Влітку, коли свіжі фрукти і ягоди в достатку є в супермаркетах і на ринках, а їхні ціни значно знижуються, варто задуматися над тим, щоб запастися домашнім натуральним джемом на зиму. Класичний рецепт джему досить простий і не вимагає особливих навичок, а його корисні властивості набагато вищі, ніж у покупного, зважаючи на відсутність консервантів та інших добавок. Редактори GoToShop розкажуть, як приготувати фруктовий джем без консервантів в домашніх умовах просто та отримати смакоту.
Як приготувати джем: рецепт
Отже, для приготування джему без консервантів вам знадобитися зовсім небагато інгредієнтів:
500 г свіжих фруктів або ягід (щоб придбати їх вигідно, ознайомтеся з актуальними акціями на фрукти)
½ склянки цукру (можна регулювати кількість цукру залежно від солодкості фруктів і ваших особистих уподобань)
1 столова ложка свіжого лимонного соку
Приготування
Приготуйте необхідну кількість стиглих свіжих фруктів або ягід, вимийте їх і видаліть кісточки, якщо вони є. Наріжте фрукти на невеликі шматочки або подрібніть у блендері, якщо хочете отримати більш однорідну текстуру. Саме така текстура відрізняє джем від варення та інших зимових заготівель із фруктів.
Покладіть готові фрукти у велику каструлю і додайте цукор. Обов’язково все добре перемішайте.
На середньому вогні доведіть суміш фруктів і цукру до кипіння, постійно помішуючи, щоб цукор повністю розчинився. Після закипання зменшіть вогонь і продовжуйте варити, доки джем не загусне і не стане однорідної тягучої консистенції. Зазвичай це займає близько 20-30 хвилин, але час може варіюватися залежно від фруктів.
Вас також може зацікавити:
Вишневе варення з корицею: вишуканий десерт від Євгена Клопотенка
Зимові заготівлі з малини: рецепти без холодильника
На цьому етапі, за бажанням, додайте в джем свіжий лимонний сік. Він не тільки допоможе посилити аромат і консистенцію джему, а й збільшить його термін зберігання.
Щоб перевірити готовність джему, капніть його невелику кількість на холодну тарілку. Якщо він швидко застигає, не розтікається і тримається однією краплею — джем готовий.
Найкращий спосіб зберегти джем надовго — закрити його в банки. Для цього простерилізуйте скляні банки над парою або обполосніть їх киплячою водою.
Після того як банки охолонуть, налийте в них готовий гарячий джем, щільно закрийте кришки і переверніть їх догори дном, щоб створити вакуум. Проте перевертати банки з консервацією потрібно не завжди. Так рекомендується робити лише для певного виду кришок.
Залиште банки з джемом остигати за кімнатної температури, а коли вони охолонуть, перенесіть у прохолодне місце для зберігання. Відмінно для цього підійде холодильник або льох.
Готово! Тепер у вас є свіжий домашній фруктовий джем без консервантів, який можна подавати з хлібом, булочками або додавати до різних страв і випічки. Пам’ятайте, що відкриті банки з джемом потрібно зберігати в холодильнику, і, за можливості, з'їдати протягом тижня. Не допускайте потрапляння вологи в банку, оскільки це може спричинити утворення цвілі.
Раніше ми розповідали, як консервувати фрукти на зиму. Зібрали основні поради, які допоможуть уникнути помилок та зробити вашу літню консервацію смачною та корисною.