Для тривалого зберігання: як правильно заморозити тісто

Щоб тісто можна було використати згодом, його потрібно правильно зберегти. Найкраще для цього підійде заморожування

Для тривалого зберігання: як правильно заморозити тісто
Тетяна Ковальчук

Тетяна Ковальчук

Редакторка GoToShop

Приготування тіста для улюблених пирогів чи піци — зазвичай не надто швидкий процес, тому тісто можна готувати заздалегідь, а потім заморозити його, дістаючи з морозилки за потреби. Як це правильно зробити, розібрався GoToShop.

1. Приготуйте тісто. Спочатку приготуйте тісто, як зазвичай. При цьому для заморозки дріжджового тіста радять додавати більше дріжджів, ніж зазвичай: наприклад, замість 5-7 грамів візьміть 8-12.

2. Дайте піднятися тісту лише один раз. Після цього дайте йому трохи відпочити, розділіть на шматочки необхідної форми та розміру.

3. Упаковка. Обгорніть тісто герметично у плівку для заморожування або в спеціальний пакет. Простежте за тим, щоб не залишилось повітря — це допоможе запобігти окисленню та утворенню льоду.

4. Позначення. Позначте пакет чи контейнер із тістом з датою заморожування, щоб потім знати, скільки часу він перебуває в морозилці.

5. Зберігання. Пам’ятайте, що тісто і в морозилці буде підніматися та рости в обʼємі — враховуйте це, складаючи шматочки тіста в морозильну камеру.

Також пам’ятайте, що оптимальний термін зберігання замороженого тіста — не більше 4 місяців. При цьому не радимо заморожувати тісто повторно — так воно втратить смак та корисні властивості. Важливо заморожувати його при температурі -18°C або нижче.

6. Розморожування. Щоб розморозити тісто, перемістіть його з морозилки в холодильник і залиште там на кілька годин або й на всю ніч. Потім ви можете використовувати його, як зазвичай.

Не розморожуйте тісто одразу за кімнатної температури, оскільки це може призвести до втрати текстури і смаку. Щоб приготування вашого тіста не влетіло у копієчку, радимо ознайомитися з актуальними акціями на борошно.

Читати статті на тему

2024.07.26 17:13
Як зберігати продукти

Салат з огірків і помідорів на зиму: рецепт смачної заготовки

Розповідаємо, як перетворити звичний салат з огірків та помідорів на справжній кулінарний шедевр, експериментуючи зі спеціями, травами та додатковими інгредієнтами
2024.07.26 14:05
Як зберігати продукти

Наливка з йошти: ароматний напій домашнього виробництва

Пропонуємо кілька рецептів наливки з йошти, а також розповідаємо про корисні властивості цієї ягоди, як обрати інгредієнти та зберігати готовий напій
2024.07.26 12:54
Як зберігати продукти

Мариновані сливи: сонячна закуска на зиму

Розповідаємо, як перетворити соковиті літні сливи на яскраву зимову закуску, приготувавши їх за різноманітними рецептами маринадів
2024.07.26 11:16
Як зберігати продукти

Гострий кетчуп на зиму: рецепти для справжніх гурманів

Розповідаємо, як приготувати вдома гострий кетчуп на зиму за різними рецептами, який додасть свіжість і пікантність вашим стравам
2024.07.25 17:18
Як зберігати продукти

Цвітна капуста на зиму: вітаміни та смак у кожній баночці

Розповідаємо, як зберегти смак та вітаміни цвітної капусти на зиму, використовуючи різноманітні методи консервування: маринування, соління, заморожування та сушіння