Заморожування — безперечно, найкращий спосіб зберегти якість та свіжість риби надовго. Водночас просто взяти кілограм-два риби і закинути в морозилку не вийде — варто у процесі заморожування дотримуватись певних правил. GotoShop розкаже, як заморозити рибу та розморозити її для подальшого використання.
Вибір риби
Обирайте для заморожування свіжу рибу без ознак псування, таких як неприємний запах, пліснява чи жовтуваті плями.
Також звертайте увагу на ціну, щоб її покупка не влетіла в копієчку. Для більшої вигоди дізнайтеся актуальні акції на рибу в супермаркетах вашого міста.
Підготовка
Почистіть рибу, за потреби видаліть внутрішності та голову. Дізнайтеся, як почистити рибу від луски легко та просто, щоб зекономити власний час та зусилля.
Далі промийте рибу під холодною проточною водою, аби видалити залишки крові й інших забруднень.
Висушування
Обсушіть рибу на паперовому рушнику. Переконайтеся, що на поверхні риби не залишилось води — це допоможе потім запобігти утворенню зайвих кристалів льоду.
Поділіть на порції
Радимо порізати рибу на порції залежно від того, як вам буде зручно її заморожувати та використовувати пізніше.
Упаковка
Радимо використовувати для заморожування спеціальні контейнери чи пакети. Для їжі потрібно обрати екологічні контейнери, щоб не нашкодити організму. За можливості, слідкуйте, щоб в упаковці не залишалось повітря — це допоможе запобігти окисленню риби.
Заморожування
Помістіть поділену на порції та упаковану рибу в морозильну камеру з температурою -18°C або нижче.
Намагайтеся заморожувати рибу швидко, аби уникнути утворення кристалів льоду в клітинах риби, які можуть пошкодити її структуру.
Вас також може зацікавити:
Морська чи річкова: яку рибу краще обрати
Як смажити рибу на сковороді, щоб вона не прилипала: прості лайфхаки
Позначення
Не забудьте написати на упаковці дату початку замороження та назву риби — так ви зможете потім перевірити, скільки саме часу вона лежить у морозилці.
Розморожування
Після замороження рибу можна використовувати протягом 3-6 місяців. Є кілька головних способів розморожування:
у холодній воді — тут все просто: покладіть у друшляк рибу та підставте її під холодну проточну воду, промиваючи до повного відтавання;
у холодильнику — тут також нічого складного: покладіть рибу на спеціальний лоток з решіткою у холодильнику — так буде стікати зайва вода. Оптимальною температурою для такого розморожування вважається 4-6°C. При цьому пам’ятайте, що так розморожувати рибу можна не бiльше доби;
у мікрохвильовці — увімкніть спеціальний режим, а час може варіюватися залежно від ваги і форми риби. Радимо періодично перевертати рибу — так вона буде розморожуватися більш рівномірно. Потім злийте воду і дайте рибі трохи постояти.
Пам’ятайте, що кількість разів, коли рибу розморожують і заморожують, має бути обмежена, оскільки це може погіршити її якість. Також не забувайте ретельно дотримуватися правил обробки риби та її приготування її після заморожування.
Раніше ми розповідали, як правильно зберігати рибу в холодильнику, щоб уникнути зайвого запаху та як визначити, що риба зіпсувалась.