Неможливо уявити собі український стіл без традиційного наваристого борщу. Густий, ароматний, з пампушками з часником і салом, ну як тут можна встояти? У кожної господині, напевно, знайдеться свій власний рецепт приготування борщу, з додатковими інгредієнтами і своїми секретами. Але, звичайно, найголовнішою складовою цієї страви є заправка. Саме завдяки їй борщ набуває свого насиченого кольору та характерного аромату і смаку.
Однак якраз приготування заправки займає найбільше часу, а тому заправка, приготована заздалегідь, значно скорочує процес готування борщу. Крім того, заправка, приготована влітку та восени, коли сезонні овочі є в доступі та за найнижчою ціною, допоможе заощадити не тільки час, а й гроші. Редактори GoToShop приготували для вас 3 найпростіші рецепти заправки для борщу на зиму. Вибирайте, готуйте і насолоджуйтеся смачним і простим борщем у будь-який час.
Борщова заправка класична
2 буряки
2 помідори
2 моркви
2 цибулі
650 гр соняшникової олії
100 мл 9% оцту
130 гр солі
200 гр цукру
5 лаврових листочків
15 горошин чорного перцю
150 гр води
Щоб придбати головні інгредієнти для борщової заправки вигідно, радимо ознайомитися з актуальними акціями на свіжі овочі.
Приготування:
Добре помити всі овочі. Цибулю, моркву і буряк почистити, і подрібнити за допомогою блендера або терки.
Викласти подрібнені овочі в каструлю, залити їх олією і додати до суміші половину оцту і воду. Накрити кришкою і тушкувати на середньому вогні протягом 15 хвилин.
Поки тушкуються овочі, потрібно приготувати томати. Бажано також очистити помідори від шкірки. Але можете пропустити цей крок. Томати слід також подрібнити за допомогою міксера або потерти на тертці, щоб вийшла текстура пюре.
Після закінчення 15 хвилин, додайте томатне пюре в каструлю з овочами. Вилийте туди оцет, що залишився, додайте сіль, цукор, перець і лавровий лист. Знову накрийте кришкою і тушкуйте заправку на повільному вогні протягом 40 хвилин. Періодично знімайте кришку і перемішуйте овочі.
Підготуйте та простерилізуйте банки з кришками: оберіть найкращий спосіб, яким будете стерилізувати банки. Коли заправка буде готова (вона має набути консистенції густого пюре), перелийте її в банки, закрутіть кришками, переверніть банки догори дном і залиште застигати за кімнатної температури.
Коли заправка охолоне, напишіть на банках дату, щоб орієнтуватися в термінах придатності, і поставте банки в темне і прохолодне місце.
Борщова заправка з перцем
3 кг буряка
1 кг помідорів
1 кг цибулі
1 кг моркви
5 шт болгарського перцю
220 гр соняшникової олії
125 гр 9% оцту
3 ст. л. солі
200 гр цукру
5 лаврових листочків
Чорний перець за смаком
Вас також може зацікавити:
Хрусткі кабачки на зиму: рецепт з гірчицею та імбиром
Огірки по-фінськи: хрумкі та ароматні на всю зиму
Приготування:
Добре помити та почистити овочі. Буряк і моркву подрібнити за допомогою блендера або натерти на середній тертці. Викласти їх у каструлю, додати олію, сіль, цукор, перець і лавровий лист і тушкувати на середньому вогні 15 хвилин.
Дрібно нарізати цибулю, помідори і перець. Додати в каструлю і тушкувати ще 25 хвилин на маленькому вогні.
Помити та простерилізувати банки. Перелити в них готову заправку, закрити кришками, перевернути догори дном і залишити до повного охолодження. До речі, ви могли робити це не правильно, дізнайтеся, як перевертати банки під час консервації.
Після того, як заправка охолоне, не забудьте промаркувати банки і поставити їх у темне і прохолодне місце.
Борщова заправка з капустою
3 кг буряка
1 кг капусти
1 кг моркви
1 кг помідорів
2 кг цибулі
250 гр соняшникової олії
125 гр 9% оцту
3 ст ложки солі
200 гр цукру
5 лаврових листочків
Запашний перець горошком (за смаком)
Приготування:
Добре помити овочі перед консервацією, почистити їх. Буряк, помідори і моркву натерти на тертці або подрібнити за допомогою блендера. Капусту нашаткувати, цибулю дрібно нарізати ножем.
Усі овочі перекласти в каструлю. Додати олію, оцет, цукор, сіль, перець і лавровий лист.
Поставити каструлю на великий вогонь і довести до кипіння. Після цього зменшити його до середнього і тушкувати заправку протягом 30 хвилин.
Помити та простерилізувати банки. Перелити в них готову заправку, закрити кришки, перевернути банки догори дном і залишити вистигати. Після чого банки слід обов’язково підписати та помістити в темне й прохолодне місце.
Зазначимо, що в стерилізованих банках борщова заправка може зберігатися близько 6 місяців. Обов’язково напишіть на банках дату виготовлення — це допоможе вам легше орієнтуватися в запасах і використовувати заправку вчасно.
Раніше ми розповідали, як приготувати домашній кетчуп. Підібрали перевірений рецепт, який допоможе зберегти смак помідорів та отримати натуральний соус.