Як правильно обрати та приготувати смачну спаржу

У розпал сезону спаржі розповімо, що потрібно врахувати та зробити, щоб насолодитися її неповторним смаком

Тетяна Ковальчук

Редакторка GoToShop

Спаржа стає дедалі популярнішою в Україні, а фермери все частіше роблять ставку на вирощування та продаж цієї смачної і корисної рослини.

Усе це пояснюється наявністю у ній поживних речовин — антиоксидантів, вітамінів (А, К, Е та вітаміни групи В), а також — низькокалорійністю та підтримкою здоров’я серця і судин.

На що саме варто звертати увагу при виборі спаржі і що смачненьке можна з неї приготувати, розкаже GoToShop.

Як вибрати спаржу

Спочатку з'ясуймо, які ключові аспекти варто враховувати, аби обрати якісну спаржу:

1. Колір. Якісна спаржа зазвичай має світло-зелений або яскравий зелений колір.

2. Стебло. Стебла спаржі мають бути тонкими і стрункими — без пошкоджень, темних плям та інших ознак псування.

Кінчики стебел якісної спаржі закриті. Якщо ж кінчики відкриті, це може свідчити про перезрівання. Також кінчики мають бути свіжими і соковитими, а не сухими.

Радимо обирати спаржу з однорідною товщиною стебел — це потім полегшить процес її приготування, оскільки всі стебла готуватимуться рівномірно.

3. Запах. Зазвичай спаржа не має запаху, але має бути свіжою і чистою. Якщо ж стебла пахнуть неприємно, це може бути однією з ознак псування.

4. Вибір постачальника. Якщо маєте можливість, обирайте спаржу від перевіреного виробника чи постачальника, які мають гарну репутацію та відомі якістю продукції.

5. Купівля спаржі в упаковці. Купуючи стебла спаржі в упаковці, пам’ятайте, що конденсату не повинно бути, навіть у невеликих обсягах. Велике скупчення конденсату може свідчити про те, що стебла вже псуються або про те, що їх зберігали у неналежних умовах.

Як готувати спаржу

1. Підготовка спаржі. Перед готуванням спаржі її спочатку варто обробити. Для цього радимо відрізати нижню частину пагонів — вона зазвичай тверда, тому жувати її не надто приємно, відрізайте до 2 сантиметрів.

Наступний процес — очищення. За бажанням, можете застосувати овочечистку, щоб зняти тонкий шар шкірки з нижньої частини стебла.

2. Приготування. Є кілька основних способів приготування спаржі:

  • варіння — цей варіант вважається чи не найпопулярнішим. Відварюйте спаржу у киплячій воді протягом 2-4 хвилин (тонка спаржа) або 4-6 хвилин (товста спаржа) до того, як вона стане ніжною, але ще тримає форму;

  • бланшування — зазвичай спаржу бланшують у підсоленій киплячій воді до 1 хвилини, а далі перекладають у холодну воду, потім — на паперовий рушник, аби вода увібралась. Далі ж додавайте бланшовану спаржу у ваші улюблені салати, смажте чи подавайте з соусом;

  • смаження — обсмаження спаржі на олії чи на вершковому маслі додає їй аромату й смаку. Радимо обсмажувати стебла спаржі протягом 3-5 хвилин на середньому вогні, поки вони не стануть трохи золотистими та ніжними;

  • гриль — це ще один спосіб приготування спаржі, особливо для посиденьок на свіжому повітрі. Обсмажте стебла на сильному вогні протягом 2-3 хвилин з кожного боку, поки вони не отримають коричневу скоринку;

  • запікання — для цього треба помити та почистити спаржу та запікати у розігрітій до 180 градусів духовці до 10 хвилин.

3. Подача. Додайте спаржі смаку за допомогою солі, свіжих трав, лимонного соку чи пармезану.

Також кулінари радять спаржу як гарнір до м’яса й риби. Або ж додавати її до зелених чи теплих салатів, зокрема, із куркою. 

Крім цього, її часто додають до боулів, поєднуючи з рисом чи кіноа. А серед соусів найкраще для спаржі підійдуть бешамель та голландез.

Обирайте якісну й свіжу спаржу, додавайте до своїх улюблених страв та насолоджуйтесь її смаком і користю. Купуйте її вигідно, для цього ознайомтеся з акціями на спаржу в супермаркетах вашого міста. А перераховані нами поради зроблять процес приготування спаржі простішим.

Читати статті на тему

2024.11.28 11:44
Як обирати продукти

Різноманітність сортів гороху: як вибрати потрібний

Багатий на білок і вітаміни, горох — не лише смачний, а й корисний продукт. Дізнайтеся, як обрати правильний сорт гороху для ваших страв та які його різновиди найкраще підійдуть для раціону
2024.11.26 12:29
Як обирати продукти

Харчування під час посту: поради щодо вибору продуктів

Вважаєте, що пісна їжа — це нудно і одноманітно? Різдвяний піст — це чудова нагода відкрити для себе нові смаки та насолодитися різноманітністю пісних страв, які здивують навіть найвибагливіших гурманів
2024.11.25 17:31
Як обирати продукти

Гарбуз — джерело вітамінів: обираємо найкорисніші сорти

Світ гарбузів надзвичайно різноманітний: від солодких мускатних до великоплідних атлантичних. Сьогодні ми розглянемо найпопулярніші сорти, їхні особливості та кулінарне застосування
2024.11.25 15:36
Як обирати продукти

Порівняння видів дріжджів: який найкращий для вашого рецепту

Пресовані чи сухі, швидкі чи активні: які дріжджі обрати, щоб ваша випічка була найсмачнішою? Дізнайтеся, як легко підібрати ідеальні дріжджі для будь-якого рецепту
2024.11.22 17:21
Як обирати продукти

Яку комбучу вибрати: критерії ідеального напою

Розповідаємо все, що потрібно знати про комбучу: від її корисних властивостей та різноманітності смаків до порад щодо вибору якісного продукту та його вживання