Солодкий спосіб для заспокоєння: як какао впливає на ваш стан

Какао зменшує тривожність і допомагає розслабитися. Розповідаємо, які ще корисні властивості має цей напій

Олена Черкасець

авторка GoToShop

Какао люблять як дорослі, так і малі. Випити чашку ароматного напою з какао-бобів з молоком і солодкою випічкою — здавалося б, що може бути краще? Та виявляється, що цей напій не лише дуже смачний, а ще неймовірно корисний. Горнятко какао покращить ваше самопочуття, допоможе розслабитися, подолати тривожність та покращить сон.

Деякі люди вважають, що какао краще не пити ввечері через вміст кофеїну. Проте варто знати, що в 100 грамах какао міститься лише 230 мікрограмів кофеїну, що значно менше, ніж у каві. А ще цей напій особливо в періоди застуд. Він допомагає боротися з вірусами та запальними процесами у вашому тілі.

Редактори GoToShop розкажуть про усі користі какао та чому його треба пити людям після 50.

Чим корисне какао — цікаві факти

Перш ніж вирушити на кухню готувати какао, дізнайтеся, чому цей напій такий корисний. Найважливіше — крім прекрасних смакових якостей, плоди шоколадного дерева мають багатий склад. У цих зернах містяться органічні кислоти, сахароза, харчові волокна, велика кількість вітамінів, мінералів, тому напої на основі какао такі корисні.

  • Для серця і судин: Вони допомагають знизити ризик утворення тромбів і бляшок холестеринів, тим самим покращуючи роботу серцево-судинної системи.

  • Обмін речовин: Вживання какао сприяє нормалізації обміну речовин в організмі.

  • Для шкіри: Вони сприяють природній регенерації клітин шкіри, завдяки вмісту вітамінів і мінералів.

  • Для імунітету: Мікроелементи, що містяться в какао, допомагають зміцнити м’язовий тонус та загальний імунітет.

  • Енергетичний заряд: Какао є чудовим засобом від втоми, забезпечуючи енергією на весь день, особливо для дітей.

  • Захист шлунково-кишкового тракту: Вони знижують ризик захворювань шлунково-кишкового тракту, таких як виразки шлунка.

  • Піднесення настрою: Наявність гормону щастя — дофаміну, робить какао чудовим засобом для піднесення настрою.

  • Спазмолітичні властивості: Компоненти в какао мають спазмолітичний ефект, допомагаючи зняти спазми.

  • Кровообіг та тиск: Мозковий кровообіг покращується, артеріальний тиск знижується, і робота нервових клітин активізується від вживання натурального какао без добавок.

Пам’ятайте, що користь від споживання какао буде максимальною лише в міру, тому слід дотримуватися помірності.

А чим особливо корисне какао для людей після 50 років

  • Зміцнює серце та судини: Напій з какао допомагає знизити рівень поганого холестерину, контролює цукор у крові і зменшує запалення. Це може запобігти серцевим проблемам, таким як ішемічна хвороба та інсульт.

  • Запобігає захворюванню на рак: У какао є антиоксиданти, які борються зі шкідливими вільними радикалами, зменшуючи ризик онкологічних захворювань.

  • Покращує роботу мозку: Поліфеноли в какао поліпшують еластичність судин, що сприяє кращому кровопостачанню до мозку. Це може підвищити когнітивні функції та пам’ять.

  • Запобігає старінню шкіри: Антиоксиданти в какао захищають шкіру від шкідливого впливу ультрафіолетового випромінювання, запобігаючи передчасному старінню.

  • Бореться з депресією і підвищує настрій: Какао містить триптофан, який відповідає за вироблення радості та щастя. Це може допомогти поліпшити настрій, зняти напругу і тривожність.

Кому не варто споживати какао

Хоча какао має багато корисних властивостей, але його не можна пити всім. Ось хто має утримуватися від споживання цього напою:

  • Жінкам під час вагітності і після клімаксу краще мінімізувати вживання какао, оскільки речовини в цих бобах можуть ускладнити засвоєння кальцію в організмі.

  • Людям із харчовою алергією, а також тим, хто має харчову непереносимість до кофеїну слід утриматися від споживання какао.

  • Людям, які страждають на безсоння і нервові перезбудження слід утриматися від споживання напою з плодів шоколадного дерева, оскільки кофеїн може посилити ці стани.

  • Дітям до трьох років не слід давати какао.

  • Людям з патологіями нирок рекомендується рідко вживати какао, оскільки пурини, що містяться в ньому, можуть накопичуватися в організмі і збільшувати ризик виникнення подагри.

  • Людям з виразкою шлунку або дванадцятипалої кишки лікарі забороняють пити какао, оскільки це може призвести до загострення хвороби.

  • Людям з проблемами зі здоров’ям печінки й жовчного міхура, а також з аритмією та високим артеріальним тиском слід утриматися від споживання какао.

Ваш напій буде не лише корисний, а й вигідний, якщо купити какао за акційною ціною.

Читати статті на тему

2024.11.26 16:25
Рекомендації

Випічка без прилипань: вибираємо килимок для духовки правильно

Який килимок для випічки обрати, щоб ваші десерти завжди виходили ідеальними? Відкриваємо секрети вибору цього незамінного кухонного помічника
2024.11.26 15:28
Рекомендації

Готуємо ідеальні стейки: як визначити потрібну прожарку без термометра

Розкриваємо секрети професійних кухарів і розповідаємо, як досягти ідеальної прожарки без використання кулінарного термометра, спираючись лише на свої відчуття
2024.11.26 14:36
Рекомендації

Чи всі крупи потрібно промивати перед приготуванням і як правильно це робити

Від того, чи промиваємо ми крупу перед приготуванням, залежить не лише смак страви, а й її користь для організму. Розкриваємо всі секрети ідеальної каші та розповідаємо, які крупи обов’язково потрібно промивати, а які — ні
2024.11.26 13:32
Рекомендації

Бразильські горіхи: користь та ризики, про які ви повинні знати

Хрусткі, смачні та неймовірно корисні — бразильські горіхи вже давно завоювали серця гурманів. Але чи знаєте ви, що ці маленькі горішки можуть приховувати в собі несподівані секрети, які впливають на ваше здоров’я?
2024.11.25 16:28
Рекомендації

Делікатес із ризиком: чи можна їсти сирий тунець

Чи вартий цей продукт японської кухні ризику для здоров’я? Розповідаємо, чи можна безтурботно насолоджуватися смаком сирого тунця або краще віддати перевагу термічній обробці