Не горох і не квасоля: нут потрібно їсти для імунітету і від зайвої ваги

Розповідаємо, чому нут необхідно негайно включити до свого раціону та кому краще обмежити його споживання

Олена Черкасець

авторка GoToShop

Цей продукт вирощували у країнах Близького Сходу протягом тисячоліть. Але про його користь почали говорити лише останнім часом. Йдеться про нут, або турецький горох.

Дієтологи рекомендують додати до раціону ці бобові тим, хто хоче схуднути, але не хоче суворо обмежувати себе в їжі. Нут допомагає боротися з зайвою вагою, підсилює імунітет, поліпшує травлення і знижує ризик розвитку різних захворювань. Він містить багато вітамінів та інших поживних речовин. Навіть невелика порція може забезпечити відчуття ситості на тривалий час.

Також у нуті є багато якісного рослинного білка та жирів, а тому ним можна сміливо замінити м’ясо, наприклад, якщо ви постите чи на дієті. Також в ньому є клітковина, амінокислоти, багато мікроелементів, вітаміни B та Е, харчові волокна.

Редактори GoToShop розкажуть про усі користі від нуту та протипоказання.

Яку користь можна отримати від споживання нуту

Регулює рівень цукру в крові

Нут має низький глікемічний індекс, що сприяє регулюванню рівня цукру в крові. Також цей ефект досягається завдяки великої кількості вмісту клітковини і білка. Дослідження показали, що рівень інсуліну помітно знизився в крові у тих, хто споживав нут протягом 12 тижнів.

Поліпшує травлення

Нут містить клітковину, яка сприяє росту корисних бактерій у кишківнику, що покращує травлення. Ця властивість може зменшити ризик розвитку деяких травних захворювань, зокрема, синдром роздратованого кишківника і рак товстої кишки.

Тримає апетит під контролем

Нут допомагає контролювати апетит, оскільки він містить багато білка і клітковини. Це робить його ситною їжею, яка зменшує бажання їсти і допомагає знизити кількість споживаних калорій. Дослідження показали, що люди, які споживали нут протягом 12 тижнів у середньому 104 грами на день, відчувалися більш ситими і їли менше нездорової їжі порівняно з тими, хто не їв цей продукт.

Захищає від хронічних захворювань

Нут також може захистити від деяких хронічних захворювань. Він містить магній і калій, які допомагають знизити ризик високого тиску, що є основною причиною серцевих захворювань.

Крім того, клітковина в нуті допомагає знизити рівень тригліцеридів і «поганого» холестерину.

Також в нуті є сапоніни — рослинні сполуки, які можуть знизити ризик розвитку деяких видів раку. Нут можна використовувати при приготуванні різних страв — салати і супи. Також його можна використовувати як основний інгредієнт для хумусу.

Кому необхідно обмежити споживання турецького гороху

Споживання нуту краще уникати у випадку алергії на цей продукт.

Також, як і більшість бобових, він може збільшити газоутворення, тому людям, які мають проблеми зі шлунком, краще відмовитися від його вживання. Щоб уникнути надмірного газоутворення, краще не поєднувати нут з фруктами. Для запобігання метеоризму можна їсти кріп або фенхель разом з нутом, і пити воду не раніше, ніж через 15 хвилин після прийому страв з нуту. Нейтралізація негативного впливу нуту на кишківник відбувається після замочування бобів на ніч у холодній воді.

Не рекомендується додавати нут до раціону тим, хто страждає на подагру, виразкову хворобу сечового міхура, нефрит, холецистит, недостатність кровообігу та тромбофлебіт.

У дитячому віці краще обмежити вживання нуту, оскільки травна система дитини ще не повністю сформована і може негативно реагувати на новий продукт. Це особливо стосується дітей дошкільного віку. Але молодші школярі та підлітки можуть знайти в нуті джерело білка для здорового росту та розвитку.

Нутриціологи рекомендують вживати нут і страви з нього в першій половині дня, тому що він довго перетравлюється організмом.

Багатьох цікавить, скільки нуту можна з'їсти на день. Дієтологи рекомендують зупинитися на дозуванні 100 г на день у вареному вигляді, але якщо у вас слабкий шлунок, краще обмежитися 30 г.

Щоб купувати нут за вигідною ціною, радимо ознайомитися з актуальними акціями на бобові.

Читати статті на тему

2024.11.26 16:25
Рекомендації

Випічка без прилипань: вибираємо килимок для духовки правильно

Який килимок для випічки обрати, щоб ваші десерти завжди виходили ідеальними? Відкриваємо секрети вибору цього незамінного кухонного помічника
2024.11.26 15:28
Рекомендації

Готуємо ідеальні стейки: як визначити потрібну прожарку без термометра

Розкриваємо секрети професійних кухарів і розповідаємо, як досягти ідеальної прожарки без використання кулінарного термометра, спираючись лише на свої відчуття
2024.11.26 14:36
Рекомендації

Чи всі крупи потрібно промивати перед приготуванням і як правильно це робити

Від того, чи промиваємо ми крупу перед приготуванням, залежить не лише смак страви, а й її користь для організму. Розкриваємо всі секрети ідеальної каші та розповідаємо, які крупи обов’язково потрібно промивати, а які — ні
2024.11.26 13:32
Рекомендації

Бразильські горіхи: користь та ризики, про які ви повинні знати

Хрусткі, смачні та неймовірно корисні — бразильські горіхи вже давно завоювали серця гурманів. Але чи знаєте ви, що ці маленькі горішки можуть приховувати в собі несподівані секрети, які впливають на ваше здоров’я?
2024.11.25 16:28
Рекомендації

Делікатес із ризиком: чи можна їсти сирий тунець

Чи вартий цей продукт японської кухні ризику для здоров’я? Розповідаємо, чи можна безтурботно насолоджуватися смаком сирого тунця або краще віддати перевагу термічній обробці