечною для здоров’я, якщо вона продавалася біля автотраси або зберігалася поруч з хімічними речовинами. Такий фрукт може вбирати в себе шкідливі речовини і стати небезпечним для здоров’я. 

А щоб обрати перші дині нового сезону за найкращою ціновою пропозицією, радимо слідкувати за актуальними акціями на свіжі фрукти.

Читати статті на тему

2024.05.17 15:36
Як обирати продукти

Обираємо полуницю: яку краще не купувати

Як вибрати найкращу полуницю: солодку, свіжу та без неприємних сюрпризів, щоб насолодитися її чудовим смаком та користю
2024.05.17 14:37
Як обирати продукти

Як та які огірки краще вибрати: поради та рекомендації

Як правильно вибрати огірки, враховуючи їх розмір, форму, призначення та зовнішній вигляд
2024.05.17 11:10
Як обирати продукти

Секрети вибору шпинату: як отримати максимум користі

Як правильно вибрати шпинат, щоб отримати максимум користі від цього корисного продукту, багатого на вітаміни та мінерали
2024.05.16 17:50
Як обирати продукти

Ідеальна косметика для комбінованої шкіри: як балансувати засоби для сухих і жирних ділянок

Обрати косметику для комбінованої шкіри, яка допоможе зволожити сухі ділянки та матувати жирні — цілком реально
2024.05.16 14:16
Як обирати продукти

Парфум, парфумована вода чи туалетна вода: що вибрати

Розповідаємо про різницю між парфумами, парфумованою водою та туалетною водою, а також про те, як правильно вибрати аромат, який підкреслить вашу індивідуальність та підійде для будь-якої події