Як зберігати мед вдома: прості рекомендації, що продовжать його «життя»

Для того, щоб мед довго не втрачав своїх корисних властивостей та особливого смаку, його потрібно правильно зберігати. Розповідаємо, як це зробити

Тетяна Ковальчук

Редакторка GoToShop

Мед — надзвичайно корисна добавка до страв. Він може замінити цукор у вашій випічці чи напоях, стати доповненням до каш чи найкращим соусом для сиру. Але за тривалого і неправильного зберігання мед здатен втратити свої корисні властивості та смакові переваги. Тому редактори сайту GoToShop.ua зібрали поради, як зберігати мед у домашніх умовах, щоб можна було довше насолоджуватися його смаком та отримувати від нього користь.

Як зберігати мед вдома

Мед належить до продуктів з тривалим терміном зберігання, особливо за дотримання головних умов. На великих пасіках його зберігають у спеціальних бочках та холодних кімнатах. Але і вдома можна досягти схожого ефекту, головне знати основні правила зберігання меду.

Прохолодне місце

Найкраще мед зберігається у прохолодному місці. Також це місце має бути темне, далеко від прямих сонячних променів.

Ідеальні умови зберігання — кімнатна температура, але не вище за 25 градусів. Якщо у вас вдома спекотніше, то мед краще прибрати в більш прохолодну комору.

Не можна зберігати мед біля плити чи будь-яких тепловидільних приладів. Оптимальна температура для тривалого зберігання — від 5 до 10 градусів.

Закрита тара

Для тривалого зберігання меду потрібно мати тару із герметичною кришкою. Це може бути будь-яка керамічна, скляна банка чи безпечний для харчових продуктів пластиковий контейнер.

Інколи трапляється мед, упакований в дерев’яну бочку чи подібну тару. Річ у тім, що для довготривалого зберігання підходять тільки ємності з верби. Хвойні та дубові діжки знищують весь аромат та смак меду.

Також не варто зберігати мед у металевих каструлях та жерстяних банках. Така тара може окислюватися та ржавіти, що погубить всю користь продукту.

Без холодильника

Мед потрібно зберігати у прохолодному місці, але аж ніяк не в холодильнику. Адже низька температура призведе до затвердіння меду. Для того, щоб його скуштувати, доведеться нагрівати продукт, а це призведе до втрати корисних властивостей.

У холодильнику зберігати мед можна лише, якщо ви маєте велику порцію продукту й хочете, щоб він не зіпсувався протягом багатьох років.

Якщо ви все ж таки поставили мед у холодильник і він став твердим, то для того, щоб зробити кристалізований мед рідким, достатньо помістити ємність у каструлю з гарячою водою та обережно перемішати. Краще уникати розігрівання у мікрохвильовці, тому що існує ризик втрати медом кольору та смаку, якщо його перегріти.

Інші рекомендації щодо зберігання та використання меду:

  • слідкуйте, щоб у мед не потрапила вода, бо це може розпочати процес бродіння;

  • уникайте вологих місць для зберігання меду, тому що продукт швидко вбирає вологу та може зіпсуватися;

  • зберігайте мед подалі від продукції, що має різкий запах, бо він усе може увібрати в себе, що зіпсує смак.

З часом мед може кристалізуватися, але не варто перейматися з цього приводу. Адже це природні процеси, які не впливають на смак меду, не зменшують його користь і тим більше не означають, що мед зіпсувався. Для того, щоб ваш продукт був не тільки корисним, й вигідним, радимо ознайомитися з актуальними акціями на мед.

Читати статті на тему

2024.09.19 17:30
Як зберігати продукти

Спаржева квасоля на зиму: 3 простих способи збереження

Розглядаємо кілька простих способів заготівлі спаржевої квасолі на зиму, щоб ви могли насолоджуватися її корисними властивостями та неповторним смаком цілий рік
2024.09.19 13:35
Як зберігати продукти

Соус ткемалі: простий рецепт для заготовок

Відкрийте для себе секрети грузинської кухні і приготуйте традиційний ароматний соус ткемалі в домашніх умовах, який стане справжньою окрасою вашого столу
2024.09.19 12:27
Як зберігати продукти

Вітаміни на зиму: зберігаємо яблука правильно

Розповідаємо про довготривале зберігання яблук в домашніх умовах, яке допоможе вам підтримувати імунітет та насолоджуватися смачними та корисними фруктами протягом усього року
2024.09.19 10:24
Як зберігати продукти

Смачні та безпечні заготовки: як правильно стерилізувати помідори

Чи знаєте ви, що консервація помідорів — це ціла наука? Розкриваємо секрети ідеальних заготовок, щоб ваші помідори залишалися смачними та безпечними протягом всієї зими
2024.09.18 17:29
Як зберігати продукти

Запашний зимовий делікатес: мариновані баклажани з часником

Мариновані баклажани з часником — це класична заготовка на зиму, яка ніколи не виходить з моди. Ділимося з вами кількома простими та смачними рецептами, завдяки яким ви зможете насолоджуватись цим овочем протягом усього холодного періоду