Як правильно заморожувати рибу

Риба належить до швидкопсувних продуктів, але її термін придатності можна продовжити за допомогою морозильної камери. Зібрали поради, як заморозити рибу та що потрібно врахувати

Як правильно заморожувати рибу
Тетяна Рудковська

Тетяна Рудковська

редакторка GoToShop

Заморожування — безперечно, найкращий спосіб зберегти якість та свіжість риби надовго. Водночас просто взяти кілограм-два риби і закинути в морозилку не вийде — варто у процесі заморожування дотримуватись певних правил. GotoShop розкаже, як заморозити рибу та розморозити її для подальшого використання.

Вибір риби

Обирайте для заморожування свіжу рибу без ознак псування, таких як неприємний запах, пліснява чи жовтуваті плями.

Також звертайте увагу на ціну, щоб її покупка не влетіла в копієчку. Для більшої вигоди дізнайтеся актуальні акції на рибу в супермаркетах вашого міста.

Підготовка

Почистіть рибу, за потреби видаліть внутрішності та голову. Дізнайтеся, як почистити рибу від луски легко та просто, щоб зекономити власний час та зусилля.

Далі промийте рибу під холодною проточною водою, аби видалити залишки крові й інших забруднень.

Висушування

Обсушіть рибу на паперовому рушнику. Переконайтеся, що на поверхні риби не залишилось води — це допоможе потім запобігти утворенню зайвих кристалів льоду.

Поділіть на порції

Радимо порізати рибу на порції залежно від того, як вам буде зручно її заморожувати та використовувати пізніше.

Упаковка 

Радимо використовувати для заморожування спеціальні контейнери чи пакети. Для їжі потрібно обрати екологічні контейнери, щоб не нашкодити організму.  За можливості, слідкуйте, щоб в упаковці не залишалось повітря — це допоможе запобігти окисленню риби.

Заморожування

Помістіть поділену на порції та упаковану рибу в морозильну камеру з температурою -18°C або нижче.

Намагайтеся заморожувати рибу швидко, аби уникнути утворення кристалів льоду в клітинах риби, які можуть пошкодити її структуру.

Вас також може зацікавити:

Морська чи річкова: яку рибу краще обрати

Як смажити рибу на сковороді, щоб вона не прилипала: прості лайфхаки

Позначення

Не забудьте написати на упаковці дату початку замороження та назву риби — так ви зможете потім перевірити, скільки саме часу вона лежить у морозилці.

Розморожування

Після замороження рибу можна використовувати протягом 3-6 місяців. Є кілька головних способів розморожування:

  • у холодній воді — тут все просто: покладіть у друшляк рибу та підставте її під холодну проточну воду, промиваючи до повного відтавання;

  • у холодильнику — тут також нічого складного: покладіть рибу на спеціальний лоток з решіткою у холодильнику — так буде стікати зайва вода. Оптимальною температурою для такого розморожування вважається 4-6°C. При цьому пам’ятайте, що так розморожувати рибу можна не бiльше доби;

  • у мікрохвильовці — увімкніть спеціальний режим, а час може варіюватися залежно від ваги і форми риби. Радимо періодично перевертати рибу — так вона буде розморожуватися більш рівномірно. Потім злийте воду і дайте рибі трохи постояти.

Пам’ятайте, що кількість разів, коли рибу розморожують і заморожують, має бути обмежена, оскільки це може погіршити її якість. Також не забувайте ретельно дотримуватися правил обробки риби та її приготування її після заморожування.

Раніше ми розповідали, як правильно зберігати рибу в холодильнику, щоб уникнути зайвого запаху та як визначити, що риба зіпсувалась.


  • Акційні пропозиції!
    20 серпня - 20 вересня 2024
    89.9грн
    - 24% 118 грн
  • Сьомга Norven філе слабосолена шматок, 130г

    189грн
    - 25% 249 грн
  • Супер акція!
    19 - 25 вересень 2024
    13.99грн
    - 21% 17.49 грн
  • Читати статті на тему

    2024.09.18 17:29
    Як зберігати продукти

    Запашний зимовий делікатес: мариновані баклажани з часником

    Мариновані баклажани з часником — це класична заготовка на зиму, яка ніколи не виходить з моди. Ділимося з вами кількома простими та смачними рецептами, завдяки яким ви зможете насолоджуватись цим овочем протягом усього холодного періоду
    2024.09.18 15:25
    Як зберігати продукти

    Домашні заготовки: секрети хрустких маринованих грибів

    Розповідаємо про секрети приготування смачних і хрустких маринованих грибів в домашніх умовах. Дізнайтеся, як правильно вибрати гриби, приготувати маринад та зберегти заготовку на зиму
    2024.09.18 11:29
    Як зберігати продукти

    Маринуємо перець на зиму: різноманітність смаків та ароматів

    Маринування перцю — це не лише смачно, а й дуже просто! Розповідаємо різноманітні рецепти маринування перцю на зиму, щоб ваша комора завжди була заповнена яскравими та ароматними заготовками
    2024.09.18 10:26
    Як зберігати продукти

    Економія часу і продуктів: як правильно зберігати мусаку

    Хочете насолоджуватися смачною мусакою кілька днів поспіль? Дізнайтеся, як правильно зберігати цю страву в холодильнику та морозильній камері, щоб вона не втратила свого смаку та аромату
    2024.09.17 15:28
    Як зберігати продукти

    Консервування груш у карамелі з червоним вином

    Відкрийте для себе новий смак традиційної консервації. Груші у карамелі з червоним вином — це вишукане поєднання солодкого та кислого, яке стане чудовим доповненням до будь-якого святкового столу