Соковитий кисло-солодкий ананас — один із найулюбленіших тропічних фруктів у всьому світі. Його використовують як начинку для піци та пирогів, додають в освіжаючі смузі чи просто насолоджуються, нарізавши скибочками. Незалежно від того, як ви плануєте вживати ананас, правильне зберігання є важливим для підтримання його свіжості та смаку. Редактори сайту Gotoshop.ua зібрали поради, де і як зберігати ананас, щоб він якомога довше залишався свіжим і смачним.
Де зберігати ананас
Місце зберігання цілого ананаса залежить від того, коли ви плануєте його вжити:
Якщо ви знаєте, що з’їсте ананас протягом кількох днів, зберігати його за кімнатної температури цілком нормально. Просто покладіть цілий ананас на поличку, стіл або у вазу подалі від прямих сонячних променів.
Якщо ви хочете продовжити термін зберігання ананаса, найкраще тримати його в холодильнику. Помістіть цілий нерозрізаний ананас у шухляду для овочів і фруктів або в перфорований поліетиленовий пакет. Використайте його протягом 2 тижнів для оптимальної свіжості.
Хоча у продуктових магазинах ананаси часто можна знайти в холодильній частині, вони можуть добре зберігатися й за кімнатної температури за умови, що ви не покладете їх поруч із такими етіленовими фруктами, як яблука або банани. Таке сусідство може спричинити передчасне дозрівання ананаса.
Як зберігати ананас
Для успішного тривалого зберігання ананаса помістіть його в контейнер або перфорований пакет, щоб зберегти вологу, періодично перевіряючи його на такі ознаки псування, як пліснява або неприємний запах. Щоб фрукт рівномірно дозрів, радимо перегортати його двічі на день на інший бік або догори дриґом.
Якщо ви розрізали ананас, важливо використати його якомога швидше, оскільки в такому вигляді його термін придатності зменшується. На дно герметичного контейнера, у якому він зберігатиметься, бажано покласти паперовий рушник, щоб він вбирав зайву вологу.
Якщо ви плануєте зберігати ананас досить довго, радимо очистити його, нарізати на скибочки, покласти в поліетиленовий пакет і заморозити. Така заготівка може знадобитися для приготування випічки з ананасом, бо в морозилці він не втрачає своїх смакових якостей.
Терміни придатності ананаса та від чого вони залежать
Важливо мати на увазі, що терміни придатності ананаса можуть змінюватися залежно від таких факторів, як стиглість й умови зберігання. Щоб уникнути неприємних сюрпризів під час зберігання перед покупкою потрібно:
ретельно перевіряти ананас на наявність таких ознак псування, як цвіль або запах бродіння;
уникати ананасів із м’якими ділянками;
пам’ятати, що стиглий ананас зазвичай псується швидше, ніж незрілий.
Терміни придатності цілого ананаса становлять до 2–3 днів за кімнатної температури та до 4–5 днів у холодильнику, але належні умови зберігання можуть продовжити цей період майже до тижня.
Слід зауважити, що якщо ананас було транспортовано здалеку або піддано стресовим умовам зберігання, його термін придатності може скоротитися через пошкодження або пришвидшене дозрівання.
Свіжість розрізаного ананаса залежить від таких факторів, як ступінь зрілості, температура зберігання та те, наскільки добре він закритий. Проте все одно слід перевіряти скибочки на наявність цвілі чи запаху бродіння, щоб не вжити зіпсований фрукт.
Заморожені скибочки ананаса можуть зберігатись упродовж трьох місяців, тож якщо у вас є сумніви, що ви з’їсте розрізаний фрукт за кілька днів, краще покласти його в морозильну камеру.
Сподіваємося, ці рекомендації допоможуть вам зберігати ананаси свіжими максимально довго, а купити ви їх можете за акційними цінами.