Свіжі та смачні ягоди, на відміну від більшості овочів і фруктів, явище сезонне, яке зазвичай обмежується лише парою місяців. Зібрані вони з власного городу чи куплені на ринку або в магазині — влітку вони доступні в найширшому асортименті. Чудово підходять ягоди на компот, з них вварять варення та роблять домашній алкоголь. Проте саме в літню пору хочеться насолоджуватися ними у свіжому вигляді. Як продовжити термін зберігання свіжих ягід, щоб вони довше залишалися їстівними та смачними — розповідаємо в нашій статті.
Як зберегти ягоди
Зберігаємо в холодильнику
Після покупки свіжі ягоди слід зберігати в холодильнику за температури близько 4-6°C. Їх можна помістити в пластикові контейнери або пакети, при цьому стежте, щоб ягоди не вдавилися. До речі, щоб покупка була вигідною, радимо ознайомитися з актуальними акціями на ягоди.
Мийте тільки перед вживанням
Вода здатна прискорити процес гниття, а тому зберігати ягоди краще такими, якими ви їх купили або зібрали. Мити їх слід тільки перед вживанням. Також слід уникати спільного зберігання вологих ягід із сухими — ніколи їх не змішуйте, щоб уникнути швидкого псування.
Також ви можете використовувати під час цього не лише воду. Наприклад, є декілька способів, як мити полуницю. Кожен з них має свої переваги та нюанси.
Видалення пошкоджених ягід
Пошкоджені або перестиглі ягоди здатні прискорити процес гниття всіх інших, а тому регулярно перевіряйте ягоди та видаляйте ті, що мають ознаки пошкодження, плісняви чи гнилі.
М’яке і дбайливе поводження
Ягоди дуже делікатні й потребують дбайливого поводження. Намагайтеся мінімізувати маніпуляції з ними, якщо хочете зберегти їхню форму, текстуру і свіжість на триваліший термін. Промивати ягоди рекомендується через велике сито або друшляк, а зберігати — подалі від інших продуктів, які можуть їх пошкодити або пом’яти.
Вас також може зацікавити:
Домашнє вино з червоної смородини: просто, смачно, корисно
Як правильно мити овочі та фрукти для консервації
Заморожування
Якщо у вас є велика кількість ягід і ви не плануєте їх з'їсти найближчим часом, то ви можете зберегти їх шляхом заморозки. Ягоди в цьому плані дуже прихильно переносять низькі температури і при розморожуванні зберігають свою свіжість, смак і текстуру. Також можна заморозити ягоди на зиму — це чудовий спосіб їх зберегти та отримати вітаміни в холодну пору року.
Помістіть ягоди в один шар на таці або тарілці і заморозьте їх, а потім покладіть у пакет або контейнер для подальшого зберігання. Не рекомендується заморожувати ягоди в пакеті великим об'ємом — так вони змерзнуться і злипнуться, а під час розморожування втратять свою форму.
Пам’ятайте, що навіть за правильного зберігання свіжі ягоди, як правило, мають обмежений термін придатності. Найкраще з'їдати їх протягом кількох днів після покупки, щоб насолодитися найкращою якістю, смаком і корисними властивостями.
Раніше ми розповідали, як зберегти абрикоси на зиму, щоб насолоджуватися їхнім смаком та користю протягом холодних місяців: сушіння, варення, компот, заморожування, пюре, пастила та лікер.