Смугаста ягода з солодкою червоною м’якоттю — справжній символ літа. Але як не помилитися з вибором і купити дійсно смачний кавун? Існує кілька хитрощів, які допоможуть вам у цьому. Редактори GoToShop дослідили це питання і розкажуть, як не прогадати і вибрати найсмачніший та найсоковитіший кавун.
Як вибрати стиглий та солодкий кавун
Щоб вибрати дійсно стиглий і солодкий кавун, зверніть увагу на кілька важливих деталей. По-перше, хвостик стиглого кавуна зазвичай сухий і легко відламується. По-друге, забарвлення шкірки має бути насиченим, а зелені смуги — темними. Чим темніші смуги, тим солодшим буде кавун. Також, зверніть увагу на наявність жовтої або помаранчевої плями від контакту з землею — це ознака того, що кавун дозрів природним шляхом.
Шкірка стиглого кавуна тверда і пружна, її не можна легко подряпати нігтем. Форма кавуна також має значення: круглі кавуни, як правило, солодші, ніж видовжені. Крім того, стиглий кавун має дзвінкий звук при постукуванні і не тоне у воді. Ще однією ознакою стиглості є чітко виражена «бджолина павутинка» на шкірці. А щоб обрати смачну літню ягоду за найкращою ціною, радимо ознайомитися з актуальними акціями на кавуни у супермаркетах вашого міста.
Вас також зацікавить:
Кісточки від кавуна: чи справді їх не можна їсти
Соковитий скарб: як зберегти кавун надовше
Корисні властивості кавуна
Користь кавуна обумовлена його здатністю втамовувати спрагу та підтримувати водний баланс. Кавуни в складі м’якоті мають 92% води, яка забезпечує організм необхідною рідиною, що особливо важливо в спекотні літні дні. Високий рівень гідратації допомагає уникнути перегріву, зменшує сухість у роті, поліпшує стан шкіри і підтримує здоров’я серцево-судинної системи.
Кавуни можуть замінити повноцінний прийом їжі, оскільки насичують і мають низьку калорійність. Вони допомагають контролювати вагу та є відмінним засобом для схуднення. Ця ягода також допомагає ниркам перетворювати амінокислоту L-цитрулін на амінокислоту L-аргінін. L-аргінін бере участь у регулюванні метаболізму глюкози та інсуліну в організмі.
Люди, які страждають на астму, часто відчувають сильні симптоми, якщо у них низький рівень вітаміну C. Кавуни містять природний вітамін C, і 800 грамів цієї ягоди можуть забезпечити денну потребу в цьому вітаміні, що полегшує симптоми астми. Щоб безпечно насолоджуватись користю кавуна, варто пам’ятати, коли можна купувати кавуни в сезон.
Дефіцит калію ускладнює передачу нервових сигналів, викликаючи судоми, оніміння кінцівок і поколювання шкіри. У 500 грамів м’якоті кавуна міститься половина денної потреби в калії, що позитивно впливає на нервову систему. Вітамін А та каротиноїди необхідні для нормального функціонування очей. Каротиноїди у кавуні перетворюються на вітамін А і захищають очі від старіння, допомагаючи зберегти гостроту зору.
З перегрівом організму стикалося чимало людей. Це є досить небезпечним для здоровʼя. Кавуни відносять до продуктів, що потрібно їсти у спеку, адже вони містять електроліти, чим допомагають запобігти цим неприємностям. Кілька скибочок ягоди або стакан кавунового соку допоможуть врегулювати температуру тіла під час занять спортом.
Вживання кавунів забезпечить організм рідиною, поживними речовинами, захистить від поганих впливів і зробить заняття спортом комфортними. Крім того, кавун — це здорова альтернатива шкідливим солодощам, які містять багато цукру. Проте, варто звернути увагу на час доби, коли краще їсти кавун, щоб отримати максимальну користь та уникнути дискомфорту.
Як перевірити кавун на нітрати
Нітрати самі по собі не є небезпечними для здоров’я, але перевищення їхньої кількості є шкідливим. Допустима норма нітратів для людини, яка має вагу 60 кг — 300 мг, на 1 кг кавуна — 60 грамів.
Щоб перевірити кавун на наявність нітратів, подивіться на зріз. У якісного кавуна він буде мастильний і міститиме крупинки та нерівності. У кавуна з надмірним вмістом нітратів зріз буде гладеньким. Кавун з нітратами має жовті прожилки і швидко потоне у воді, якщо його опустити. Також можете піднести зріз кавуна до світла: якщо він світиться фіолетовим кольором, це означає, що нітратів багато.
Раніше ми розповідали, як правильно зберігати кавун, щоб він зберіг свіжість, смак та корисні властивості протягом тривалого часу.