Свіжі трави: як їх ефективно зберігати та використовувати

Петрушка, кріп, базилік чи мʼята зберігатимуться набагато довше, якщо дотримуватися цих простих правил

Тетяна Ковальчук

Редакторка GoToShop

Свіжі трави — петрушка, кріп, базилік, м’ята, коріандр та багато-багато інших — мають величезний потенціал для покращення смаку, аромату та поживності приготованих вами страв. Їхнє правильне зберігання та використання надзвичайно важливе, адже допомагає розкрити весь «букет» корисних властивостей. Як це зробити? GoToShop підготував для вас кілька порад.

Збирайте трави зранку

Найкращим часом для збирання свіжих трав вважається ранок — саме тоді вони мають найвищий рівень аромату.

Після збирання ваші трави обов’язково промийте під холодною проточною водою, щоб позбутися бруду та залишків хімічних речовин. Далі обсушіть трави, поклавши їх на паперові рушники.

Зберігання в холодильнику 

Для збереження свіжості та поживних властивостей петрушки, кропу та інших трав їх можна тримати в холодильнику чи заморожувати. 

Перед зберіганням в холодильнику обмотайте трави у вологий паперовий рушник чи пакет, щоб зберегти вологу. Трави також можна тримати у контейнерах з отворами для циркуляції повітря.

Заморожування

Для заморожування розріжте трави на невеликі шматочки та розмістіть у контейнерах для льоду. Заповніть їх водою чи олією. Потім їх можна легко розморожувати та додавати до салатів чи супів.

Заморожуючи трави, не забувайте вказати їх назву та час збору. Заморожена зелень може зберігатися понад рік.

Петрушку, кінзу та кріп зберігають як заморожуванням, так і сушінням. Зелена цибуля ж краще зберігається «букетиком», який занурюють у холодну воду.

Сушіння

Ще один популярний спосіб зберегти користь і аромат свіжих трав — засушити їх. Для цього помиті трави розкладіть в один шар на паперових рушниках у сухому, темному місці з хорошою циркуляцією повітря. Після повного висушування зберігайте їх у герметично закритих контейнерах.

Додавайте трави у салати, супи, до м’яса та риби

Так вони нададуть вашому раціону свіжості, аромату та смаку, а також підвищують харчову цінність.

Також не бійтесь експериментувати з комбінаціями — кожна трава має свою унікальну особливість, а їх поєднання може приємно здивувати.

Сіль 

Це ще один секрет збереження свіжості зелені. Розітріть з сіллю обрані вами трави та зберігайте у закритій банці. Враховуйте потім солоність при використанні.

Для тривалого зберігання купуйте трави за вигідною ціною. Для цього радимо ознайомитися з актуальними акціями на кріп, петрушку, кінзу та знайти найвигіднішу пропозицію.

Читати статті на тему

2024.12.30 15:30
Як зберігати продукти

Небезпека на кухні: 6 помилок, через які ви можете отруїтися

Розповідаємо про 6 поширених помилок при зберіганні продуктів, які можуть призвести до харчового отруєння, та даємо практичні поради, як правильно зберігати їжу, щоб вона залишалась свіжою, смачною та безпечною для вживання
2024.12.30 11:30
Як зберігати продукти

Скільки може зберігатися куряче філе в холодильнику: розбираємося в нюансах

Скільки можна зберігати куряче філе в холодильнику, які фактори впливають на його термін придатності, як правильно його зберігати та розпізнати ознаки псування
2024.12.27 13:52
Як зберігати продукти

Чи можна заморозити залишки яєць після приготування випічки

Розповідаємо про можливість та правильні способи заморожування залишків яєць після приготування випічки, включаючи сирі білки, жовтки, збиті яйця та деякі готові страви з них, а також про терміни та умови зберігання
2024.12.25 15:21
Як зберігати продукти

Економія часу та грошей: як правильно зберігати вакуумовані продукти

Розглядаємо всі аспекти зберігання вакуумованих продуктів, від підготовки до правильного температурного режиму, щоб ви могли максимально продовжити термін їхньої придатності та зберегти свіжість
2024.12.19 16:30
Як зберігати продукти

Терміни зберігання продуктів у вакуумній упаковці без холодильника

Розповідаємо, як довго можна зберігати різні продукти у вакуумній упаковці без холодильника, щоб ви могли насолоджуватися свіжою їжею довше