Броколі містить велику кількість вітаміну C, який руйнується під впливом високих температур та тривалого контакту з повітрям. Також в ній багато вітамінів групи B, калію, фосфору та інших корисних речовин. Щоб зберегти їх, необхідно дотримуватися кількох простих правил.
Як правильно вибрати броколі
Щоб правильно вибрати броколі, пам’ятайте про ці прості поради, і ви завжди будете насолоджуватися свіжим, смачним і корисним овочем. Свіжа броколі має яскраво-зелені, щільні суцвіття та свіжий, приємний аромат. Стебло має бути міцним, без ознак пожовтіння або гнилі.
Способи приготування броколі, які збережуть вітаміни
Варіння на пару: це найкращий спосіб зберегти максимум вітамінів. Розділіть броколі на суцвіття, помістіть їх у пароварку і готуйте 5-7 хвилин.
Бланшування: опустіть суцвіття броколі в киплячу підсолену воду на 1-2 хвилини, потім відразу перекладіть їх у крижану воду, щоб зупинити процес варіння. А щоб придбати улюблений овоч за вигідною ціною, радимо переглянути акції на капусту броколі в українських супермаркетах.
Смаження на грилі або воку: швидке обсмажування на сильному вогні з мінімальною кількістю масла дозволить зберегти хрусткість і більшість корисних речовин.
Запікання: розкладіть суцвіття броколі на деко, збризніть оливковою олією, посоліть, поперчіть і запікайте в розігрітій духовці до м’якості.
Вас також зацікавить:
Як готувати броколі: 3 помилки, яких ви можете уникнути
Фолієва кислота у продуктах: простий крок до кращого самопочуття
Як зберегти вітаміни, готуючи броколі
Щоб зберегти максимум вітамінів у броколі, уникайте замочування перед приготуванням. Нарізайте капусту безпосередньо перед використанням, щоб уникнути втрати соку. Додавайте броколі в готові страви в останню чергу, щоб зберегти яскравий колір і хрусткість. І, звичайно, віддавайте перевагу свіжому продукту, оскільки заморожена броколі містить менше корисних речовин.
Чим коротший час термічної обробки броколі, тим більше вітамінів ви збережете. Готуйте з задоволенням і будьте здорові! Раніше ми розповідали, які консерви купувати для тривалого зберігання: від овочів та фруктів до м’яса та риби.