До чи після їди: коли найкраще пити каву

Дізналися ідеальний час для кавування, щоб напій не нашкодив вашому організму та яку каву краще обирати

Олена Черкасець

авторка GoToShop

Еспресо або американо одразу після сніданку чи обіду? Обережно! Тим, хто полюбляє гарячий напій одразу після їди не варто поспішати. Проте не варто її споживати і на порожній шлунок, адже багато хто починає свій ранок з чашки міцної кави.

Редактори GoToShop розкажуть, чи можна пити каву натщесерце і скільки чашок напою в день можна споживати.

Чи можна пити каву на голодний шлунок

Кава натщесерце — це шкідливо, особливо, якщо це розчинна кава.

Якщо ви варите каву не з кавової машини, а в турці, використовуйте якісні одноразові фільтри, щоб зменшити вплив осаду та гущі на ваш шлунок.

Чому не можна пити каву натщесерце:

  • напій натщесерце підвищує кислотність шлунка і провокує виділення шлункового соку, який роз'їдає стінки. Це викликає печію й надалі може стати причиною проблем шлунково-кишкового тракту і загострити гастрит, панкреатит і виразку;

  • ранкова кава може негативно впливати на печінку та підшлункову залозу.

  • кава на голодний шлунок зранку провокує виділення кортизолу — гормону стресу, який і так високий після пробудження, а це небезпечно для здоров’я.

Чи можна пити каву одразу після їди

Якщо питання стоїть, як «пити каву до чи після їди»: відповідь однозначна — краще після. Тому чашка кави після обіду — популярний ритуал для багатьох людей, щоб покращити свій стан після того, як втратили енергію за пів дня.

Однак саме тоді кава може нашкодити організму.

Танін, що міститься у каві, може перешкоджати засвоєнню заліза, що міститься у фруктах та овочах. Залізо є важливим мікроелементом і бере участь у багатьох життєво важливих процесах, таких як кровотворення.

Тому, щоб уникнути проблем із засвоєнням заліза, краще утриматися від кави за 30 хвилин до та після їди. Можна замість цього випити стакан апельсинового соку, який допоможе організму краще засвоювати залізо.

Чи можна вживати каву після фастфуду та жирної їжі

Фастфуд зазвичай запивають саме кавою, що продається в тих же закладах. Жирна їжа і так некорисна, а кофеїн ще більше підсилює її шкідливий ефект.

Дослідження показали, що рівень цукру в крові після фастфуду підвищується на 30%, але коли фастфуд поєднується з кавою, він зростає навіть більше — на 60%, що майже так само, як у людей із підвищеним ризиком цукрового діабету.

Отже, після їжі фастфуду краще утриматися від пиття кави. Особливо небезпечно пити каву з багатою кількістю молока або цукру, це ще більше підвищує рівень цукру в крові. Таким чином, жирна їжа і кофеїн, що вживаються регулярно, порушують роботу всього організму, і каву в цьому випадку після їжі вживати вкрай небажано. Негативний ефект зберігається на кілька годин.

Особливо небезпечно після фастфуду пити каву з великою кількістю молока, або дуже солодку, це додатково підвищує цукор в крові. Найбільше підвищує цукор розчинна кава «3в1» з пакетиків.

Через скільки після їди можна пити каву

Коли ви п’єте каву одразу після їди, ваш шлунок розбавляє концентрацію шлункового соку. Це затримує процес перетравлення їжі, що може викликати тяжкість і здуття в животі.

Крім того, процес травлення ще не запустився на повну потужність, і кофеїн і хлорогенова кислота все ще потрапляють на стінки шлунку, подразнюючи його.

Найкращий час для пиття кави — через півгодини-годину після їжі. У цей час їжа перетравлюється, і ваш шлунок готовий приймати каву без негативних наслідків.

Яку каву краще пити після їди

Експерти радять пити еспресо приблизно через годину після їди. У цій каві не так багато кофеїну, оскільки зерна кави мелеться мінімально, тому вони менше контактують з водою. Крім того, краще додати трішки молока до еспресо, оскільки воно зменшує негативний вплив кофеїну на шлунок і кишківник.

Кава без кофеїну також містить хлорогенову кислоту, тому заміна звичайної кави на каву без кофеїну не дуже впливає на здоров’я.

Прості правила щодо правильного вживання кави

  1. Додайте молоко до кави: це допоможе зберегти кальцій у вашому організмі, оскільки кофеїн може виводити його.

  2. Пийте воду разом з кавою: чорна кава має виражений сечогінний ефект, тому потрібно поповнювати втрачену рідину. Є традиція подавати каву разом зі склянкою води — це правильно.

  3. Починайте ранок з води, а не з кави: це допоможе організму прокинутися і підготує шлунок до прийому кави.

Скільки можна пити чашок кави в день

Експерти рекомендують не перевищувати 400 мг кофеїну в день, що приблизно відповідає трьом чашкам. Це дозволена кількість для більшості людей і не спричиняє шкоди здоров’ю.

Не забувайте, що чутливі люди можуть потребувати каву після їжі або в поєднанні з перекусом, щоб уникнути негативних побічних ефектів, таких як прискорене серцебиття або безсоння.

Тепер ви знаєте, як зробити напій корисним, а щоб він був вигідним — ознайомтеся з актуальними акціями на каву в супермаркетах вашого міста.

Читати статті на тему

2024.11.26 15:28
Рекомендації

Готуємо ідеальні стейки: як визначити потрібну прожарку без термометра

Розкриваємо секрети професійних кухарів і розповідаємо, як досягти ідеальної прожарки без використання кулінарного термометра, спираючись лише на свої відчуття
2024.11.26 14:36
Рекомендації

Чи всі крупи потрібно промивати перед приготуванням і як правильно це робити

Від того, чи промиваємо ми крупу перед приготуванням, залежить не лише смак страви, а й її користь для організму. Розкриваємо всі секрети ідеальної каші та розповідаємо, які крупи обов’язково потрібно промивати, а які — ні
2024.11.26 13:32
Рекомендації

Бразильські горіхи: користь та ризики, про які ви повинні знати

Хрусткі, смачні та неймовірно корисні — бразильські горіхи вже давно завоювали серця гурманів. Але чи знаєте ви, що ці маленькі горішки можуть приховувати в собі несподівані секрети, які впливають на ваше здоров’я?
2024.11.25 16:28
Рекомендації

Делікатес із ризиком: чи можна їсти сирий тунець

Чи вартий цей продукт японської кухні ризику для здоров’я? Розповідаємо, чи можна безтурботно насолоджуватися смаком сирого тунця або краще віддати перевагу термічній обробці
2024.11.25 14:31
Рекомендації

Дикий рис: чому він корисніший за інші сорти

Хочете додати до свого раціону продукт, багатий на поживні речовини і здатний зарядити енергією на весь день? Обов’язково спробуйте дикий рис — суперфуд, який завоював серця багатьох гурманів та прихильників здорового харчування