Часник — це не лише ароматна спеція, але й корисний продукт для здоров’я. Однак вживати без міри його не можна, інакше він перетвориться на отруту. Редактори GoToShop розкажуть про усі цінності часнику, яку кількість можна безпечно споживати щодня, і кому варто утриматися від нього.
Лікувальні властивості часнику
Часник багатий вітамінами C, B6, B1, B2, B3, B5, B9 та містить різноманітні мікроелементи, зокрема, кальцій, калій, фосфор, селен, магній, натрій, цинк, залізо та марганець. Аліцин, яка є ефірною олією в часнику, володіє потужними антиоксидантними властивостями. А щоб ваші страви були не тільки смачними, але й заощадливими, порівняйте ціни на часник у магазинах свого міста.
Часник має противірусний ефект, допомагає організму боротися з застудними захворюваннями та діє як ефективний засіб профілактики цих захворювань. Він виявляє протизапальний ефект та перешкоджає утворенню сполук, що беруть участь у запальних процесах. Фітонциди, які містить часник, сприяють боротьбі з різноманітними бактеріями та грибками.
Вас також зацікавить:
Як зберегти свіжий часник до весни: несподіваний спосіб
Як не втратити смак та аромат: поради щодо зберігання часнику
Часник корисний для серцево-судинної системи людини, знижує рівень холестерину в крові. Він сприяє тому, що тромбоцити менше злипаються між собою і менше прилипають до стінок артерій, тобто ця рослина діє як антикоагулянт. Часник корисний при підвищеному артеріальному тиску, він знижує ризик утворення тромбів у кровоносних судинах. Незважаючи на численні корисні властивості, існують і протипоказання вживання часнику, про які завжди варто пам’ятати.
До цілющих властивостей часнику також можна віднести профілактику розвитку ракових захворювань. Сірчисті сполуки, які у ньому містяться, здатні інгібувати ракові клітини та блокувати ріст пухлини. Крім того, часник демонструє нейропротекторні властивості, допомагаючи зберегти здоров’я мозку та знизивши ризик розвитку хвороби Альцгеймера та інших захворювань.
Регулярне споживання цього продукту також сприяє стабілізації рівня цукру в крові, що особливо важливо для людей, які страждають на діабет. Наукові дослідження підтверджують, що сполуки сірки, що містяться в часнику, здатні покращувати чутливість тканин до інсуліну.
Яку кількість часнику можна споживати
Дієтологи вважають, що дорослі люди можуть з'їдати до 15 г часнику на добу або приблизно 4 зубчики. Для дітей це доза, звичайно, ще менше.
Часник краще вживати в сирому вигляді, бо після термічної обробки або сушіння він втрачає свої корисні властивості. Однак, як і будь-який інший продукт, його потрібно вживати в міру, щоб він не перетворився на справжню отруту для вашого організму. Адже надмірне споживання часнику може призвести до пошкодження стінок шлунка, викликати внутрішню кровотечу, підвищити або понизити тиск до критичного рівня, стати причиною печії, діареї тощо.
Раніше ми розповідали, як заготовити часник в олії на зиму, правильно підготувати необхідні інгредієнти, а також де зберігати готову заготовку.