Глютен — це білок, який міститься в пшениці, житі, ячмені та деяких інших злаках. Для більшості людей він не становить загрози, але для людей з целіакією, непереносимістю глютену або чутливістю до нього, вживання глютену може призвести до серйозних проблем зі здоров’ям, таких як розлади травлення, шкірні висипи, втома та інші.
Що можна їсти на безглютеновій дієті
Хороша новина полягає в тому, що безглютенова дієта не означає відмову від смачної та різноманітної їжі. Існує безліч продуктів, які природно не містять глютену. Злаки, такі як рис (білий, коричневий, дикий), гречка, кукурудза, кіноа, амарант, сорго та теф, стануть основою вашого раціону. Доповнити його можна бобовими (сочевиця, нут, квасоля, соя), а також всіма свіжими овочами та фруктами.
М’ясо, птиця, риба, яйця та більшість молочних продуктів також дозволені, але перед покупкою не забувайте перевіряти етикетки. Також сміливо можна використовувати горіхи та насіння (мигдаль, волоські горіхи, кешью, насіння льону, чиа) та корисні олії (оливкова, кокосова, авокадо).
Як скласти збалансоване безглютенове меню
Складання безглютенового меню може здатися складним завданням, але це не так! Просто дотримуйтесь кількох правил: уважно читайте етикетки продуктів, обирайте натуральні інгредієнти, такі як свіжі овочі та фрукти.
Пам’ятайте, що готуючи їжу самостійно, ви повністю контролюєте її склад. Якщо виникають труднощі, зверніться до дієтолога, який допоможе скласти індивідуальний план харчування.
Вас також зацікавить:
Всесвітній день здорового харчування: як зробити правильний вибір продуктів
5 видів насіння, які зроблять вас здоровішими та красивішими
Продукти, яких слід уникати
Злаки: пшениця, жито, ячмінь, тритикале, овес (якщо не має спеціальної позначки «без глютену»).
Вироби з пшениці: хліб, макарони, печиво, торти, пиріжки, крупи.
Соуси та приправи: багато соусів та приправ можуть містити глютен як загусник або стабілізатор.
Оброблені продукти: ковбаси, сосиски, напівфабрикати, снеки.
Алкогольні напої: пиво, віскі, горілка, деякі лікери.
Переваги безглютенової дієти
Безглютенова дієта не лише є єдиним ефективним лікуванням для хворих на целіакію, а й може позитивно вплинути на загальне самопочуття людей з непереносимістю глютену. Відмова від продуктів, що містять глютен, часто призводить до зменшення таких неприємних симптомів, як здуття живота та втома. Крім того, така дієта зазвичай передбачає збільшення споживання корисних продуктів, таких як фрукти, овочі та цільнозернові без глютену, що сприяє зміцненню здоров’я. А щоб придбати їх за вигідними цінами, радимо слідкувати за поточними акціями на фрукти та овочі на сайті GoToShop.
Безглютенова дієта може бути смачною, різноманітною та здоровою. Головне — знати, які продукти можна їсти, а яких слід уникати. Якщо ви вирішили перейти на безглютенове харчування, обов’язково проконсультуйтеся з лікарем або дієтологом. Раніше ми розповідали про користь фолієвої кислоти, в яких продуктах її можна знайти та чому фолієва кислота така важлива для різних вікових груп.