Зберігаємо на зиму: як заморозити кукурудзу

Солодка кукурудза чудово смакує влітку як самостійна страва та стає доповненням інших кулінарних шедеврів. Її також можна зберегти на холодну пору року з допомогою морозилки. Розповідаємо, як заморозити кукурудзу та використовувати її потім

Зберігаємо на зиму: як заморозити кукурудзу
Тетяна Рудковська

Тетяна Рудковська

редакторка GoToShop

Щороку ми з нетерпінням чекаємо на сезон кукурудзи. Влітку вона настільки солодка, що на смак майже як цукерка, а ще кукурудза корисна для організму. Вона настільки смачна, що ми хочемо мати можливість насолоджуватися нею навіть тоді, коли літо закінчиться. Тому редактори GoToShop дізналися, як заморозити кукурудзу, щоб мати запас під рукою, коли це буде потрібно. Дотримуйтесь наших порад, і ви зможете використовувати її у своїх стравах протягом року

Як вибрати свіжу кукурудзу

Під час покупки овоча, звертайте увагу на його ціну. Ознайомтеся з актуальними акціями на кукурудзу та знайдіть найвигідніший варіант у супермаркетах вашого міста.

Заморожену та консервовану кукурудзу, яку ви купуєте в супермаркеті, збирають у сезон, заморожують і герметично закривають, щоб зберегти її свіжість. Заморожуючи кукурудзу в домашніх умовах, найкраще, що ви можете зробити, — це спробувати дотримуватися тих самих кроків, що й при заморожуванні в магазині. Це починається з вибору свіжої, стиглої кукурудзи.

Під час вибору кукурудзи зверніть увагу на:

  • Лушпиння: воно має бути вологим, яскраво-зеленим і щільно прилягати до зерен. Деяке підрум’янення на верхівці качана — це нормально, але якщо лушпиння виглядає жовтим, коричневим або сухим, це ознака того, що кукурудза вже не найкращого ґатунку. Коли ви почнете відтягувати лушпиння, ви повинні зустріти певний опір — якщо лушпиння нещільне і легко відривається від качана, рухайтеся далі.

  • «Волосся»: довге ниткоподібні волокна між лушпинням і качаном можуть мати різний колір: від яскраво-білого до блідо-зеленого або золотисто-жовтого. Якщо вони чорні, коричневі або ламкі і висохлі, кукурудза не така свіжа, як могла б бути.

  • Зерна: щоб перевірити зерна, злегка зчистіть лушпиння качана, щоб відкрити приблизно сантиметровий шар зерен. Вони повинні бути яскраво-жовтими (або білими, залежно від сорту) і пухкими. Початок кукурудзи також має бути важким для свого розміру — це свідчить про те, що зерна гарні та соковиті.

Як заморозити кукурудзу

Якщо ви хочете заморозити кукурудзу, у вас можуть виникнути питання: заморожувати кукурудзяні зерна чи цілі качани? Зварити кукурудзу чи заморозити сирою? Всі ці варіанти можливі.

Бланшування кукурудзи перед заморожуванням

Кукурудзу можна заморожувати сирою, але більшість кулінарів вважають за краще бланшувати кукурудзу перед заморожуванням. Одним з найважливіших кроків під час заморожування овочів є правильна обробка та поводження з продуктами в процесі.

Заморожування не вбиває патогенні мікроорганізми, воно лише зупиняє їхній ріст. Бланшування зупиняє активність ферментів і, таким чином, запобігає подальшому старінню продуктів — іншими словами, кукурудза таким чином зберігатиметься довше. Процес бланшування також залишає шар води зверху кукурудзи, що допомагає підтримувати гідратацію — це особливо корисно в умовах домашньої кухні, оскільки складніше запечатати овоч достатньо добре, щоб запобігти впливу надлишку вологи або кисню.

Вас також може зацікавити:

Як зберегти свіжість вареної кукурудзи: прості та дієві методи

Як зварити кукурудзу: секрети ідеального приготування

Заморожування сирої кукурудзи

Щоб заморозити сиру кукурудзу, ви можете заморозити качани цілими (пропустіть крок 3 нижче) або видалити зерна з качана. Обидва методи добре працюють. Вирішальним фактором може бути те, скільки місця у вашій морозильній камері — зерна, витягнуті з качана, займають менше місця.

  1. Очистіть кожен качан від лушпиння і «волосся», щоб відкрити ядра.

  2. Промийте кукурудзу під прохолодною водою.

  3. За бажанням, гострим кухонним ножем видаліть зерна.

  4. Перекладіть качани або зерна в чистий герметичний контейнер або поліетиленовий пакет, який можна закривати, і щільно закрийте, видаливши якомога більше зайвого повітря. Обирайте контейнери для їжі правильно, щоб не нашкодити власному здоровʼю.

  5. Заморозьте в морозильній камері рівним шаром. За правильного заморожування кукурудза може зберігатися від 9 до 12 місяців.

Як розморозити кукурудзу

Перекладіть кукурудзу в холодильник і залиште на ніч розморожуватись. Після розморожування злийте воду, якщо потрібно. Якщо ви очистили зерна, не викидайте кукурудзяні качани. Крохмаль з качанів додає домашньому бульйону ніжну молочну консистенцію, яку можна використовувати для ароматних супів, кукурудзяного пюре та кукурудзяної каші.

Заморожування бланшованої кукурудзи

  1. Очистіть кожен качан кукурудзи від лушпиння та «волосся», щоб відкрити ядра.

  2. Доведіть велику каструлю з водою до кипіння на сильному вогні. Додайте кукурудзяні качани і варіть від 7 до 9 хвилин, поки зерна не стануть яскраво-жовтими і м’якими (час варіння може дещо відрізнятися залежно від розміру качанів).

  3. Перекладіть кукурудзу на чисту обробну дошку і дайте повністю охолонути. За бажанням гострим кухонним ножем видаліть зерна.

  4. Перекладіть качани або зерна в чистий герметичний контейнер або поліетиленовий пакет, який можна закривати, і щільно закрийте, видаливши якомога більше зайвого повітря. Заморозьте в морозильній камері рівним шаром. За правильного заморожування може зберігатися до 1 року.

Як розморозити

Перекладіть кукурудзу в холодильник і залиште на ніч для розморожування. Після розморожування злийте воду, якщо потрібно. Бланшована кукурудза, на жаль, втрачає частину своєї структурної цілісності в морозильній камері, більше, ніж сира. Тому рекомендується використовувати її для страв, де кукурудза буде значно розварена, замість рецептів, які передбачають використання свіжої кукурудзи. Раніше ми розповідали, як консервувати кукурудзу на зиму. Це також чудовий спосіб зберегти її смак та отримати домашню альтернативу магазинній консервованій кукурудзі для ваших салатів та інших страв.


  • Акційні пропозиції!
    18 вересня - 1 жовтня 2024
    15.9грн
    - 37% 24.9 грн
  • Читати статті на тему

    2024.09.18 17:29
    Як зберігати продукти

    Запашний зимовий делікатес: мариновані баклажани з часником

    Мариновані баклажани з часником — це класична заготовка на зиму, яка ніколи не виходить з моди. Ділимося з вами кількома простими та смачними рецептами, завдяки яким ви зможете насолоджуватись цим овочем протягом усього холодного періоду
    2024.09.18 15:25
    Як зберігати продукти

    Домашні заготовки: секрети хрустких маринованих грибів

    Розповідаємо про секрети приготування смачних і хрустких маринованих грибів в домашніх умовах. Дізнайтеся, як правильно вибрати гриби, приготувати маринад та зберегти заготовку на зиму
    2024.09.18 11:29
    Як зберігати продукти

    Маринуємо перець на зиму: різноманітність смаків та ароматів

    Маринування перцю — це не лише смачно, а й дуже просто! Розповідаємо різноманітні рецепти маринування перцю на зиму, щоб ваша комора завжди була заповнена яскравими та ароматними заготовками
    2024.09.18 10:26
    Як зберігати продукти

    Економія часу і продуктів: як правильно зберігати мусаку

    Хочете насолоджуватися смачною мусакою кілька днів поспіль? Дізнайтеся, як правильно зберігати цю страву в холодильнику та морозильній камері, щоб вона не втратила свого смаку та аромату
    2024.09.17 15:28
    Як зберігати продукти

    Консервування груш у карамелі з червоним вином

    Відкрийте для себе новий смак традиційної консервації. Груші у карамелі з червоним вином — це вишукане поєднання солодкого та кислого, яке стане чудовим доповненням до будь-якого святкового столу