Не споживайте лише куряче мʼясо: чому варто урізноманітнити свій раціон

Якщо їсти лише куряче мʼясо ваш організм може зіткнутися з проблемами. Розповідаємо, які наслідки споживання одного виду мʼяса та як їх уникнути

Олена Черкасець

авторка GoToShop

Курятина є одним з найпопулярніших видів мʼяса у світі. Воло легко готується, досить недороге за ціною та містить чимало корисних для здоровʼя вітамінів та мінералів. Однак навіть таке дієтичне мʼясо слід їсти з обережністю.

Лікарі-дієтологи говорять, що не можна обмежуватися споживанням лише курятини. У щоденному раціоні мають бути всі види м’яса.

Редактори GoToShop розкажуть про усі переваги й недоліки курятини та нагадають про низку небезпечних наслідків, що може спричинити щоденне її вживання.

У чому переваги курячого мʼяса

Куряче м’ясо має безліч корисних властивостей, які залежать від того, як тварина годується, де вона вирощується і як готується. Домашні кури, які мають можливість бігати по двору або жити у відкритих клітках, отримують різноманітний раціон і ростуть повільніше. Це робить їхнє м’ясо більш корисним порівняно з тим, яке вирощують на фермах, де частіше використовують стимулятори росту. Однак і таке м’ясо має багато переваг.

  • Високий вміст білка: куряче м’ясо містить багато білка, який допомагає у будівництві м’язів та тканин у тілі людини. Навіть курячі лапки, які зараз менше використовуються в приготуванні страв, ніж раніше, неймовірно корисні — там багато колагену і еластину. Ці речовини надзвичайно потрібні всім, а особливо людям, які мають проблеми з суглобами.

  • Багато вітамінів і мінералів: у курячому м’ясі є вітаміни різних груп, такі як РР, А, В1, В2, В5, В6, В9, В12, С, Е, Н, які необхідні для здоров’я і обов’язково потрібні в раціоні людини. Також воно містить калій, фтор, кальцій, магній, залізо, цинк, йод та інші мінерали.

  • Дієтичний продукт: куряче м’ясо є легким для засвоєння організмом і майже не містить жирів і холестерину. Тому його часто рекомендують у раціон тих, хто стежить за вагою і дотримується дієти.

  • Користь для серця: м'ясо курки містить мінерали, які підтримують здоров’я серця, судин та кровоносної системи.

  • Ситність: куряче м’ясо довго насичує і допомагає втамувати голод, попри низьку калорійність.

Чому не можна їсти лише куряче м’ясо

Якщо їсти лише куряче м’ясо і не додавати до раціону інших видів, можуть виникнути проблеми з волоссям і зубами, а також почнуться подразнення та висипання на шкірі. Ви також можете відчувати постійну слабкість і втомленість.

Які проблеми здоров’я, спричинені неправильним харчуванням, коли ви виключаєте з раціону деякі види м’яса:

  • Дефіцит заліза: куряче мʼясо містить менше заліза аніж інші види мʼяса, зокрема, яловичина, баранина чи свинина. Нестача заліза в організмі може призвести до анемії, яка проявляється втомою, слабкістю, запамороченням та іншими симптомами.

  • Дефіцит інших важливих поживних речовин: куряче мʼясо не містить достатньої кількості деяких інших важливих поживних речовин, зокрема, цинк, вітамін D, та вітамін В12. Нестача цих речовин може призвести до проблем з імунітетом, кістками, нервовою системою та іншими системами для організму.

  • Важливість жирів: куряче м’ясо містить мало жирів, які важливі для здоров’я шкіри, нігтів і волосся. Також тваринні жири впливають на нормальну роботу нервової системи. Якщо не отримувати достатньо жирів з їжею, це може призвести до втрати енергії та проблем з роботою внутрішніх органів.

  • Порушення травлення: куряче мʼясо містить багато білка, який може бути важко перетравлювати. Якщо ви регулярно вживаєте тільки куряче мʼясо, це може призвести до проблем із травленням, включаючи, діарею, запор, або здуття живота.

Як запобігти проблемам зі здоровʼям, якщо вживати лише куряче мʼясо

Щоб уникнути проблем зі здоровʼям, що повʼязані з вживанням винятково курячого мʼяса, слід урізноманітнити свій раціон іншими видами мʼяса та харчовими продуктами, що багаті на поживні речовини.

Вживайте різні види мʼяса: окрім курятини, включіть у свій раціон яловичину, баранину, рибу та птицю. Не забувайте про свинячу, курячу та яловичу печінку, м’ясо кролика, ягняти, індички, яловичий язик.

Включіть у свій раціон інші продукти з високим вмістом заліза.

Окрім мʼяса, залізо міститься в гречаній, пшоняній, ячній та вівсяній кашах.

Дуже багато заліза в ягодах чорниці, сухофруктах, горіхах, гарбузовому й соняшниковому насінні. Зелені листові овочі також багаті на вміст заліза, зокрема шпинат і морська капуста. Також до раціону варто додати бобові — квасолю та горох, сою і жовток яєць. Неодмінно треба вживати морепродукти, ікру морської риби та оселедець.

Також варто звернути особливу увагу на вживання молочних продуктів, які запобігають дефіциту заліза в організмі.

Щоб обрати у свій раціон не лише курятину, а й інші види за вигідною ціною, радимо ознайомитися з актуальними акціями на свіже та заморожене мʼясо.

Читати статті на тему

2024.11.26 16:25
Рекомендації

Випічка без прилипань: вибираємо килимок для духовки правильно

Який килимок для випічки обрати, щоб ваші десерти завжди виходили ідеальними? Відкриваємо секрети вибору цього незамінного кухонного помічника
2024.11.26 15:28
Рекомендації

Готуємо ідеальні стейки: як визначити потрібну прожарку без термометра

Розкриваємо секрети професійних кухарів і розповідаємо, як досягти ідеальної прожарки без використання кулінарного термометра, спираючись лише на свої відчуття
2024.11.26 14:36
Рекомендації

Чи всі крупи потрібно промивати перед приготуванням і як правильно це робити

Від того, чи промиваємо ми крупу перед приготуванням, залежить не лише смак страви, а й її користь для організму. Розкриваємо всі секрети ідеальної каші та розповідаємо, які крупи обов’язково потрібно промивати, а які — ні
2024.11.26 13:32
Рекомендації

Бразильські горіхи: користь та ризики, про які ви повинні знати

Хрусткі, смачні та неймовірно корисні — бразильські горіхи вже давно завоювали серця гурманів. Але чи знаєте ви, що ці маленькі горішки можуть приховувати в собі несподівані секрети, які впливають на ваше здоров’я?
2024.11.25 16:28
Рекомендації

Делікатес із ризиком: чи можна їсти сирий тунець

Чи вартий цей продукт японської кухні ризику для здоров’я? Розповідаємо, чи можна безтурботно насолоджуватися смаком сирого тунця або краще віддати перевагу термічній обробці