Цибуля — незамінний інгредієнт багатьох страв. Щоб вона завжди була під рукою і радувала вас своїм смаком, важливо знати, як правильно її зберігати. Існує багато способів зберегти користь цибулі та її свіжість протягом тривалого часу, і ми розповімо вам про найефективніші з них.
Чому цибуля проростає
Перед тим, як перейти до способів зберігання, давайте розберемося, чому взагалі цибуля проростає. Проростання — це природний процес для будь-якої рослини, і цибуля не є винятком. Коли цибулина потрапляє в сприятливі умови (тепло, волога), вона починає пускати паростки, використовуючи накопичені поживні речовини.
Ідеальні умови для зберігання цибулі
Щоб запобігти проростанню, необхідно створити такі умови, які будуть максимально несприятливими для цього процесу:
Температура: оптимальна температура для зберігання цибулі — від 0 до 4 градусів за Цельсієм. В таких умовах цибулина буде в стані спокою і не почне проростати. А щоб заощадити на покупках, радимо порівняти ціни на цибулю в супермаркетах вашого міста!
Вологість: висока вологість сприяє розвитку цвілі та гниття. Ідеальний рівень вологості для зберігання цибулі — 60-70%.
Вентиляція: хороша вентиляція дозволяє уникнути накопичення вологи та забезпечує циркуляцію повітря, що запобігає розвитку бактерій.
Вас також зацікавить:
Лушпиння цибулі: більше, ніж просто відходи
Три незвичні рецепти маринованої цибулі, які вас здивують
Де зберігати цибулю
Для тривалого зберігання цибулі найкраще підійде погріб, якщо він у вас є. Стабільна температура в погребі забезпечить оптимальні умови для цибулини. Якщо ж погреба немає, холодильник стане відмінною альтернативою, особливо ящик для овочів. А для тих, хто має прохолодну комору, вона також може слугувати місцем для зберігання цибулі.
Не зберігайте цибулю разом з іншими овочами, адже цибуля виділяє етилен, який прискорює дозрівання інших овочів.
Як підготувати цибулю до зберігання
Перед зберіганням ретельно переберіть цибулини, відібравши здорові та сухі. Не мийте їх, аби зберегти природний захисний шар. Добре просушіть цибулю в провітрюваному місці кілька днів.
Способи зберігання цибулі
Цибулю можна зберігати різними способами: зв’язавши в коси і підвісивши в сухому, прохолодному місці, розклавши в сітки та помістивши їх у прохолодне місце, або використавши дерев’яні ящики з отворами для вентиляції, розклавши цибулину в один шар для забезпечення циркуляції повітря. Також підійдуть паперові пакети, які слід помістити в прохолодне місце.
Якщо у вас дуже багато цибулі, ви можете заморозити її. Для цього цибулю необхідно дрібно нарізати або подрібнити в блендері і розкласти по порційних пакетах.
Дотримуючись цих простих рекомендацій, ви зможете зберегти цибулю свіжою і хрусткою протягом тривалого часу. Раніше ми писали, як вибрати найкращу цибулю для будь-яких потреб, враховуючи її зовнішній вигляд, розмір, сорт, сезонність та умови зберігання.