Хоч банани і не ростуть у наших широтах, для українців вони вже стали звичним продуктом, який можна зустріти в будь-якому магазині і за порівняно невисокою ціною. Банани дуже корисні для організму завдяки вмісту калію, вітамінів А і В, мінералів і антиоксидантів. Вони цілюще впливають на серцево-судинну систему, травлення, нервову систему і зір, а також уповільнюють процеси старіння організму і підвищують фізичну витривалість.
Єдиним нюансом при всьому цьому є те, що до наших прилавків банани приїжджають зазвичай або ще зелені, або вже перезрілі. Брати останні ми не рекомендуємо, оскільки це може негативно позначитися на вашому здоров'ї, а ось зелені плоди можна сміливо купувати — за належного зберігання ви значно можете прискорити процес їхнього дозрівання і вже за кілька днів насолоджуватися смачним продуктом. Редактори GoToShop підготували для вас покрокову інструкцію, як прискорити процес дозрівання бананів.
Вибирайте правильні банани
Купуючи зелені плоди, обирайте ті, у яких уже з’явилися жовті ділянки — це ознака того, що вони починають дозрівати, а отже, чекати на їхню готовність вам доведеться недовго.
Використовуйте теплову обробку
Банани дозрівають за певного температурного режиму, а тому тут можна схитрувати і влаштувати їм «спеку» штучним шляхом. Розігрійте духовку до 150°C, загорніть зелені банани у фольгу і покладіть їх у духовку на 15-20 хвилин. Потім зберігайте їх за кімнатної температури до повного дозрівання. Порада: не перетримуйте банани в духовці, інакше вони можуть запектися.
Використовуйте стиглі фрукти та овочі
Банани виділяють природний газ етилен, який сприяє дозріванню інших фруктів. Покладіть зелені банани в один пакет із дозрілими і щільно його загорніть — уже за кілька днів усі фрукти будуть готові до вживання. Якщо ж стиглих бананів під рукою у вас немає, то можна провернути цей трюк з іншими фруктами чи овочами, що виділяють етилен, наприклад, яблуками чи томатами.
Зберігання в теплі
Не зберігайте зелені банани в холодильнику, оскільки низькі температури уповільнюють процес дозрівання. Краще залиште їх за кімнатної температури або помістіть ближче до джерел тепла, наприклад, плити або мікрохвильовки.
Розділіть плоди
Чим довше банани перебувають скріпленими в єдиний кластер, тим довше вони залишаються зеленими. Щоб прискорити процес їхнього дозрівання — розділіть гроно на окремі плоди і вони дозріють швидше.
Перевірка готовності
При належному зберіганні банани дозрівають досить швидко, а тому регулярно перевіряйте їх на готовність. Коли шкіра стане жовтого кольору, а текстура буде м’якою, але пружною — банани готові до вживання.
Ось такі прості рекомендації допоможуть вам прискорити дозрівання зелених бананів і швидше насолоджуватися ними як у свіжому вигляді, так і під час приготування різних страв. А щоб дізнатися ціни на банани в українських супермаркетах, вам навіть не потрібно виходити з дому — сервіс GoToShop допоможе вам порівняти цінники на продукти і вибрати найкращі пропозиції.