Для тривалого зберігання: як правильно заморозити тісто

Щоб тісто можна було використати згодом, його потрібно правильно зберегти. Найкраще для цього підійде заморожування

Для тривалого зберігання: як правильно заморозити тісто
Тетяна Ковальчук

Тетяна Ковальчук

шеф-редакторка GoToShop

Приготування тіста для улюблених пирогів чи піци — зазвичай не надто швидкий процес, тому тісто можна готувати заздалегідь, а потім заморозити його, дістаючи з морозилки за потреби. Як це правильно зробити, розібрався GoToShop.

1. Приготуйте тісто. Спочатку приготуйте тісто, як зазвичай. При цьому для заморозки дріжджового тіста радять додавати більше дріжджів, ніж зазвичай: наприклад, замість 5-7 грамів візьміть 8-12.

2. Дайте піднятися тісту лише один раз. Після цього дайте йому трохи відпочити, розділіть на шматочки необхідної форми та розміру.

3. Упаковка. Обгорніть тісто герметично у плівку для заморожування або в спеціальний пакет. Простежте за тим, щоб не залишилось повітря — це допоможе запобігти окисленню та утворенню льоду.

4. Позначення. Позначте пакет чи контейнер із тістом з датою заморожування, щоб потім знати, скільки часу він перебуває в морозилці.

5. Зберігання. Пам’ятайте, що тісто і в морозилці буде підніматися та рости в обʼємі — враховуйте це, складаючи шматочки тіста в морозильну камеру.

Також пам’ятайте, що оптимальний термін зберігання замороженого тіста — не більше 4 місяців. При цьому не радимо заморожувати тісто повторно — так воно втратить смак та корисні властивості. Важливо заморожувати його при температурі -18°C або нижче.

6. Розморожування. Щоб розморозити тісто, перемістіть його з морозилки в холодильник і залиште там на кілька годин або й на всю ніч. Потім ви можете використовувати його, як зазвичай.

Не розморожуйте тісто одразу за кімнатної температури, оскільки це може призвести до втрати текстури і смаку. Щоб приготування вашого тіста не влетіло у копієчку, радимо ознайомитися з актуальними акціями на борошно.

Читати статті на тему

2024.05.24 15:49
Як зберігати продукти

Як зберегти петрушку свіжою: простий та дієвий метод

Розповідаємо про різні методи зберігання петрушки свіжою надовго, щоб ви могли насолоджуватися її ароматом та користю протягом тривалого часу
2024.05.24 12:09
Як зберігати продукти

Смак літа надовго: як і де зберігати черешню

Як зберегти свіжість, аромат та смак черешні на довгий час за допомогою заморожування, сушіння, консервування та правильного зберігання в холодильнику
2024.05.24 11:20
Як зберігати продукти

Врятувати їжу: як зберегти продукти у холодильнику без світла

Розповідаємо, як зберегти продукти свіжими в холодильнику під час відключень світла, використовуючи прості поради, лайфхаки та нестандартні методи
2024.05.24 10:20
Як зберігати продукти

Свіжа молода картопля цілий рік: секрети правильного зберігання

Як зберегти молоду картоплю свіжою та смачною на довше, використовуючи прості секрети, народні хитрощі та поради щодо заморожування
2024.05.23 14:50
Як зберігати продукти

Свіжа редиска на весь сезон: все про правильне зберігання

Розповідаємо про те, як правильно зберігати редиску, щоб вона довше залишалася свіжою та хрусткою, а також як використовувати її бадилля