Як і де правильно зберігати диню: основні правила

Диня — один із атрибутів літа: солодка та соковита. Але зʼїсти її швидко виходить не завжди, тому потрібно знати, як зберігати диню правильно, щоб довше насолоджуватися її смаком

Як і де правильно зберігати диню: основні правила
Тетяна Рудковська

Тетяна Рудковська

редакторка GoToShop

Літо — саме час для того, щоб насолоджуватися смачними динями, не варто забувати і про користь дині, адже цей фрукт допомагає організму залишатися здоровим. За бажання, їх навіть можна закупити про запас, адже за умови правильного зберігання, вони можуть пролежати від кількох тижнів до кількох місяців. Важливо лише дотримуватися простих правил. Тож зібрали основні поради, як зберегти диню, щоб вона була свіжа та не втратила свій смак.

Як зберігати цілу диню

Переглянули актуальні акції на диню, знайшли вигідний варіант і хочете закупити її про запас? Без проблем, цілу дину легко зберігати.

Попри те, що диня належить до тих продуктів, які швидко псуються, за правильного зберігання вона може дожити навіть до Нового року. Для такого тривалого зберігання підходять пізньостиглі сорти, що мають щільну м’якоть і високий вміст пектину, і зривати їх потрібно трохи зеленими, щоб вони досягли стиглості вже у вас вдома. А ось плоди, які були зірвані вже зрілими, за дотримання простих правил можуть зберігатися від кількох днів до кількох тижнів.

Температура. Диню найкраще зберігати в прохолодному місці з температурою повітря близько 10-15 градусів. Хоча і кімнатні температури до 25 градусів плід переносить добре. А ось прямого сонячного світла, джерел тепла, як і занадто низьких температур, диня не любить, і може швидко зіпсуватися.

Сухе місце. Диню найкраще зберігати в сухому добре провітрюваному місці. Уникайте прямого контакту з вологою, а також закритих пластикових контейнерів або пакетів, оскільки вони можуть створити конденсацію всередині, що призведе до появи цвілі та гниття.

Вас також може зацікавити:

Диня на дієті: солодкий порятунок чи ворог стрункості

Як довше зберегти ягоди свіжими і смачними: пʼять найкращих порад

Видалення стебел. Щільна шкіра забезпечує дині надійний захист, а ось стеблі та листя в’янутимуть швидко. Щоб запобігти можливим пошкодженням і розкладанню, видаліть з дині все зайве.

Зберігайте подалі від інших фруктів та овочів. Диня не любить тісного сусідства з іншими фруктами та овочами, особливо з яблуками і бананами, які виділяють велику кількість природного газу етилен, що прискорює процес дозрівання і розкладання плодів.

Вибирайте рівну і стійку поверхню. Вибираючи місце зберігання для дині, зверніть увагу на те, щоб плід лежав стійко, не перекочувався, не міг упасти або механічно пошкодитися.

Регулярно оглядайте: Регулярно перевіряйте диню на наявність пошкоджень або ознак гниття. Пам’ятайте, що найкраще з'їсти диню протягом декількох днів після дозрівання або купівлі, щоб насолодитися її свіжим смаком.

Як зберігати розрізану диню

Якщо ціла диня може прожити в сухому прохолодному місці досить довго, то термін придатності вже розрізаного плода обмежується лише кількома днями. Якщо ви обрали стиглу диню і хочете довше насолоджуватися нею, дотримуйтесь таких рекомендацій:

Холодильник. Розрізану диню найкраще збереже холодильник з температурою від 4 до 8 градусів.

Добре упакуйте. Помістіть диню в пластиковий контейнер або щільно оберніть харчовою плівкою. Це допоможе запобігти втраті вологи та захистити від контакту з іншими продуктами, що може змінити її смак і аромат. Також ви можете обернути розрізану диню у фольгу.

Диня смачніша за кімнатної температури. Перед вживанням розрізану диню найкраще дістати з холодильника і на деякий час залишити при кімнатній температурі, щоб вона трохи прогрілася — так вона поверне свою соковитість.

Такі нехитрі поради допоможуть вам подовжити термін придатності дині та довше насолоджуватися її солодким і літнім смаком. Але пам’ятайте, що все-таки диня швидкопсувний продукт і їсти її краще протягом кількох днів після придбання.

Раніше ми розповідали, як зберегти розрізаний кавун, ще один атрибут літньої пори. Прості правила допоможуть насолоджуватися ним довше.


Читати статті на тему

2024.09.18 17:29
Як зберігати продукти

Запашний зимовий делікатес: мариновані баклажани з часником

Мариновані баклажани з часником — це класична заготовка на зиму, яка ніколи не виходить з моди. Ділимося з вами кількома простими та смачними рецептами, завдяки яким ви зможете насолоджуватись цим овочем протягом усього холодного періоду
2024.09.18 15:25
Як зберігати продукти

Домашні заготовки: секрети хрустких маринованих грибів

Розповідаємо про секрети приготування смачних і хрустких маринованих грибів в домашніх умовах. Дізнайтеся, як правильно вибрати гриби, приготувати маринад та зберегти заготовку на зиму
2024.09.18 11:29
Як зберігати продукти

Маринуємо перець на зиму: різноманітність смаків та ароматів

Маринування перцю — це не лише смачно, а й дуже просто! Розповідаємо різноманітні рецепти маринування перцю на зиму, щоб ваша комора завжди була заповнена яскравими та ароматними заготовками
2024.09.18 10:26
Як зберігати продукти

Економія часу і продуктів: як правильно зберігати мусаку

Хочете насолоджуватися смачною мусакою кілька днів поспіль? Дізнайтеся, як правильно зберігати цю страву в холодильнику та морозильній камері, щоб вона не втратила свого смаку та аромату
2024.09.17 15:28
Як зберігати продукти

Консервування груш у карамелі з червоним вином

Відкрийте для себе новий смак традиційної консервації. Груші у карамелі з червоним вином — це вишукане поєднання солодкого та кислого, яке стане чудовим доповненням до будь-якого святкового столу