Ткемалі — справжня перлина грузинської кухні, яка здатна перетворити будь-яку страву на вишуканий шедевр. Яскравий смак цього соусу, що поєднує в собі кислинку, гостроту та аромат свіжої зелені, робить його незамінним доповненням до м’яса, птиці, овочів та навіть каш. А якщо приготувати його з запасом на зиму, то насолоджуватися цим смаком можна буде цілий рік.
Переваги заготовки на зиму
Ткемалі, приготований зі свіжих фруктів, передає весь аромат і соковитість літа, зберігаючи у собі користь слив. Заготовивши його на зиму, ви зможете насолоджуватись цим смаком навіть у холодну пору року. Ткемалі підходить до багатьох страв, від шашлику до картоплі. Він додасть пікантності і свіжості будь-якій страві. Незважаючи на вишуканий смак, приготування ткемалі не вимагає особливих кулінарних навичок. З нашим рецептом впорається навіть новачок.
Класичний рецепт ткемалі на зиму
Інгредієнти:
сливи (ткемалі) — 3 кг
чеснок — 2-3 головки
чорний перець мелений — 1 ч. л.
червоний перець мелений — за смаком
кінза — 1 пучок
м’ята свіжа або сушена — 1 пучок
коріандр мелений — 1 ч. л.
хмелі-сунелі — 1 ч. л.
сіль — за смаком
цукор — за смаком
Вас також зацікавить:
Соус для піци: заготовка на зиму в 5 кроків
Грузинський колорит на українському столі: кабачки в соусі сацебелі на зиму
Як готувати ткемалі
Сливи ретельно промити, видалити кісточки. Дізнайтеся, як мити плоди перед консервацією правильно, щоб не зіпсувати свої зимові заготівлі.
Фрукти варити до м’якості, потім протерти через сито, щоб позбутися шкірки. Отримане пюре проварити ще 10-15 хвилин.
Додати подрібнений чеснок, мелені перці, кіндзу, м’яту, коріандр, хмелі-сунелі, сіль і цукор за смаком. Для більш насиченого аромату можна додати свіжу кінзу і м’яту безпосередньо перед розкладанням соусу по банках.
Скляні банки ретельно вимити і простерилізувати. Гарячий соус розлити в банки, щільно закрити кришками і перевернути догори дном.
Банки з соусом стерилізувати протягом 15-20 хвилин. Охолоджені банки з соусом зберігати в прохолодному темному місці.
Варіації рецепту
Смак соусу ткемалі можна легко адаптувати до своїх вподобань. Для любителів гострого рекомендуємо додати більше червоного перцю або жмежику. Якщо ж ви віддаєте перевагу солодшому смаку, збільште кількість цукру. А для більш насиченого смаку спробуйте додати подрібнені волоські горіхи. А щоб приготування соусу в домашніх умовах не вдарило по вашому гаманцю, радимо слідкувати за актуальними акціями на сливи на сайті GoToShop.
Ткемалі — це не просто соус, це частинка грузинської культури. Приготувавши його вдома, ви зможете насолоджуватися справжнім смаком Кавказу цілий рік. Раніше ми ділилися простим і перевіреним рецептом приготування ароматного сацебелі на зиму, який стане яскравим доповненням до будь-якої страви.